Προϊόντα & Υπηρεσίες

Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες γιατρούς σε όλο τον κόσμο και ανοίγει δρόμους για την μετεκπαίδευση φοιτητών και νέων ιατρών στο εξωτερικό

Με την συνένωση των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ανά τον κόσμο
Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες γιατρούς σε όλο τον κόσμο και ανοίγει δρόμους για την μετεκπαίδευση φοιτητών και νέων ιατρών στο εξωτερικό

Τα θεμέλια της δικτύωσης και της στενής συνεργασίας των Ελλήνων Ιατρών ανά τον κόσμο, έθεσαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και ομογενειακών κοινοτήτων, στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Ο Ιπποκράτης ενώνει τους Έλληνες γιατρούς σε όλο τον κόσμο».

Το Webinar εργασίας διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, σε συνεργασία με Ελληνικούς Ιατρικούς και Βιοϊατρικούς Συλλόγους του εξωτερικού, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021.

Στόχος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ημερίδας ήταν η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο, με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική.

Αποφασίσθηκε η συνένωση των δυνάμεων της ομογένειας, για τη διευκόλυνση των φοιτητών και των νέων ιατρών που αναζητούν δυνατότητες εκπαίδευσης στο εξωτερικό. 

Διακεκριμένοι γιατροί και ερευνητές, πρόεδροι ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων του εξωτερικού, πολιτικοί και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, εκπρόσωποι ενώσεων του Απόδημου Ελληνισμού και δημοσιογράφοι ανέλυσαν πτυχές του έργου των Ελλήνων γιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αποτελώντας τους κορυφαίους πρεσβευτές της ιατρικής επιστήμης σε όλο τον κόσμο.

Κατέθεσαν τις προτάσεις τους, για την δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας και παρέθεσαν τις απόψεις τους για τη συνένωση του ιατρικού κόσμου παγκοσμίως.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη.

«Στόχος μας είναι να συγκεράσουμε την δυναμική των Ελλήνων γιατρών παγκοσμίως και να αναδείξουμε τα αποτελέσματα της σύγχρονης ελληνικής διηπειρωτικής συνεργασίας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία εμβληματικού συμβολισμού.

«Κοιτώντας με αισιοδοξία την «μετά covid» εποχή και επιχειρώντας εκ νέου να υλοποιήσουμε πρωτοβουλία για την πραγμάτωση του μεγάλου οράματος, δηλαδή την καθιέρωσης της ιπποκρατικής ευαισθητοποίησης στην διεθνή ιατρική κοινότητα, ώστε να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της χώρας και την αξιοποίηση του κορυφαίου ελληνικού κεφαλαίου που προσφέρει τις υπηρεσίες του στις πέντε ηπείρους, έχοντας φύγει από την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης».
Ο κ. Πατούλης, περιέγραψε τους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, τονίζοντας ότι αποτελεί διεθνή κόμβο, για την διασύνδεση όλων των γιατρών ανά τον κόσμο, με κύριους στόχους:

  • Την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου και τεχνογνωσίας με την δημιουργία ενός ζωτικού πυρήνα ιατρικής δικτύωσης
  • Την καθιέρωση και απονομή βραβείων αριστείας για επιφανείς γιατρούς με διεθνώς αναγνωρισμένη δράση
  • Την ιστορική αναβίωση και προβολή του Όρκου του Ιπποκράτη και της Ιπποκρατικής Ιατρικής ανά την υφήλιο
  • Την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με εθνικές και διεθνείς δομές και οργανισμούς σε σχέση με την υγεία και τον άνθρωπο
  • Την δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας
  • Την ανάπτυξη και υλοποίηση δραστηριοτήτων που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης Ιπποκρατικής Ιατρικής
  • Την διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Ιπποκράτεια Ιατρική φιλοσοφία και ηθική
  • Την δυνατότητα προώθησης και αξιοποίησης των ευκαιριών για την εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση των ιατρών, μέσω της διασύνδεσης Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και διεθνώς

Η σημερινή εκδήλωση δίνει μια έναρξη σύνθεσης όλων των δυνάμεων ανά τον κόσμο που έχουν την ίδια αντίληψη, δηλαδή στη χώρα του Ιπποκράτη που γεννήθηκε ο δυτικός τρόπος ιατρικής θα πρέπει να δημιουργηθεί η παρακαταθήκη, αφενός διατήρησης του Όρκου του Ιπποκράτη, αφετέρου αναπτυξιακής προοπτικής, ώστε μία φορά στη ζωή του ο κάθε γιατρός ανά τον κόσμο να έχει ως όραμα του να δώσει τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στο νησί του, την Κω“.

Οι ελληνικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο, πρόσθεσε, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε μέσα από μια πλατφόρμα συνεννόησης να λειτουργήσουν ως μεταλαμπαδευτές του μεγάλου οράματος, δηλαδή της “επανεκκίνησης” του Όρκου του Ιπποκράτη ανά τον κόσμο.

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα σύμφωνο συνεργασίας όλων των Ελλήνων γιατρών παγκοσμίως.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ .Άγγελος Συρίγος και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

 Ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών του εξωτερικού και τόνισε ότι οι πρωτοφανείς συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία ανέδειξαν τη συνεργασία στο χώρο της ιατρικής ως πρωτεύον ζητούμενο και αξία ανεκτίμητη στον τομέα αυτό και οι Έλληνες γιατροί αναμφίβολα υπήρξαν πρωταγωνιστές.

Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται στο πλευρό του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και η συνεργασία θα γίνει ακόμα πιο στενή.

Ο κ. Συρίγος, τόνισε ότι “η οικουμενικότητα που δημιούργησε η πανδημία οδήγησε μεταξύ άλλων και στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες πρέπει να ανταλλάσσονται για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ως ανθρωπότητα τέτοιους κινδύνους“.

Εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και το διάλογο θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε μια κοινωνία πιο υγιή, σε μια ανθρωπότητα πιο βέβαιη για τα επόμενα βήματά της.

Η κ. Γκερέκου, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΟΤ στην προβολή των Ελληνικών Ιατρικών & Βιοϊατρικών Συλλόγων του Εξωτερικού και την προβολή ενός νέου προορισμού ιατρικού τουρισμού βασισμένου στον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στην Κω.

Όταν ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται με ρυθμούς 20 έως 30% κάθε χρόνο αποτελώντας την απόλυτη πρόκληση για τον παγκόσμιο τουρισμό, η Ελλάδα η πατρίδα του Ιπποκράτη, η χώρα που γέννησε την επιστήμη της Ιατρικής έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ταξινομείται στους πίνακες και την παραγωγή καλύτερων γιατρών διεθνώς, κατατάσσεται στην 14η θέση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τις καλύτερες εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΥ προσφέρει υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου, με κόστος περίθαλψης εξαιρετικά ανταγωνιστικό”.

Πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα έχει όλο το πακέτο προκειμένου να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό υγείας και ευεξίας.

Μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο ολιστικής θεραπείας και αναζωογόνησης“.

Οι αρχές του Ιπποκράτη, κατέληξε, μπορούν να αποτελέσουν τις ιδανικές αρχές για το ιατρικό marketing της χώρας.

Κατά την ομιλία του ο Α’ Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών κ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε ότι “ο Ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο.

Η διάχυση των Ελλήνων της διασποράς στον κοινωνικό ιστό στις χώρες διαμονής τους αλλά και του επιστημονικού δυναμικού του έθνους σε όλες τις γωνιές της υφηλίου δίνει μια οικουμενική διάσταση στο ελληνικό έθνος και μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της διαχρονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε πλεονέκτημα για όλους μας σήμερα”.

Είμαστε από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχουμε συλλόγους Ελλήνων Ιατρών σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πάντος και κατέθεσε προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων, ανάμεσα στις οποίες και για:

-την παροχή οργανωμένης βοήθειας ανεύρεσης θέσεων σε επιστήμονες από την Ελλάδα για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό αλλά και σε επιστήμονες του εξωτερικού – και κυρίως Ελληνόπουλα –

-για αντίστοιχες σπουδές σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα,

-σε προσυμφωνημένες θέσεις σε Πανεπιστήμια της χώρας όπου δραστηριοποιούνται οι Ιατρικοί σύλλογοι της ομογένειας με αντίστοιχα Πανεπιστήμια εντός χώρας.

Να πάψει το φαινόμενο να ψάχνουν οι νέοι για μεταπτυχιακές θέσεις μέσω “γνωριμιών” αλλά να γίνεται πλέον αυτό θεσμικά” τόνισε ο κ. Πάντος.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:

  • Η καθιέρωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη στην Γενέτειρα του, από τον κ. Αριστοτέλη Παυλίδη Πρόεδρο Διεθνούς Ιδρύματος της Κω
  • Διήμερες Εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη στην Λάρισα από τον κ. Αθανάσιο Γιαννούκα, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Ιατρικού Τμήματος– Πρόεδρο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Η ανάγκη κοινής δραστηριότητας δια την στήριξη των ιατρών μέσα από τους Ελληνικούς Ιατρικούς Συλλόγους του Εξωτερικού, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, κ.κ. Γιώργο Πατούλη, Κωνσταντίνο Πάντο, Κωνσταντίνο Κουσκούκη, Αντώνιο Πολυδώρου, Φώτη Πατσουράκο.

Στη συνέχεια συζητήθηκε ο ρόλος των Ελληνικών Ιατρικών και Βιοϊατρικών Συλλόγων του εξωτερικού στην Ιατρική Εκπαίδευση και Ερευνητική δραστηριότητα Ελλήνων Ιατρών σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Αλλοδαπής, από τους Προέδρους, Αντιπροέδρους και Γενικούς Γραμματείς των Ιατρικών Συλλόγων Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ρουμανίας, Κύπρου.

Επίσης ο κ. Γιώργος Ντάγγας, Τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, μίλησε για την διατήρηση σε Παγκόσμιο επίπεδο της Ηθικής και των Αξιών του Ιπποκράτη, ενώ ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης μίλησε για το ρόλο της Ελληνικής κοινότητας στην στήριξη των αποδήμων Ιατρών.

Για την στήριξη των δράσεων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων του Εξωτερικού και την προοπτική ουσιαστικής συνεργασίας, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, μίλησε ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, ενώ ο κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης Καθηγητής ΕΚΠΑ Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ανέπτυξε το θέμα: «Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στην υπηρεσία της προώθησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων εκπαίδευσης των ιατρών».

Για την ενεργοποίηση μηχανισμών προβολής των πεπραγμένων και επιστημονικών επιτευγμάτων των Ελληνικών Ιατρικών και Βιο-Ιατρικών συλλόγων του Εξωτερικού, μίλησαν οι δημοσιογράφοι κ. Νικόλας Βαφειάδης και από την ομογένεια, κ. Χατζημανώλης Σωτήρης – Αυστραλία και Χατζηθεοφάνους Αναστάσιος – Καναδάς

Προϊόντα & Υπηρεσίες

03.11.2023

Επικίνδυνο ποτήρι από μελαμίνη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ – «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα ποτήρι από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν. Ειδικότερα, πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού