Φάρμακα

Ο ΕΟΦ αθωώνει τα γενόσημα φάρμακα

Ο ΕΟΦ αθωώνει τα γενόσημα φάρμακα

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών και μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για την χορήγησ γενόσημων- αντίγραφων σκευασμάτων,  ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δίνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις σε γιατρούς και ασφαλισμένους. Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η χορηγησή τους δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και λόγω του γεγονότος ότι διατυπώνονται δημοσίως λανθασμένες απόψεις και ανακριβείς πληροφορίες ακόμη και από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, ο ΕΟΦ θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει για τα εξής :

Γενόσημο προϊόν είναι φαρμακευτικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με ήδη εγκεκριμένο προϊόν (το προϊόν αναφοράς/πρωτότυπο). Το γενόσημο προϊόν περιέχει την ίδια δραστική όπως το προϊόν αναφοράς, σε ίδια ποσότητα. Η δραστική ουσία ενός φαρμάκου είναι το συστατικό που του προσδίδει τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.

Τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Σημειώνεται ότι σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου στο 50% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Η τιμολόγησή τους θα είναι εφεξής στο επίπεδο του 40% των πρωτοτύπων και κατά συνέπεια η αύξηση του μεριδίου χρήσης τους θα μειώσει σημαντικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με μεγάλο όφελος για την κοινωνική ασφάλιση.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια. Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων μεταξύ των οποίων και μελέτη βιοϊσοδυναμίας (bioequivalence study) ή μελέτη εξαίρεσης από την υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας (biowaiver justification) ανάλογα με την περίπτωση του προς εξέταση γενόσημου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως και οι αντίστοιχοι Οργανισμοί Φαρμάκων των λοιπών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολογούν τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας οι οποίες αποτελούν κλινικές μελέτες, υποκείμενες σε έγκριση από τον ΕΟΦ και διενεργούνται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνεργασία με Κρατικά Νοσοκομεία ή Ιδιωτικές Κλινικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Τρίτες Χώρες π.χ. ΗΠΑ, Καναδάς).

Η ακολουθούμενη προεγκριτική διαδικασία διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, και ποιότητα των γενοσήμων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ο μετεγκριτικός έλεγχος ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας πραγματοποιείται από τον ΕΟΦ με τους εξής τρεις τρόπους :
Α/με εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων φαρμάκων που προέρχονται:
•    από τακτικές προγραμματισμένες δειγματοληψίες για εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες κατά κανόνα σχεδιάζονται ανά δραστική ουσία. Στις ομάδες προϊόντων ανά δραστική συμμετέχει η πλειοψηφία των κυκλοφορούντων ιδιοσκευασμάτων, από τα οποία ένα είναι το πρωτότυπο και τα υπόλοιπα γενόσημα.
•    από καταγγελίες υγειονομικού προσωπικού, ασθενών, νοσοκομείων, κ.λ.π.
•    μέσω του Δικτύου των Επισήμων Εργαστηρίων Ελέγχου Φαρμάκων (OMCL) σε  Προγράμματα Επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Αγοράς Φαρμάκων (Market Surveillance Studies, MSS), με τα οποία ελέγχεται η ποιότητα πλήθους γενοσήμων προϊόντων, σε Προγράμματα Ελέγχου Προϊόντων εγκεκριμένων με την κεντρική διαδικασία (Centrally Authorized Products, CAP), και σε προγράμματα μετεγκριτικής επιτήρησης της φαρμακευτικής αγοράς των αμοιβαία (MRP) και αποκεντρωμένα (DCP) εγκεκριμένων γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Την τελευταία πενταετία ελέγχθηκαν εργαστηριακά από τον ΕΟΦ περίπου 1.000 συνολικά δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στα ποσοστά μη κανονικότητας μεταξύ γενοσήμων και πρωτοτύπων προϊόντων. Οι παρτίδες των ελαττωματικών προϊόντων αποσύρονται αμέσως από την κυκλοφορία και ανάλογα με τη σοβαρότητα του ευρήματος διενεργείται επιπλέον επιθεώρηση από τον ΕΟΦ στο εργοστάσιο παραγωγής.

Β/ με τακτικές και αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία).
•    Σε ότι αφορά την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες (πχ. Ινδία, ΗΠΑ, κλπ.) που εισάγονται στην ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιθεώρηση από μια αρμόδια αρχή της ΕΕ, ομοίως και από τον ΕΟΦ, και η έκδοση σχετικού EU GMP certificate. Εξ άλλου κατά την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων δηλώνεται πάντα και το αντίστοιχο εργοστάσιο αποδέσμευσης παρτίδας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (*GMP certificate Πιστοποιητικό Κανόνων Καλής Παραγωγής).
•    όσον αφορά στις δραστικές πρώτες ύλες, υποχρεωτικά συμμορφώνονται με τις κοινοτικές απαιτήσεις Κανόνων Καλής Παραγωγής (EU APIs GMP), είτε παράγονται στην ΕΕ είτε σε τρίτες χώρες και ελέγχονται ανάλογα.

Ο ΕΟΦ επιθεωρεί τα 56 φαρμακευτικά εργοστάσια και τις 150 περίπου Φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα τακτικά και σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις. Επιπλέον οι επιθεωρητές του ΕΟΦ, διαπιστευμένοι κατά τα κοινοτικά πρότυπα, επιθεωρούν σε κοινοτικές ή/και εθνικές αποστολές και εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κλπ), σε τακτική βάση. Μόνον τα εργοστάσια στα οποία έχει χορηγηθεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Καλής Παραγωγής (EU GMP Certificate) επιτρέπεται να παράγουν για την ΕΕ και τη χώρα μας.

Γ/ με το σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με το οποίο κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας υποχρεούται να παρακολουθεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προϊόντων του και να αναφέρει σχετικά στον ΕΟΦ.
Επιπλέον οι επαγγελματίες υγείας   πρέπει να αναφέρουν στον ΕΟΦ μέσω της κίτρινης κάρτας τις ανεπιθύμητες ενέργειες για τις οποίες εκτιμούν ότι υπάρχει συσχέτιση με τη λήψη του φαρμάκου. Στη νέα νομοθεσία που θα εφαρμοστεί στο 2ο εξάμηνο του 2012, η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών αφορά και στους καταναλωτές.

Ο ΕΟΦ εντός του 2011, έχει λάβει συνολικά 81 αναφορές, εκ των οποίων οι 9 προήλθαν από επαγγελματίες υγείας (χρήση κίτρινης κάρτας) και οι 72 από φαρμακευτικές εταιρείες. Από το σύνολο των αναφορών, 28 αφορούσαν πρωτότυπα φάρμακα και 53 γενόσημα.
Οι αναφορές αυτές βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου από πλευράς ΕΟΦ προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο ΕΟΦ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα διαχρονικά για την προστασία τη Δημόσιας Υγείας και συγχρόνως εφιστά την προσοχή για την ορθή χρήση των φαρμάκων και την άμεση αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος εμφανιστεί.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατυπώνονται αβάσιμες καταγγελίες για την ασφάλεια των φαρμάκων και ιδιαίτερα των γενοσήμων.
 

Φάρμακα

23.03.2026

ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδα φαρμάκου για αναπνευστικά προβλήματα – Δείτε ποιο αφορά (φώτο)

H εθελοντική ανάκληση πραγματοποιείται κατόπιν απόκλισης στα αποτελέσματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης του χώρου παραγωγής Grade A

11.03.2026

Αυτά είναι τα αντιβιοτικά που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κρίσης πανικού

Οι φθοριοκινολόνες έχουν σχετισθεί με ανεπιθύμητες ενέργειες του κεντρικού νευρικού συστήματος

Νέα έρευνα για τα Wegovy & Ozempic: Ποιοι χρήστες έχουν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο να χάσουν ξαφνικά την όρασή τους
11.03.2026

Νέα έρευνα για τα Wegovy & Ozempic: Ποιοι χρήστες έχουν σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο να χάσουν ξαφνικά την όρασή τους

Ξεκινά η δωρεάν διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς – Ποια η διαδικασία
16.02.2026

Ξεκινά η δωρεάν διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς – Ποια η διαδικασία

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια παραμονής των στεροειδών στο σώμα
14.02.2026

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια παραμονής των στεροειδών στο σώμα

Αυτά είναι τα πασίγνωστα χάπια που μπορούν να καταστρέψουν δόντια και εμφυτεύματα
13.02.2026

Αυτά είναι τα πασίγνωστα χάπια που μπορούν να καταστρέψουν δόντια και εμφυτεύματα

Εnlicitid: Το χάπι που μειώνει έως και 60% την «κακή» χοληστερόλη – Τι έδειξε μελέτη
09.02.2026

Εnlicitid: Το χάπι που μειώνει έως και 60% την «κακή» χοληστερόλη – Τι έδειξε μελέτη

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους
06.02.2026

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα και οι ουσίες που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων
30.01.2026

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα και οι ουσίες που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;
10.11.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

23.03.2026

Τι συμβαίνει εάν τρως γιαούρτι κάθε μέρα

Οι αλλαγές που θα δεις στο σώμα σου

23.03.2026

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο του λαιμού: Πώς συνδέεται με τον HPV

Περίπου το 60-70% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου συνδέονται με τον HPV

Μύες ή κιλά; – Τι δείχνει πραγματικά τη δύναμη
23.03.2026

Μύες ή κιλά; – Τι δείχνει πραγματικά τη δύναμη

ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδα φαρμάκου για αναπνευστικά προβλήματα – Δείτε ποιο αφορά (φώτο)
23.03.2026

ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδα φαρμάκου για αναπνευστικά προβλήματα – Δείτε ποιο αφορά (φώτο)

Πολλαπλό μυέλωμα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο πρώιμο στάδιο
23.03.2026

Πολλαπλό μυέλωμα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο πρώιμο στάδιο

Αυτός είναι ο λόγος που νυστάζεις μετά το φαγητό
23.03.2026

Αυτός είναι ο λόγος που νυστάζεις μετά το φαγητό

Έχεις αναρωτηθεί γιατί ξυπνάς πάντα στις 3 το πρωί;
23.03.2026

Έχεις αναρωτηθεί γιατί ξυπνάς πάντα στις 3 το πρωί;

Β.Χοψονίδου: Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο γιος της – Τι είναι η κρανιοσυνοστέωση που έπασχε το βρέφος
23.03.2026

Β.Χοψονίδου: Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο γιος της – Τι είναι η κρανιοσυνοστέωση που έπασχε το βρέφος

Τι σημαίνει όταν σε πιάνει κράμπα τη νύχτα
23.03.2026

Τι σημαίνει όταν σε πιάνει κράμπα τη νύχτα

Αυτό το τρόφιμο καθαρίζει αρτηρίες και λίπος
23.03.2026

Αυτό το τρόφιμο καθαρίζει αρτηρίες και λίπος