Φυσική Κατάσταση

«Μπλοκάρισμα μεταβολισμού»: Ποιές είναι οι κύριες αιτίες;

«Μπλοκάρισμα μεταβολισμού»: Ποιές είναι οι κύριες αιτίες;

Ο μεταβολικός ρυθμός είναι αυτός που σχετίζεται άμεσα με την καύση θερμίδων και την απώλεια σωματικού βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος.

Πολλές φορές παρότι θεωρούμε ότι ακολουθούμε τις απαραίτητες συμβουλές και ενέργειες για να βοηθήσουμε το μεταβολισμό μας να είναι σε εγρήγορση και να καίμε τις θερμίδες που θέλουμε να χάσουμε , δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Τι μπορεί να φταίει; Τι μας χαλάει το μεταβολισμό και επιβραδύνεται ο ρυθμός του;

Παρακάτω θα δούμε γιατί ενώ μπορεί να προσέχουμε τη διατροφή μας, να αθλούμαστε, να μην κάνουμε υπερβολές ο μεταβολισμός μας έχει μπλοκάρει και η ζυγαριά μετά από πολύ κόπο δεν αλλάζει νούμερο!

1. Μήπως έχετε υπερβολικό άγχος;

Μία συνήθης αιτία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μιλώντας για το τι μας χαλάει το μεταβολισμό και τον επιβραδύνει, είναι χωρίς αμφιβολία το έντονο στρες και το υπερβολικό άγχος. Έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνα ότι οι αγχώδεις γυναίκες καίνε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που είναι χαλαρές και δεν επηρεάζονται από άγχος. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το άγχος είναι και ένας παράγοντας που μας οδηγεί συχνά σε διατροφικές κραιπάλες και junk food μια και νομίζουμε ότι μας ανακουφίζει.

2. Δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα στα γεύματα

Ένας από τους λόγους που μπορεί να απαντήσουν στο ερώτημα τι μας χαλάει το μεταβολισμό και δε βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι το διατροφικό μας πρόγραμμα και κατά πόσο είμαστε συνεπείς ως προς τις ώρες των γευμάτων μας. Παίζει μεγάλο ρόλο η συχνότητα των γευμάτων και το γεγονός ότι μπορεί να μένει το στομάχι μας πολλές ώρες άδειο.

Όταν δεν ανανεώνεται η ενέργεια μέσω της διατροφής τότε το σώμα μας διατηρεί την ήδη υπάρχουσα χωρίς να καίει θερμίδες μια και περιμένει πότε θα λάβει τροφή για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός. Χρειάζεται να τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ως προς τα γεύματα που κάνουμε και να τρώμε περίπου κάθε 3-4 ώρες ώστε να μπορεί ο μεταβολισμός μας να λειτουργεί σωστά και να μην τον καταστρέφουμε.

3. Δεν πίνετε νερό

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές μέσα από τα άρθρα μας το πόσο σημαντική είναι η επαρκής κατανάλωση νερού για τον οργανισμό και το σώμα μας. Όταν διατηρούμαστε ενυδατωμένες βοηθούμε και την ταχύτητα του μεταβολικού ρυθμού γι’ αυτό και πάντα υπάρχει ως συμβουλή η κατανάλωση νερού όταν μιλάμε για αδυνάτισμα και διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Ένας από τους παράγοντες που συγκαταλέγονται στο τι μας χαλάει το μεταβολισμό και επιβραδύνει το ρυθμό του είναι η αφυδάτωση του οργανισμού μας διότι σε αυτή την περίπτωση καίμε λιγότερες θερμίδες. Κι αν δεν μπορείς να πίνεις τόσο πολύ νερό προσπάθησε τουλάχιστον με κάποιο άλλο αφέψημα που μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όπως το πράσινο τσάι που επίσης βοηθάει το μεταβολισμό μας να λειτουργεί σωστά και περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία.

4. Δεν τρως σνακ 

Όλοι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας πολλές φορές τσιμπολογάμε, άλλωστε ο σωστός τρόπος διατροφής δεν είναι δύο κύρια γεύματα και τίποτα άλλο αλλά αντίθετα μικρά και συχνά γεύματα στη διάρκεια όλης της ημέρας. Επομένως, το να τρώμε κάποιο σνακ ενδιάμεσα, το απόγευμα ας πούμε, είναι απαραίτητο αλλά θέλει μεγάλη προσοχή τι θα είναι η τροφή που επιλέγουμε για σνακ διότι εκεί γίνονται συνήθως τα περισσότερα λάθη και οι ατασθαλίες. Μία συνήθεια λοιπόν που μας χαλάει το μεταβολισμό και καταστρέφει το ρυθμό του είναι η λάθος επιλογή των σνακ. Προσπάθησε να προτιμάς κάτι υγιεινό που θα σε κρατήσει χορτάτη χωρίς να σου δώσει πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες, βρώμη, μπανάνα ή μήλο, καρότα, λίγη μαύρη σοκολάτα, κ.ά.

5. Δεν καταναλώνεις γαλακτοκομικά

Μεγάλο λάθος είναι ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών από τη διατροφή μας, κάτι που πολλές από εμάς μπορεί να κάνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος και να διατηρήσουμε ένα ωραίο σώμα. Πρέπει να ξέρουμε ότι και τα γαλακτοκομικά είναι πολύ σημαντικά ως προς την καύση του λίπους και περιέχουν πολύτιμα συστατικά με πρώτο και καλύτερο το ασβέστιο που παίζει μεγάλο ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Επομένως ένας λόγος που μπορεί να μας χαλάει το μεταβολισμό είναι η έλλειψη γαλακτοκομικών από το μενού μας.

6.Δεν τρώτε φρούτα

Όταν μέταλλα όπως ο υδράργυρος παίρνουν την θέση του ιωδίου στα σημεία πρόσδεσης των θυρεοειδικών κυττάρων, σταματάει ηπαραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας άμεσα καταναλώνοντας φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος ζελατινοειδών ινών που προσκολλώνται στις υπάρχουσες τοξικές ενώσεις στο αίμα οδηγώντας τα στην αποβολή τους μέσω των ούρων.

7. Το σπίτι σας ή ο χώρος εργασίας σας είναι πολύ ζεστός

Αν διαβάζετε αυτό, είστε σίγουρα ένα θηλαστικό. Συνεπώς, είστε επίσης ένα ενδόθερμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμότητά σας μέσα από το σώμα σας για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, αντί να στηρίζεστε αποκλειστικά στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι μόνο τέχνασμα για τα θηλαστικά και τα πουλιά καθώς καίει επίσης θερμίδες. Γυρίστε έτσι τον θερμοστάτη σας και αφήστε το σώμα σας να ανεβάσει θερμοκρασία.

Οι Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν σε υπνοδωμάτια που ψύχονται στους 18°C για ένα μήνα διπλασίασαν την ποσότητα καφέ (φαιού) λιπώδους ιστού που έκαψαν. Ο καφέ λιπώδης ιστός είναι ένας τύπος λίπους που καίει θερμίδες αντί να το αποθηκεύει. “Το καφέ λίπος γίνεται πιο ενεργό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες για να μας κρατήσει ζεστό”, εξηγεί ο Aaron Cypess, MD, ενδοκρινολόγος στο NIH.

8. Δεν καταναλώσατε καθόλου υδατάνθρακες

Αν και είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση πάρα πολλών υδατανθράκων μπορεί να παρεμποδίσει τους στόχους υγείας και της απώλειας βάρους και η κατανάλωση όμως πολύ λίγων μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ασκούμαστε, οι μύες μας χρειάζονται υδατάνθρακες για αποθήκευση γλυκογόνου για ενέργεια.

Αν δεν πάρουν αρκετούς, δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό, επειδή όσο περισσότερους μυς μπορείτε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, με τους μυς σας χωρίς ενέργεια δεν θα είστε σε θέση να ασκηθείτε τόσο έντονα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες θερμίδες καίγονται ενώ είστε ενεργείς.
Καταναλώστε λοιπόν στο μέγεθος μιας παλάμης πλιγούρι βρώμης, γλυκιά πατάτα ή καστανό ρύζι.

9. Μειώσατε το βάρος σας πολύ γρήγορα

Είναι υπέροχο όταν λειτουργεί αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά όταν πρόκειται για τον μεταβολισμό σας η βιασύνη δεν αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μεγάλα οφέλη του μεταβολισμού, τα οποία προέρχονται από τις εκκεντρικές πτυχές αυτών των κινήσεων.

Οι εκκεντρικές κινήσεις βλάπτουν τους μύες περισσότερο από τον τρόπο «χτισίματός» τους. Απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από το σώμα σας για να το επιδιορθώσουν και περισσότερη θερμιδική ενέργεια για να το κάνουν.

Έλληνες ερευνητές απέδειξαν ότι οι γυναίκες που πραγματοποίησαν μια εβδομαδιαία προπόνηση αντοχής που επικεντρώθηκε στην εκκεντρική κίνηση, αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία καθώς και την καύση λίπους κατά 5 και 9 τοις εκατό, αντίστοιχα, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Φυσική Κατάσταση

15.09.2021

Γυμναστήριο το πρωί: Οι λόγοι που θα σας ωθήσουν να γίνει τρόπος ζωής

Για όλα τα θέματα στην ζωή μας υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Η κατάλληλη ώρα είναι κάτι που προσέχουμε σε πολλά από αυτά: να φάμε βραδινό, να πάρουμε φάρμακα, να ξυπνήσουμε, να τηλεφωνήσουμε, να…  Υπάρχει ιδανική ώρα και για την άσκηση; Τι λένε οι ειδικοί; Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής είναι πολλά και σημαντικά, και θα σας […]

10.09.2021

Το ΙΤΕ στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος esports WRC!

Στην Έκθεση Αθλητικής Ρομποτικής, Ηλεκτρονικού και Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που διεξήχθη στις 8/9/2021, παράλληλα με τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος esports WRC στο ΟΑΚΑ, συμμετείχε το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, μεταξύ 17 φορέων, από όλη τη χώρα. Το Εργαστήριο συμβάλλει ενεργά στην εξέλιξη του τομέα των esports εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας τον […]

Πρωτοποριακή εκγύμναση Prama – Πλεονεκτήματα και οφέλη
09.09.2021

Πρωτοποριακή εκγύμναση Prama – Πλεονεκτήματα και οφέλη

Αθλητικές κακώσεις: Με ποια αθλήματα συσχετίζονται
01.09.2021

Αθλητικές κακώσεις: Με ποια αθλήματα συσχετίζονται

Yπερκόπωση: Ποια είναι τα σημάδια – Σε τι ασθένειες μπορεί να οδηγήσει
24.08.2021

Yπερκόπωση: Ποια είναι τα σημάδια – Σε τι ασθένειες μπορεί να οδηγήσει

Αυτή είναι η ιδανική δραστηριότητα για το καλοκαίρι
18.08.2021

Αυτή είναι η ιδανική δραστηριότητα για το καλοκαίρι

Διακοπές: Ποια σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα;
06.08.2021

Διακοπές: Ποια σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα;

Ποια είναι η θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών;
29.07.2021

Ποια είναι η θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών;

«Πεσμένη» ενέργεια λόγω ζέστης: 5 τρόποι για να την ανακτήσετε
27.07.2021

«Πεσμένη» ενέργεια λόγω ζέστης: 5 τρόποι για να την ανακτήσετε

Αποτοξίνωση: Τα 5 μυστικά για να πετύχει 100%
24.07.2021

Αποτοξίνωση: Τα 5 μυστικά για να πετύχει 100%

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Uncategorized
4

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης από 1/10 τα μαθήματα – Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές

Περισσότερα

18.09.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00-20:00 Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γυάλινο κτίριο, Κήπος της Άμμου,  09:00-17:00 Πλατεία Αγίου […]

17.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (ΕΣΟΟ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), από την αρχή των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε προοπτική μελέτη παρακολούθησης της ανοσολογικής απάντησης […]

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού
17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα
17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη
17.09.2021

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General
17.09.2021

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;
17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι
17.09.2021

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
17.09.2021

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
17.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων