Φυσική Κατάσταση

«Μπλοκάρισμα μεταβολισμού»: Ποιές είναι οι κύριες αιτίες;

«Μπλοκάρισμα μεταβολισμού»: Ποιές είναι οι κύριες αιτίες;

Ο μεταβολικός ρυθμός είναι αυτός που σχετίζεται άμεσα με την καύση θερμίδων και την απώλεια σωματικού βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος.

Πολλές φορές παρότι θεωρούμε ότι ακολουθούμε τις απαραίτητες συμβουλές και ενέργειες για να βοηθήσουμε το μεταβολισμό μας να είναι σε εγρήγορση και να καίμε τις θερμίδες που θέλουμε να χάσουμε , δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Τι μπορεί να φταίει; Τι μας χαλάει το μεταβολισμό και επιβραδύνεται ο ρυθμός του;

Παρακάτω θα δούμε γιατί ενώ μπορεί να προσέχουμε τη διατροφή μας, να αθλούμαστε, να μην κάνουμε υπερβολές ο μεταβολισμός μας έχει μπλοκάρει και η ζυγαριά μετά από πολύ κόπο δεν αλλάζει νούμερο!

1. Μήπως έχετε υπερβολικό άγχος;

Μία συνήθης αιτία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μιλώντας για το τι μας χαλάει το μεταβολισμό και τον επιβραδύνει, είναι χωρίς αμφιβολία το έντονο στρες και το υπερβολικό άγχος. Έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνα ότι οι αγχώδεις γυναίκες καίνε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που είναι χαλαρές και δεν επηρεάζονται από άγχος. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το άγχος είναι και ένας παράγοντας που μας οδηγεί συχνά σε διατροφικές κραιπάλες και junk food μια και νομίζουμε ότι μας ανακουφίζει.

2. Δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα στα γεύματα

Ένας από τους λόγους που μπορεί να απαντήσουν στο ερώτημα τι μας χαλάει το μεταβολισμό και δε βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι το διατροφικό μας πρόγραμμα και κατά πόσο είμαστε συνεπείς ως προς τις ώρες των γευμάτων μας. Παίζει μεγάλο ρόλο η συχνότητα των γευμάτων και το γεγονός ότι μπορεί να μένει το στομάχι μας πολλές ώρες άδειο.

Όταν δεν ανανεώνεται η ενέργεια μέσω της διατροφής τότε το σώμα μας διατηρεί την ήδη υπάρχουσα χωρίς να καίει θερμίδες μια και περιμένει πότε θα λάβει τροφή για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός. Χρειάζεται να τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ως προς τα γεύματα που κάνουμε και να τρώμε περίπου κάθε 3-4 ώρες ώστε να μπορεί ο μεταβολισμός μας να λειτουργεί σωστά και να μην τον καταστρέφουμε.

3. Δεν πίνετε νερό

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές μέσα από τα άρθρα μας το πόσο σημαντική είναι η επαρκής κατανάλωση νερού για τον οργανισμό και το σώμα μας. Όταν διατηρούμαστε ενυδατωμένες βοηθούμε και την ταχύτητα του μεταβολικού ρυθμού γι’ αυτό και πάντα υπάρχει ως συμβουλή η κατανάλωση νερού όταν μιλάμε για αδυνάτισμα και διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Ένας από τους παράγοντες που συγκαταλέγονται στο τι μας χαλάει το μεταβολισμό και επιβραδύνει το ρυθμό του είναι η αφυδάτωση του οργανισμού μας διότι σε αυτή την περίπτωση καίμε λιγότερες θερμίδες. Κι αν δεν μπορείς να πίνεις τόσο πολύ νερό προσπάθησε τουλάχιστον με κάποιο άλλο αφέψημα που μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όπως το πράσινο τσάι που επίσης βοηθάει το μεταβολισμό μας να λειτουργεί σωστά και περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία.

4. Δεν τρως σνακ 

Όλοι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας πολλές φορές τσιμπολογάμε, άλλωστε ο σωστός τρόπος διατροφής δεν είναι δύο κύρια γεύματα και τίποτα άλλο αλλά αντίθετα μικρά και συχνά γεύματα στη διάρκεια όλης της ημέρας. Επομένως, το να τρώμε κάποιο σνακ ενδιάμεσα, το απόγευμα ας πούμε, είναι απαραίτητο αλλά θέλει μεγάλη προσοχή τι θα είναι η τροφή που επιλέγουμε για σνακ διότι εκεί γίνονται συνήθως τα περισσότερα λάθη και οι ατασθαλίες. Μία συνήθεια λοιπόν που μας χαλάει το μεταβολισμό και καταστρέφει το ρυθμό του είναι η λάθος επιλογή των σνακ. Προσπάθησε να προτιμάς κάτι υγιεινό που θα σε κρατήσει χορτάτη χωρίς να σου δώσει πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες, βρώμη, μπανάνα ή μήλο, καρότα, λίγη μαύρη σοκολάτα, κ.ά.

5. Δεν καταναλώνεις γαλακτοκομικά

Μεγάλο λάθος είναι ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών από τη διατροφή μας, κάτι που πολλές από εμάς μπορεί να κάνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος και να διατηρήσουμε ένα ωραίο σώμα. Πρέπει να ξέρουμε ότι και τα γαλακτοκομικά είναι πολύ σημαντικά ως προς την καύση του λίπους και περιέχουν πολύτιμα συστατικά με πρώτο και καλύτερο το ασβέστιο που παίζει μεγάλο ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Επομένως ένας λόγος που μπορεί να μας χαλάει το μεταβολισμό είναι η έλλειψη γαλακτοκομικών από το μενού μας.

6.Δεν τρώτε φρούτα

Όταν μέταλλα όπως ο υδράργυρος παίρνουν την θέση του ιωδίου στα σημεία πρόσδεσης των θυρεοειδικών κυττάρων, σταματάει ηπαραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή αδένα. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας άμεσα καταναλώνοντας φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος ζελατινοειδών ινών που προσκολλώνται στις υπάρχουσες τοξικές ενώσεις στο αίμα οδηγώντας τα στην αποβολή τους μέσω των ούρων.

7. Το σπίτι σας ή ο χώρος εργασίας σας είναι πολύ ζεστός

Αν διαβάζετε αυτό, είστε σίγουρα ένα θηλαστικό. Συνεπώς, είστε επίσης ένα ενδόθερμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμότητά σας μέσα από το σώμα σας για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, αντί να στηρίζεστε αποκλειστικά στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι μόνο τέχνασμα για τα θηλαστικά και τα πουλιά καθώς καίει επίσης θερμίδες. Γυρίστε έτσι τον θερμοστάτη σας και αφήστε το σώμα σας να ανεβάσει θερμοκρασία.

Οι Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν σε υπνοδωμάτια που ψύχονται στους 18°C για ένα μήνα διπλασίασαν την ποσότητα καφέ (φαιού) λιπώδους ιστού που έκαψαν. Ο καφέ λιπώδης ιστός είναι ένας τύπος λίπους που καίει θερμίδες αντί να το αποθηκεύει. “Το καφέ λίπος γίνεται πιο ενεργό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες για να μας κρατήσει ζεστό”, εξηγεί ο Aaron Cypess, MD, ενδοκρινολόγος στο NIH.

8. Δεν καταναλώσατε καθόλου υδατάνθρακες

Αν και είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση πάρα πολλών υδατανθράκων μπορεί να παρεμποδίσει τους στόχους υγείας και της απώλειας βάρους και η κατανάλωση όμως πολύ λίγων μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ασκούμαστε, οι μύες μας χρειάζονται υδατάνθρακες για αποθήκευση γλυκογόνου για ενέργεια.

Αν δεν πάρουν αρκετούς, δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό, επειδή όσο περισσότερους μυς μπορείτε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε σε κατάσταση ηρεμίας. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, με τους μυς σας χωρίς ενέργεια δεν θα είστε σε θέση να ασκηθείτε τόσο έντονα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες θερμίδες καίγονται ενώ είστε ενεργείς.
Καταναλώστε λοιπόν στο μέγεθος μιας παλάμης πλιγούρι βρώμης, γλυκιά πατάτα ή καστανό ρύζι.

9. Μειώσατε το βάρος σας πολύ γρήγορα

Είναι υπέροχο όταν λειτουργεί αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά όταν πρόκειται για τον μεταβολισμό σας η βιασύνη δεν αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μεγάλα οφέλη του μεταβολισμού, τα οποία προέρχονται από τις εκκεντρικές πτυχές αυτών των κινήσεων.

Οι εκκεντρικές κινήσεις βλάπτουν τους μύες περισσότερο από τον τρόπο «χτισίματός» τους. Απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από το σώμα σας για να το επιδιορθώσουν και περισσότερη θερμιδική ενέργεια για να το κάνουν.

Έλληνες ερευνητές απέδειξαν ότι οι γυναίκες που πραγματοποίησαν μια εβδομαδιαία προπόνηση αντοχής που επικεντρώθηκε στην εκκεντρική κίνηση, αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία καθώς και την καύση λίπους κατά 5 και 9 τοις εκατό, αντίστοιχα, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε
26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%
22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες
18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη
12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού