Φυσική Κατάσταση

Πώς το τρέξιμο μας κάνει χαρούμενους

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν χρόνια να ανακαλύψουν, που ακριβώς οφείλεται αυτή η μοναδική αίσθηση χαράς και ευφορίας, που ένιωθαν οι αθλούμενοι κυρίως μετά το τρέξιμο.

Και η απάντηση φαίνεται, πως βρέθηκε στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου και στις θαυματουργές ενδορφίνες. Μετά από μακρόχρονες μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν, στο συμπέρασμα, πως μια βιοχημική αντίδραση, που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο και που προκαλείται από την άσκηση, δημιουργεί φυσικά «οπιοειδή» στοιχεία, που χαρίζουν μια ανεξήγητη χαρά στον αθλητή αμέσως μετά την άσκηση.

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε Γερμανοί ερευνητές ανέφεραν πως το τρέξιμο όντως προκαλεί έκκριση ενδορφινών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, που λίγο έως πολύ είχαν διατυπωθεί και στο παρελθόν από διάφορες άλλες επιστημονικές ομάδες, επιβεβαίωσαν αυτό που χρόνια υπήρχε ως υποψία.

Ότι δηλαδή, οι «ορμόνες της χαράς», όπως χαρακτηριστικά λέγονται οι ενδορφίνες, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της ευφορίας, που νιώθουν οι αθλητές μετά από κάθε προπόνηση.

Και όσον αφορά στο γιατί οι θαυματουργές ενδορφίνες έχουν ισχυρότερη δράση όταν ο αθλητής αποφασίζει να τρέξει εκτός γυμναστηρίου, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως το εξωτερικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την εναλλαγή εικόνων και τη προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα να ανταπεξέλθει τόσο στην άσκηση όσο και στα εξωτερικά ερεθίσματα, προκαλούν μεγαλύτερη έκκριση ενδορφινών και επομένως, περισσότερη… χαρά.

Φυσική Κατάσταση

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Είναι πιστοποιημένη προπονήτρια και έχει εκδώσει το δικό της βιβλίο

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

25.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

22.04.2025

Αποτοξίνωση μετά το πασχαλινό τραπέζι: Επιστροφή στη διατροφική ισορροπία

17.04.2025

9 δοκιμασμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανέβετε ψυχολογικά

16.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

14.04.2025

Ποιο είναι το μέρος του ανθρώπινου σώματος που δεν νιώθει ποτέ πόνο – Γιατί συμβαίνει αυτό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού