Διατροφή

6+6:Οι καλύτερες και οι χειρότερες γεύσεις του καλοκαιριού

6+6:Οι καλύτερες και οι χειρότερες γεύσεις του καλοκαιριού

Κάθε εποχή η φύση μας προσφέρει ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Και κάθε εποχή, το εμπόριο προσφέρει στους καταναλωτές ποικιλία επιλογών για σνακ και γεύματα. Ποια πρέπει να προτιμάμε και ποια να αποφεύγουμε;

Υπάρχουν τροφές του εμπορίου που είναι κακές, είτε καλές επιλογές για την υγεία μας. Ορισμένες φορές, χάρη της απόλαυσης και ένεκα της μεγάλης πείνας, ξεχνάμε τις αρνητικές επιδράσεις ορισμένων από αυτές. Οι δε προτάσεις της φύσης είναι όλες θρεπτικές και καλές για την υγεία μας, αλλά υπάρχουν μερικές που δεν συνδυάζουν μόνο όφελος, αλλά και γεύση μαζί με απόλαυση.

Ακολουθούν τα έξι καλύτερα και τα έξι χειρότερα σνακ και γεύματα για τις καλοκαιρινές λιγούρες. Αποφύγετε τα έξι πρώτα και προτιμήστε τα έξι τελευταία.

Τα 6 χειρότερα

Παγωτό sandwich

Το παγωτό, πόσο μάλλον ανάμεσα σε δυο μαλακά μπισκότα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πειρασμούς του καλοκαιριού και ίσως και όλων των εποχών. Αν δε, τα μπισκότα είναι φρεσκοψημένα και ζεστά και το παγωτό λιώνει πάνω τους και τα ποτίζει με την παγωμένη γεύση του, τότε είναι που παραδινόμαστε τελείως.

Αυτό το ονειρικό σνακ όμως, εκτός από το όνειρο, προσφέρει και 500 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ το 60% αυτού είναι κορεσμένα λιπαρά. Το μόνο καλό που προσφέρει είναι η στιγμιαία επαφή με το όνειρο αλλά κι αυτό μια ψευδαίσθηση είναι. Οπότε χωρίς πολλά-πολλά, κομμένα τα παγωτά sandwich.

Τηγανητά μύδια/καλαμαράκια

Όλα τα τηγανητά είναι ωραία. Και τα μύδια που είναι ωραία και ωμά, φανταστείτε πόσο ωραία είναι τηγανητά! Όπως και τα καλαμαράκια. Αλλά δεν είναι και για χόρταση, αφού μια μερίδα τηγανητά μύδια ή καλαμαράκια, αντιστοιχούν σε πολλές πολλές θερμίδες και αρκετό λίπος. Αν θέλετε να τρώτε θαλασσινά για μεσημεριανό στις διακοπές, καλύτερα να τα μαγειρέψετε ή να τα ψήσετε, παρά να τα τηγανίσετε. Τα μαγειρευτά μύδια περιέχουν πρωτεΐνη και είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12, που είναι σημαντική για ένα υγιές νευρικό σύστημα και βοηθούν στην προστασία κατά της αναιμίας.

Παϊδάκια

Ζούμε στη χώρα που τα παϊδάκια, χοιρινά και μοσχαρίσια, έρχονται με το κιλό στο τραπέζι και η πιατέλα αδειάζει και γεμίζει σε χρόνους ασύλληπτους. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το έτερο δεδομένο είναι πως αυτό το λαχταριστό φαγητό έχει πολλές θερμίδες και μπόλικο κορεσμένο λίπος. Και όλα αυτά πριν τα βουτήξετε στο μπολ με την barbecue ή άλλη σος.

Επειδή όμως τα βάσανα είναι πολλά και οι χαρές λίγες, απολαύστε τα παϊδάκια, αλλά τουλάχιστον με σάλτσες χαμηλών θερμίδων όπως είναι η μουστάρδα, μαρινάρετε με σκόρδο ή πασπαλίστε τα με σκόνη τσίλι. Τέλος, αν πραγματικά είστε μερακλήδες και έχετε και υπομονή, βγάλτε από τα παϊδάκια το λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί πριν τα μαγειρέψετε και δε θα χάσετε. Ή τουλάχιστον δε θα κερδίσετε τόσες θερμίδες.

Κοκτέιλ ντάκιρι

Μπορεί στα ποτά να μην περιορίζεστε και να δίνετε το ελεύθερο στον ταλαιπωρημένο σας εαυτό να πιεί με… τους κουβάδες, αλλά η αλήθεια είναι ότι κι εκεί χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Τα ντάκιρι, που είναι τόσο δημοφιλή και δροσιστικά, άλλο τόσο είναι και παχυντικά. Ένα ντάκιρι έχει τόσες θερμίδες, όσες περίπου και ένα διπλό hamburger και είναι γεμάτο με λίπος και ζάχαρη. Στο θέμα του αλκοόλ όμως, οι επιλογές με λιγότερες θερμίδες είναι πάρα πολλές, οπότε σε αυτή την περίπτωση είστε τυχεροί!

Πατατοσαλάτα

Τη συμμετοχή της πατατοσαλάτας σε αυτή τη λίστα, θα πρέπει να την περιμένατε. Η μαγιονέζα στην οποία… κολυμπάνε οι πατάτες και τα κρεμμυδάκια της σαλάτας, είναι το συστατικό που την κάνει τόσο νόστιμη, αλλά και συνάμα τόσο «αμαρτωλή». Μια καλή λύση είναι η μαγιονέζα λίγων λιπαρών ή η σπιτική μαγιονέζα ή ακόμα καλύτερα, η πλήρης αντικατάσταση της μαγιονέζας με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Τηγανητά κρεμμύδια

Ωραία τα κρεμμύδια, κάνουν καλό και στην καρδιά, αλλά όχι αν τα έχετε βουτήξει σε αλεύρι και γάλα, τα έχετε τηγανίσει σε καυτό λάδι και μετά τα έχετε αλατίσει σα να μην υπάρχει αύριο. Τότε δεν κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά… τζίρο στο διαιτολόγο. Αν ωστόσο θέλετε να δώσετε λίγο «χαρακτήρα» στα κρεμμύδια, αλείψτε τα με ασπράδια αυγών και ένα μίγμα από τριμμένη παρμεζάνα, αλεύρι ολικής άλεσης και τριμμένη φρυγανιά. Ψήστε τα σε πολύ ζεστό φούρνο για 15 λεπτά.

Τα 6 καλύτερα

Καλαμπόκι

Το ψημένο καλαμπόκι, μπορεί να κολλάει στα δόντια, αλλά αξίζει την… ταλαιπωρία και για τη γεύση του και για τη θρεπτική του αξία. Έχει πολλές φυτικές ίνες, λίγες θερμίδες και αν επιλέξετε και την κίτρινη ποικιλία, τότε θα εισπράξετε και μπόλικη βιταμίνη Α. Καλό είναι να αποφύγετε το βούτυρο και το αλάτι ή τουλάχιστον προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που αρέσει σε όλους και βρίσκεται πάντα στις πρώτες επιλογές των καλοκαιρινών σνακ. Όχι μόνο ενυδατώνει, αφού το 90% της σύστασής του είναι νερό, αλλά και προσφέρει στον οργανισμό σημαντική δόση του αντικαρκινικού λυκοπένιου. Περισσότερο μάλιστα απ’ όσο προσφέρουν οι ωμές ντομάτες.

Φρέσκο παγωμένο τσάι

Το τσάι έχει μηδενικές θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά και βοηθά και στην απώλεια βάρους. Αλλά αν πραγματικά θέλετε να τα έχετε όλα αυτά, καλό είναι το τσάι να το φτιάξετε μόνοι σας και να μην επενδύσετε στις επιλογές του εμπορίου. Το παγωμένο τσάι, είτε είναι μαύρο είτε είναι πράσινο, είτε είναι από φακελάκι, έχει την ίδια διατροφική αξία με το ζεστό και έχετε το ελεύθερο να το καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Φρουτοσαλάτα

Τα καλοκαιρινά φρούτα τρώγονται καλύτερα σε φρουτοσαλάτα, όπου συνδυάζονται όχι μόνο οι θρεπτικές αξίες, αλλά και όλα τα χρώματα και αρώματα των φρούτων της εποχής. Όσοι καταναλώνουν φρούτα σε καθημερινή βάση, χάνουν ευκολότερα βάρος από εκείνους που δεν το κάνουν, ενώ αν η λεπτή σιλουέτα σας αφήνει αδιάφορους, μην ξεχνάτε πως τα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Ειδικά τα μούρα περιέχουν το 1/3 της ημερήσιας δόσης φυτικών ινών.

Σούπα γκασπάτσο

Οι παγωμένες σούπες είναι ιδανικές για το καλοκαίρι. Είναι δροσερές, χορταστικές και ελαφριές, όπως η σούπα γκασπάτσο. Οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα αγγούρια, που είναι τα βασικά συστατικά της σούπας, την κάνουν μια θρεπτική και καλή λύση για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα. Μια κούπα γκασπάτσο περιέχει μόνο 88 θερμίδες, 8 γραμμάρια λίπους και μηδέν χοληστερίνη.

Κολοκύθια

Ωμό, ψητό, τηγανητό, σε φέτες ή σε κύβους, το κολοκύθι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό. Με μόνο 20 θερμίδες ανά κούπα, δεν έχει καθόλου λίπος, ούτε και χοληστερίνη, ενώ περιέχει το 35% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης βιταμίνης C.

clickatlife.gr

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού