Διατροφή

Τροφικές δηλητηριάσεις:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευτούμε

Τροφικές δηλητηριάσεις:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευτούμε

Με τον όρο Τροφικές Δηλητηριάσεις εννοούμε ομάδες νοσηρών διαταραχών διάφορης αιτιολογίας και παθογένειας όπου το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ότι επέρχονται μετά από την κατανάλωση τροφίμων.

Τα συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων εκδηλώνονται συνηθέστερα από το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά δεν λείπουν και εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα και το αίμα.

Οι Τροφικές Δηλητηριάσεις διακρίνονται σε:

Τροφικές Δηλητηριάσεις από υγιή τρόφιμα: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περιπτώσεις όπως:

Έλλειψη προσαρμογής του οργανισμού στο τρόφιμο, όπως λόγου χάρη στα βρέφη, όταν αυτά λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, ή όταν η λήψη του γάλακτος γίνεται σε ακανόνιστα διαστήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γαστρεντερικές διαταραχές.
Παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ σε νεφρικές βλάβες, όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει αζωτούχες τροφές.

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Τροφικές Δηλητηριάσεις από δηλητηριώδη τρόφιμα: Αυτή η κατηγορία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι διαταραχές που εμφανίζονται σε ένα υγιές άτομο, ομοιάζουν με αυτές που προκαλούν τα δηλητήρια στον άνθρωπο.

Έτσι στην κατηγορία αυτή ανήκουν ορισμένα είδη ψαριών όπως o Scarus Cretensis η χολή του οποίου είναι τοξική, και ο Galfus Canis (σκυλόψαρο) όπου το ήπαρ του είναι τοξικό.

Δηλητηριώδη επίσης μπορούν να αποβούν σαλιγκάρια τα οποία έχουν τραφεί με φύλλα μυρτοφύλλου.
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και κάποια είδη δηλητηριωδών μανιταριών όπως Αmanita Phaloides, Amanita Verna, Amanita Muscaria, Amanita Pantherina, ,τα οποία συναντούμε σε δάση.

Τροφικές Δηλητηριάσεις από τρόφιμα τα οποία αναμείχθηκαν με τοξικές ουσίες: Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε πρόσμιξη τοξικών ουσιών σε τρόφιμα είτε από λάθος – ατύχημα κατά την παραγωγική διαδικασία, είτε με τη χρήση τοξικών ουσιών για τη διόρθωση της γεύσης, της οσμής και του χρώματος του προϊόντος, καθώς και με την επίχριση των δοχείων των κονσερβών με ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο, όταν δεν τηρείται η νομοθεσία που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων.

Τροφικές Δηλητηριάσεις από τρόφιμα τα οποία αλλοιώθηκαν από Παράσιτα: Το πιο γνωστό είναι το παράσιτο του σταριού, του κριθαριού και της σίκαλης (ΕΡΥΣΙΒΩΔΗΣ ΟΛΥΡΑ).

Τροφικές Δηλητηριάσεις μικροβιακής αιτιολογίας: Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν είναι στείρα μικροοργανισμών, φέρουν μικροβιακό φορτίο το οποίο όμως σε συνθήκες σωστού χειρισμού – επεξεργασίας και συντήρησης δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας.

Παρόλα αυτά είναι δυνατόν τα τρόφιμα να επιμολυνθούν με επικίνδυνους μικροοργανισμούς με δυσάρεστα για την υγεία μας αποτελέσματα.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επιμολυνθούν τα τρόφιμα είναι οι εξής:
Από τους χειριστές τροφίμων (μάγειρες, ζαχαροπλάστες, πωλητές) οι οποίοι μπορεί να είναι ασθενείς ή υγιείς μικροβιοφόροι παθογόνων μικροοργανισμών, μέσω της επαφής τους με τα τρόφιμα, π.χ εάν κάποιος φιλοξενεί σταφυλόκοκκο στο ρινοφάρυγγά του μέσω του πταρμού και του βήχα μπορεί να επιμολύνει το τρόφιμο.

Όπως επίσης εάν ο χειριστής τροφίμων πάσχει π.χ από ελαφρά εντερίτιδα από σαλμονέλες, μέσω του εντεροστοματικού κύκλου (επιμολυσμένα χέρια ) μπορεί να επιμολύνει το τρόφιμο.
Έντομα τα οποία μεταφέρουν μηχανικά παθογόνους μικροοργανισμούς, και τους εναποθέτουν πάνω στα τρόφιμα.
Τρωκτικά τα οποία μπορεί να είναι φορείς νόσων και να επιμολύνουν τα τρόφιμά μας (π.χ αν πάσχουν από σαλμονέλωση μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο με τα κόπρανά τους)
Άρρωστα ζώα τα οποία πάσχουν από σαλμονέλωση και εδόθησαν για κατανάλωση χωρίς να τους έχει γίνει προηγουμένως κρεοσκοπία, ή σε άλλη περίπτωση το ζώο να πάσχει από σταφυλοκοκκική μαστίτιδα και μέσω της άμελξης να επιμολυνθεί το γάλα.
Το νερό το οποίο χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των τροφίμων όταν αυτό είναι μολυσμένο.
Οι Τροφικές Δηλητηριάσεις μικροβιακής αιτιολογίας συνήθως προκαλούνται από Σαλμονέλες (S.Typhi, S.

Murium κ.α), Σιγκέλες, Σταφυλόκοκκο (Χρυσίζων, λευκός, κίτρινος), Κλωστηρίδια (αλλαντίασης, διαθλαστικό), Εντεροβακτηριακά (Πρωτέας), Στρεπτόκοκκοι και διάφορα άλλα μικρόβια.
Όπως γίνεται αντιληπτό και από παραπάνω, εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής όσον αφορά τον χειρισμό των τροφίμων, πρέπει να δώσουμε σημασία και στη σωστή συντήρηση των τροφίμων.

Έτσι λοιπόν τα κατεψυγμένα προϊόντα μας θα πρέπει να τα τηρούμε σε θερμοκρασία τουλάχιστον -18ο C. Τα νωπά κρέατα θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία από +1ο C έως+ 4ο C, τα πουλερικά και κυνήγι σε θερμοκρασία μικρότερη των + 4ο C, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στους +2ο C, τα αλλαντικά σε θερμοκρασία μικρότερη των + 8ο C, και τα γλυκίσματα τα οποία είναι εύκολο να αλλοιωθούν σε θερμοκρασίες από +1ο C έως +7ο C.

Θα πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε την καλή λειτουργία του ψυγείου μας, να το τροφοδοτούμε με τάξη και να αποφεύγουμε τον κορεσμό του έτσι ώστε να επιτρέπουμε στον ψυχρό αέρα να κυκλοφορεί ομοιόμορφα μέσα στο ψυγείο μας. Κατά την τροφοδοσία του ψυγείου μας πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται στο χαμηλότερο τμήμα του θαλάμου (τελευταία σχάρα) με θερμοκρασία περίπου στους +2ο C, στη μέση περίπου +5ο C οπότε θα πρέπει να τοποθετούμε και αναλόγως τα προϊόντα μας.

Ακόμα θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα προϊόντα που αγοράσαμε παλιότερα θα πρέπει να καταναλωθούν κατά προτεραιότητα σε σχέση με αυτά που αγοράσθηκαν προσφάτως, και γι αυτό θα πρέπει να τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι η πρώτη μας επιλογή σε περίπτωση που αναζητήσουμε κάποιο προϊόν από το ψυγείο μας.

iatronet.gr

Διατροφή

16.05.2025

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός σύμφωνα με τους επιστήμονες

Μπορείτε όχι μόνο να ικανοποιήσετε την πείνα αλλά και να προσφέρετε στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες

16.05.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει τη λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Η μαρμελάδα που σας δίνει δύναμη - Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή με υπερτροφές

Αν έχετε χοληστερόλη μην δοκιμάσετε σε καμία περίπτωση αυτά τα φρούτα
16.05.2025

Αν έχετε χοληστερόλη μην δοκιμάσετε σε καμία περίπτωση αυτά τα φρούτα

Γυμναστής αποκαλύπτει: Πώς να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά με 6 ασκήσεις
16.05.2025

Γυμναστής αποκαλύπτει: Πώς να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά με 6 ασκήσεις

Βιταμίνη Κ: Γιατί είναι απαραίτητη για τους πνεύμονες; – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
16.05.2025

Βιταμίνη Κ: Γιατί είναι απαραίτητη για τους πνεύμονες; – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι φράουλες
15.05.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι φράουλες

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία
09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο
09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα
09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε
09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.05.2025

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός ξηρός καρπός σύμφωνα με τους επιστήμονες

Μπορείτε όχι μόνο να ικανοποιήσετε την πείνα αλλά και να προσφέρετε στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες

16.05.2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η υγιεινή διατροφή ενδέχεται να καθυστερήσει την πρώτη περίοδο στα κορίτσια

Τι δείχνουν τα ευρήματα

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει τη λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
16.05.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει τη λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Αν έχετε χοληστερόλη μην δοκιμάσετε σε καμία περίπτωση αυτά τα φρούτα
16.05.2025

Αν έχετε χοληστερόλη μην δοκιμάσετε σε καμία περίπτωση αυτά τα φρούτα

Κουράστηκες να είσαι καλά; Όταν η ευεξία καταντάει εμμονή
16.05.2025

Κουράστηκες να είσαι καλά; Όταν η ευεξία καταντάει εμμονή

Γυμναστής αποκαλύπτει: Πώς να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά με 6 ασκήσεις
16.05.2025

Γυμναστής αποκαλύπτει: Πώς να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά με 6 ασκήσεις

Βιταμίνη Κ: Γιατί είναι απαραίτητη για τους πνεύμονες; – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
16.05.2025

Βιταμίνη Κ: Γιατί είναι απαραίτητη για τους πνεύμονες; – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένετε το στόμα σας αμέσως μετά το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών
16.05.2025

Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένετε το στόμα σας αμέσως μετά το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών

Ξεκινά ο δωρεάν έλεγχος για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – Διαβάστε πού θα γίνονται οι εξετάσεις
16.05.2025

Ξεκινά ο δωρεάν έλεγχος για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – Διαβάστε πού θα γίνονται οι εξετάσεις

Χειρουργική μιας ημέρας: Σύγχρονη προσέγγιση-πολλαπλά οφέλη
16.05.2025

Χειρουργική μιας ημέρας: Σύγχρονη προσέγγιση-πολλαπλά οφέλη