Διατροφή

Τροφικές δηλητηριάσεις:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευτούμε

Τροφικές δηλητηριάσεις:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατευτούμε

Με τον όρο Τροφικές Δηλητηριάσεις εννοούμε ομάδες νοσηρών διαταραχών διάφορης αιτιολογίας και παθογένειας όπου το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ότι επέρχονται μετά από την κατανάλωση τροφίμων.

Τα συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων εκδηλώνονται συνηθέστερα από το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά δεν λείπουν και εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα και το αίμα.

Οι Τροφικές Δηλητηριάσεις διακρίνονται σε:

Τροφικές Δηλητηριάσεις από υγιή τρόφιμα: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περιπτώσεις όπως:

Έλλειψη προσαρμογής του οργανισμού στο τρόφιμο, όπως λόγου χάρη στα βρέφη, όταν αυτά λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, ή όταν η λήψη του γάλακτος γίνεται σε ακανόνιστα διαστήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γαστρεντερικές διαταραχές.
Παθολογικές καταστάσεις όπως π.χ σε νεφρικές βλάβες, όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει αζωτούχες τροφές.

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

Τροφικές Δηλητηριάσεις από δηλητηριώδη τρόφιμα: Αυτή η κατηγορία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι διαταραχές που εμφανίζονται σε ένα υγιές άτομο, ομοιάζουν με αυτές που προκαλούν τα δηλητήρια στον άνθρωπο.

Έτσι στην κατηγορία αυτή ανήκουν ορισμένα είδη ψαριών όπως o Scarus Cretensis η χολή του οποίου είναι τοξική, και ο Galfus Canis (σκυλόψαρο) όπου το ήπαρ του είναι τοξικό.

Δηλητηριώδη επίσης μπορούν να αποβούν σαλιγκάρια τα οποία έχουν τραφεί με φύλλα μυρτοφύλλου.
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και κάποια είδη δηλητηριωδών μανιταριών όπως Αmanita Phaloides, Amanita Verna, Amanita Muscaria, Amanita Pantherina, ,τα οποία συναντούμε σε δάση.

Τροφικές Δηλητηριάσεις από τρόφιμα τα οποία αναμείχθηκαν με τοξικές ουσίες: Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε πρόσμιξη τοξικών ουσιών σε τρόφιμα είτε από λάθος – ατύχημα κατά την παραγωγική διαδικασία, είτε με τη χρήση τοξικών ουσιών για τη διόρθωση της γεύσης, της οσμής και του χρώματος του προϊόντος, καθώς και με την επίχριση των δοχείων των κονσερβών με ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο, όταν δεν τηρείται η νομοθεσία που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων.

Τροφικές Δηλητηριάσεις από τρόφιμα τα οποία αλλοιώθηκαν από Παράσιτα: Το πιο γνωστό είναι το παράσιτο του σταριού, του κριθαριού και της σίκαλης (ΕΡΥΣΙΒΩΔΗΣ ΟΛΥΡΑ).

Τροφικές Δηλητηριάσεις μικροβιακής αιτιολογίας: Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν είναι στείρα μικροοργανισμών, φέρουν μικροβιακό φορτίο το οποίο όμως σε συνθήκες σωστού χειρισμού – επεξεργασίας και συντήρησης δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας.

Παρόλα αυτά είναι δυνατόν τα τρόφιμα να επιμολυνθούν με επικίνδυνους μικροοργανισμούς με δυσάρεστα για την υγεία μας αποτελέσματα.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επιμολυνθούν τα τρόφιμα είναι οι εξής:
Από τους χειριστές τροφίμων (μάγειρες, ζαχαροπλάστες, πωλητές) οι οποίοι μπορεί να είναι ασθενείς ή υγιείς μικροβιοφόροι παθογόνων μικροοργανισμών, μέσω της επαφής τους με τα τρόφιμα, π.χ εάν κάποιος φιλοξενεί σταφυλόκοκκο στο ρινοφάρυγγά του μέσω του πταρμού και του βήχα μπορεί να επιμολύνει το τρόφιμο.

Όπως επίσης εάν ο χειριστής τροφίμων πάσχει π.χ από ελαφρά εντερίτιδα από σαλμονέλες, μέσω του εντεροστοματικού κύκλου (επιμολυσμένα χέρια ) μπορεί να επιμολύνει το τρόφιμο.
Έντομα τα οποία μεταφέρουν μηχανικά παθογόνους μικροοργανισμούς, και τους εναποθέτουν πάνω στα τρόφιμα.
Τρωκτικά τα οποία μπορεί να είναι φορείς νόσων και να επιμολύνουν τα τρόφιμά μας (π.χ αν πάσχουν από σαλμονέλωση μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο με τα κόπρανά τους)
Άρρωστα ζώα τα οποία πάσχουν από σαλμονέλωση και εδόθησαν για κατανάλωση χωρίς να τους έχει γίνει προηγουμένως κρεοσκοπία, ή σε άλλη περίπτωση το ζώο να πάσχει από σταφυλοκοκκική μαστίτιδα και μέσω της άμελξης να επιμολυνθεί το γάλα.
Το νερό το οποίο χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των τροφίμων όταν αυτό είναι μολυσμένο.
Οι Τροφικές Δηλητηριάσεις μικροβιακής αιτιολογίας συνήθως προκαλούνται από Σαλμονέλες (S.Typhi, S.

Murium κ.α), Σιγκέλες, Σταφυλόκοκκο (Χρυσίζων, λευκός, κίτρινος), Κλωστηρίδια (αλλαντίασης, διαθλαστικό), Εντεροβακτηριακά (Πρωτέας), Στρεπτόκοκκοι και διάφορα άλλα μικρόβια.
Όπως γίνεται αντιληπτό και από παραπάνω, εκτός από την τήρηση των κανόνων υγιεινής όσον αφορά τον χειρισμό των τροφίμων, πρέπει να δώσουμε σημασία και στη σωστή συντήρηση των τροφίμων.

Έτσι λοιπόν τα κατεψυγμένα προϊόντα μας θα πρέπει να τα τηρούμε σε θερμοκρασία τουλάχιστον -18ο C. Τα νωπά κρέατα θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία από +1ο C έως+ 4ο C, τα πουλερικά και κυνήγι σε θερμοκρασία μικρότερη των + 4ο C, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στους +2ο C, τα αλλαντικά σε θερμοκρασία μικρότερη των + 8ο C, και τα γλυκίσματα τα οποία είναι εύκολο να αλλοιωθούν σε θερμοκρασίες από +1ο C έως +7ο C.

Θα πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε την καλή λειτουργία του ψυγείου μας, να το τροφοδοτούμε με τάξη και να αποφεύγουμε τον κορεσμό του έτσι ώστε να επιτρέπουμε στον ψυχρό αέρα να κυκλοφορεί ομοιόμορφα μέσα στο ψυγείο μας. Κατά την τροφοδοσία του ψυγείου μας πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται στο χαμηλότερο τμήμα του θαλάμου (τελευταία σχάρα) με θερμοκρασία περίπου στους +2ο C, στη μέση περίπου +5ο C οπότε θα πρέπει να τοποθετούμε και αναλόγως τα προϊόντα μας.

Ακόμα θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα προϊόντα που αγοράσαμε παλιότερα θα πρέπει να καταναλωθούν κατά προτεραιότητα σε σχέση με αυτά που αγοράσθηκαν προσφάτως, και γι αυτό θα πρέπει να τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι η πρώτη μας επιλογή σε περίπτωση που αναζητήσουμε κάποιο προϊόν από το ψυγείο μας.

iatronet.gr

Διατροφή

26.07.2024

Κι όμως οι ρακέτες στην παραλία έχουν οφέλη για την υγεία μας – Πόσες θερμίδες μπορούμε να κάψουμε

Οι ρακέτες στην παραλία είναι μια προσιτή και ευχάριστη δραστηριότητα, που το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ρακέτες, ένα μπαλάκι και λίγη άμμος. Πέρα από τα οφέλη που έχει στο σώμα μας η αερόβια άσκηση στην άμμο, νευροεπιστήμονας υποστηρίζει ότι οι ρακέτες στην παραλία μπορεί να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της παρεγκεφαλίδας, του τμήματος του εγκεφάλου […]

25.07.2024

Καλό είναι να το αποφεύγουν: Δείτε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι

Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό μεταξύ 4 και 6% των παιδιών και 4% των ενηλίκων έχουν τροφική αλλεργία

Αυτό είναι το σημαντικό λάθος που κάνουμε με το αντηλιακό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το SPF
25.07.2024

Αυτό είναι το σημαντικό λάθος που κάνουμε με το αντηλιακό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το SPF

Νέα μελέτη: Όσο περισσότερα φρούτα καταναλώνουμε τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης
24.07.2024

Νέα μελέτη: Όσο περισσότερα φρούτα καταναλώνουμε τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης

Έχετε «πεσμένη» λίμπιντο; – Με αυτές τις 8 τροφές θα… απογειώσετε τη σεξουαλική σας διάθεση
24.07.2024

Έχετε «πεσμένη» λίμπιντο; – Με αυτές τις 8 τροφές θα… απογειώσετε τη σεξουαλική σας διάθεση

CDC: Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση έτοιμων κομμένων σε φέτες αλλαντικών
24.07.2024

CDC: Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση έτοιμων κομμένων σε φέτες αλλαντικών

Δείτε ποιες είναι οι τροφές και τα ποτά που «καθαρίζουν» τους πνεύμονες
24.07.2024

Δείτε ποιες είναι οι τροφές και τα ποτά που «καθαρίζουν» τους πνεύμονες

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση για τον πόνο στη μέση
24.07.2024

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση για τον πόνο στη μέση

Μούρα: Εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων και συμβάλλουν στην αντιγήρανση
23.07.2024

Μούρα: Εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων και συμβάλλουν στην αντιγήρανση

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού – Τι λένε οι ειδικοί
23.07.2024

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού – Τι λένε οι ειδικοί

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

26.07.2024

Chic και Sexy: Ανακαλύψτε το ιδανικό τοπ σε στιλ κορσέ και «τραβήξτε» όλα τα βλέματα πάνω σας!

Αναδείξτε τον αισθησιασμό και την κομψότητά σας με το τοπ σε κορσέ γραμμή, σχεδιασμένο για να προσφέρει chic και sexy εμφανίσεις. Κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας ζακάρ σατέν ύφασμα, αυτό το τοπ αγκαλιάζει το σώμα σας, προσφέροντας μια εκλεπτυσμένη και σαγηνευτική εμφάνιση. Αγοράστε το προϊόν εδώ Χαρακτηριστικά που θα σας ενθουσιάσουν: Κορσέ Γραμμή με Μπανέλες Στήριξης: […]

26.07.2024

Κι όμως οι ρακέτες στην παραλία έχουν οφέλη για την υγεία μας – Πόσες θερμίδες μπορούμε να κάψουμε

Οι ρακέτες στην παραλία είναι μια προσιτή και ευχάριστη δραστηριότητα, που το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ρακέτες, ένα μπαλάκι και λίγη άμμος. Πέρα από τα οφέλη που έχει στο σώμα μας η αερόβια άσκηση στην άμμο, νευροεπιστήμονας υποστηρίζει ότι οι ρακέτες στην παραλία μπορεί να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της παρεγκεφαλίδας, του τμήματος του εγκεφάλου […]

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
26.07.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Ανανεώστε σώμα και μυαλό: Τριπλό πακέτο CBD με λάδι, τσάι και μέλι κάνναβης για ανακούφιση χρόνιων πόνων και ευεξία
26.07.2024

Ανανεώστε σώμα και μυαλό: Τριπλό πακέτο CBD με λάδι, τσάι και μέλι κάνναβης για ανακούφιση χρόνιων πόνων και ευεξία

Ειδικοί προειδοποιούν: Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν εγκύους – Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια
25.07.2024

Ειδικοί προειδοποιούν: Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν εγκύους – Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια

Πέντε συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στη θάλασσα
25.07.2024

Πέντε συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στη θάλασσα

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα
25.07.2024

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα

Πάτρα: Και δεύτερη γυναίκα έπαθε επιπλοκή στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης – Νεκρό το βρέφος
25.07.2024

Πάτρα: Και δεύτερη γυναίκα έπαθε επιπλοκή στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης – Νεκρό το βρέφος

Καλό είναι να το αποφεύγουν: Δείτε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι
25.07.2024

Καλό είναι να το αποφεύγουν: Δείτε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι

Υπνική άπνοια: Συνηθισμένη εξέταση αίματος δείχνει αν κινδυνεύετε
25.07.2024

Υπνική άπνοια: Συνηθισμένη εξέταση αίματος δείχνει αν κινδυνεύετε