Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα καρπούζια και τα πεπόνια κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους πάγκους των καταστημάτων, αποτελώντας μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές του καλοκαιριού.
Η γλυκιά γεύση και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό τα καθιστούν ιδανικά για ενυδάτωση και αναζωογόνηση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν: τα κομμένα φρούτα ενδέχεται να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Η βολική επιλογή που μπορεί να κρύβει παγίδες
Τα καρπούζια και τα πεπόνια συχνά πωλούνται σε μισά ή τέταρτα κομμάτια, διευκολύνοντας όσους επιθυμούν μικρότερη ποσότητα ή ζουν μόνοι. Όμως, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Duna Nicolau, αυτή η ευκολία μπορεί να έχει σοβαρό κόστος για την ασφάλεια των καταναλωτών. Μέσω σχετικού βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η ειδικός εξηγεί ότι μόλις κοπεί το φρούτο, εκτίθεται σε μικροοργανισμούς και χάνει τη φυσική του προστασία – τη φλούδα του.
Τα βακτήρια που «κρύβονται» στην κομμένη σάρκα
Η Nicolau τονίζει ότι καρπούζια και πεπόνια, όταν κοπούν και αποθηκευτούν ακατάλληλα, μπορούν να φιλοξενήσουν παθογόνα βακτήρια όπως Escherichia coli, listeria και salmonella, τα οποία είναι γνωστά για την πρόκληση γαστρεντερικών λοιμώξεων. Οι μικροοργανισμοί μπορεί να προέρχονται είτε από το χωράφι είτε από τον κακό χειρισμό κατά την κοπή και την έκθεση του φρούτου.
Η σημασία της ψύξης και της σωστής συντήρησης
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των κομμένων φρούτων είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης. «Μόλις κοπεί, το φρούτο πρέπει να μπαίνει αμέσως στο ψυγείο», επισημαίνει η Nicolau, τονίζοντας ότι η διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας – ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Συχνά, στα καταστήματα, τα κομμένα κομμάτια διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι σε ψύξη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Η σάρκα του φρούτου, χωρίς τη φυσική της προστασία, γίνεται ευάλωτη σε μολυσματικούς παράγοντες από το περιβάλλον ή τον ανεπαρκή καθαρισμό των εργαλείων κοπής.
Τι συμβαίνει «πίσω από τον πάγκο»
Ο καταναλωτής δεν έχει εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες κόπηκαν τα φρούτα ή αν τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής. Ο χειρισμός από τρίτους, χωρίς πιστοποίηση και έλεγχο, αποτελεί άγνωστο παράγοντα κινδύνου που δεν μπορεί να αξιολογηθεί με μια απλή ματιά στο προϊόν.
Η ασφαλέστερη επιλογή είναι στο σπίτι
Οι ειδικοί συνιστούν την αγορά ολόκληρων φρούτων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει λίγη παραπάνω δουλειά. Η κοπή στο σπίτι, σε καθαρό περιβάλλον και με κατάλληλη ψύξη, εξασφαλίζει υψηλότερη ασφάλεια και φρεσκάδα.
«Η ευκολία δεν πρέπει να προηγείται της υγείας», σημειώνει η Nicolau, υπογραμμίζοντας ότι οι μικρές, φαινομενικά αθώες επιλογές στην καθημερινότητα μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα.
Ο ρόλος της ενημέρωσης στην πρόληψη
Όλο και περισσότεροι ειδικοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Περιεχόμενο όπως αυτό της Nicolau βοηθά τους καταναλωτές να υιοθετούν υπεύθυνες συμπεριφορές και να αποφεύγουν λανθασμένες συνήθειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Η επιλογή είναι στα χέρια των πολιτών: καρπούζι και πεπόνι σε φέτες ή ολόκληρα; Οι ειδικοί λένε το δεύτερο.