Διατροφή

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα καρπούζια και τα πεπόνια κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους πάγκους των καταστημάτων, αποτελώντας μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές του καλοκαιριού.

Η γλυκιά γεύση και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό τα καθιστούν ιδανικά για ενυδάτωση και αναζωογόνηση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν: τα κομμένα φρούτα ενδέχεται να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η βολική επιλογή που μπορεί να κρύβει παγίδες

Τα καρπούζια και τα πεπόνια συχνά πωλούνται σε μισά ή τέταρτα κομμάτια, διευκολύνοντας όσους επιθυμούν μικρότερη ποσότητα ή ζουν μόνοι. Όμως, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Duna Nicolau, αυτή η ευκολία μπορεί να έχει σοβαρό κόστος για την ασφάλεια των καταναλωτών. Μέσω σχετικού βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η ειδικός εξηγεί ότι μόλις κοπεί το φρούτο, εκτίθεται σε μικροοργανισμούς και χάνει τη φυσική του προστασία – τη φλούδα του.

Τα βακτήρια που «κρύβονται» στην κομμένη σάρκα

Η Nicolau τονίζει ότι καρπούζια και πεπόνια, όταν κοπούν και αποθηκευτούν ακατάλληλα, μπορούν να φιλοξενήσουν παθογόνα βακτήρια όπως Escherichia coli, listeria και salmonella, τα οποία είναι γνωστά για την πρόκληση γαστρεντερικών λοιμώξεων. Οι μικροοργανισμοί μπορεί να προέρχονται είτε από το χωράφι είτε από τον κακό χειρισμό κατά την κοπή και την έκθεση του φρούτου.

Η σημασία της ψύξης και της σωστής συντήρησης

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των κομμένων φρούτων είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης. «Μόλις κοπεί, το φρούτο πρέπει να μπαίνει αμέσως στο ψυγείο», επισημαίνει η Nicolau, τονίζοντας ότι η διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας – ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Συχνά, στα καταστήματα, τα κομμένα κομμάτια διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι σε ψύξη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης. Η σάρκα του φρούτου, χωρίς τη φυσική της προστασία, γίνεται ευάλωτη σε μολυσματικούς παράγοντες από το περιβάλλον ή τον ανεπαρκή καθαρισμό των εργαλείων κοπής.

Τι συμβαίνει «πίσω από τον πάγκο»

Ο καταναλωτής δεν έχει εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες κόπηκαν τα φρούτα ή αν τηρήθηκαν οι κανόνες υγιεινής. Ο χειρισμός από τρίτους, χωρίς πιστοποίηση και έλεγχο, αποτελεί άγνωστο παράγοντα κινδύνου που δεν μπορεί να αξιολογηθεί με μια απλή ματιά στο προϊόν.

Η ασφαλέστερη επιλογή είναι στο σπίτι

Οι ειδικοί συνιστούν την αγορά ολόκληρων φρούτων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει λίγη παραπάνω δουλειά. Η κοπή στο σπίτι, σε καθαρό περιβάλλον και με κατάλληλη ψύξη, εξασφαλίζει υψηλότερη ασφάλεια και φρεσκάδα.

«Η ευκολία δεν πρέπει να προηγείται της υγείας», σημειώνει η Nicolau, υπογραμμίζοντας ότι οι μικρές, φαινομενικά αθώες επιλογές στην καθημερινότητα μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα.

Ο ρόλος της ενημέρωσης στην πρόληψη

Όλο και περισσότεροι ειδικοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Περιεχόμενο όπως αυτό της Nicolau βοηθά τους καταναλωτές να υιοθετούν υπεύθυνες συμπεριφορές και να αποφεύγουν λανθασμένες συνήθειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η επιλογή είναι στα χέρια των πολιτών: καρπούζι και πεπόνι σε φέτες ή ολόκληρα; Οι ειδικοί λένε το δεύτερο.

Διατροφή

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

02.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει – Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

02.07.2025

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

02.07.2025

Γιατί οι καύσωνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που παραδίδονται μέσω κούριερ

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

02.07.2025

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες

02.07.2025

Εθισμός στο διαδίκτυο: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο των εφήβων

02.07.2025

Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη που έπεσε σε κώμα μετά τη λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο