Οι φράουλες είναι αναμφίβολα το απόλυτο σύμβολο του καλοκαιριού. Είτε τις απολαμβάνεις μέσα σε ένα λαχταριστό γλυκό, βουτηγμένες σε σοκολάτα ή σκέτες, η γλυκιά τους γεύση και το έντονο χρώμα τους τις κάνουν ακαταμάχητες.
Πέρα όμως από την απολαυστική τους γεύση, οι φράουλες κρύβουν και έναν διατροφικό θησαυρό. Είναι γεμάτες με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που τις κατατάσσουν στις κορυφαίες υπερτροφές.
Δες γιατί αξίζει να τις βάλεις στην καθημερινότητά σου!
Το όνομα φράουλα υποδηλώνει ότι ο καρπός ανήκει στην οικογένεια των μούρων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη υποδηλώνει επίσης ότι πρόκειται για φρούτο. Στην βοτανική, ωστόσο, αναφέρεται μόνο ως ψευδοκαρπός.
Αυστηρά μιλώντας, οι φράουλες ανήκουν στο γένος των συσσωματωμένων φρούτων. Οι κίτρινες κουκκίδες πάνω στη φράουλα είναι μικρά καρύδια, τα οποία είναι στην πραγματικότητα ο πραγματικός καρπός της φράουλας. Είναι επομένως σαφές ότι οι φράουλες είναι ψευδοκαρποί, ο πολτός των οποίων χρησιμεύει ως βάση για τα καρύδια.
Οι φράουλες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί μια περίληψη του τρόπου με τον οποίο προάγουν την υγεία σας:
1. Οι φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια
Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Με 65 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια, αυτά τα μικρά φρούτα περιέχουν ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια
200 γραμμάρια φρέσκων φραουλών περιέχουν περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες.
Επιπλέον, οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, μια σημαντική βιταμίνη Β που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
2. Πραγματικές βόμβες αντιοξειδωτικών
Μια άλλη σημαντική ιδιότητα των φραουλών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη μείωση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
3. Βοήθεια στο γαστρεντερικό σωλήνα
Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη και βελτιώνοντας τη γενική υγεία.
Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό σωλήνα και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης