Διατροφή

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Το χοιρινό καπνιστό κρέας περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά
Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει και βλαβερές παρενέργειες, οι οποίες προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα όταν το μπέικον καταναλώνεται με μέτρο. Η συχνή κατανάλωσή του, όμως, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής.

Σε μια μέτρια φέτα χοιρινού μπέικον, θα βρείτε υψηλές ποσότητες λίπους και νατρίου, αλλά θα πάρετε επίσης μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης και σημαντικών βιταμινών.

Τα επίπεδα αυτά εξαρτώνται από τον τύπο και τη μάρκα που αγοράζετε, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια φέτα μπέικον περιέχει:

  • 110 θερμίδες
  • 3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 10,4 γραμμάρια λίπους
  • 3,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους
  • 0 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0 γραμμάρια ινών
  • 210 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Η διαιτολόγος Trista Best, MPH, RD, LD ανέλυσε στο Εatthis, τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν καταναλώνετε μπέικον, σύμφωνα με τα στοιχεία των πιο πρόσφατων μελετών.

Παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη

Ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης μπέικον είναι ότι μπορεί να σας προσφέρει εύκολα και γρήγορα περισσότερη πρωτεΐνη μέσα σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. «Μόνο μια φέτα μεσαίου πάχους μπέικον περιέχει περίπου τρία έως τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης», λέει η Best.

«Η προσθήκη μιας φέτας μπέικον, σε γεύματα σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης και να κάνει το γεύμα πιο χορταστικό. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα μιας σαλάτας σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξηθεί απλά προσθέτοντας ένα ή δύο κομμάτια μπέικον».

Καταναλώνετε πιθανά επιβλαβή συντηρητικά

Το μπέικον θεωρείται επεξεργασμένο κρέας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συστατικά έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για παράδειγμα, το φωσφορικό νάτριο είναι ένα από τα πιο κοινά πρόσθετα που θα βρείτε στο μπέικον και έχει συνδεθεί με ταχύτερη γήρανση και πιθανή αγγειακή βλάβη. Ένα άλλο κοινό συστατικό που προστίθεται στο μπέικον και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι το νιτρικό νάτριο, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Οι λάτρεις του μπέικον θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μάρκες χωρίς αυτά τα συντηρητικά. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών στη συσκευασία, έτσι ώστε να βρείτε μπέικον χωρίς πρόσθετα.

Αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα -συμπεριλαμβανομένου του μπέικον- έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, η τακτική κατανάλωση αυτών των κρεάτων συνδέεται κατά 42% με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 19% με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η τακτική κατανάλωση είναι επικίνδυνη

«Για όσους έχουν υπέρταση, η τακτική κατανάλωση μπέικον μπορεί να είναι επικίνδυνη συνήθεια», λέει η Best. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης οδηγώντας σε κατακράτηση και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία».

Αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο

Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και τα αλλαντικά, ταξινομούνται ως καρκινογόνα της ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων συνδέθηκε με πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Παίρνετε καλά, αλλά και κακά λιπαρά

Δεν είναι μυστικό ότι το μπέικον είναι γεμάτο λίπος. Άλλωστε η ζουμερή και λιπαρή υφή του είναι που το κάνει τόσο νόστιμο! Αλλά τι είδους λίπος περιέχει το μπέικον; Αποτελείται κυρίως από 50% μονοακόρεστα λίπη, 40% κορεσμένα λίπη και 10% πολυακόρεστα λίπη και σύμφωνα με το The Nutrition Journal, και τα τρία αυτά λίπη μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής: Τα μονοακόρεστα λίπη συντελούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα κατατάσσονται συνήθως στα κακά λιπαρά, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Θα τα συναντήσετε κυρίως σε ζωικά προϊόντα και θα πρέπει σίγουρα να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.

Τα πολυακόρεστα λίπη, τα οποία βρίσκονται σε πολλά προϊόντα ψαριών, είναι επίσης καλά για την καρδιά και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αν και τα κορεσμένα λίπη σε μικρές ποσότητες δεν είναι τόσο κακά για εσάς, το μπέικον εξακολουθεί να περιέχει περίπου 40% σε κάθε μερίδα.

Παίρνετε κάποιες βιταμίνες

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το μπέικον περιέχει αρκετές βιταμίνες. Έτσι, όταν τρώτε μπέικον, παίρνετε Β6 και Β12 μαζί με σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο. Φυσικά, υπάρχουν πολλά άλλα φρέσκα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και άπαχο κρέας από τα οποία μπορείτε να πάρετε αυτές τις βιταμίνες.

Το λίπος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο έντερο

Η κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως λίπη από ψάρια ή αβοκάντο, βοηθά στην ισορροπία των λιπαρών οξέων του σώματός μας.

Όμως, μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών ή λιπαρών τροφών μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα λίπη και έλαια δημιουργούν περισσότερα βακτήρια στο έντερο, τα οποία βλάπτουν τα βακτήρια που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Διατροφή

14.07.2025

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά: Ρίχνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την πέψη και «θωρακίζει» από τον καρκίνο

Εκτός από τον ζουμερό καρπό, και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους

14.07.2025

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για βραδινό, σύμφωνα με ειδικούς

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές
14.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά
14.07.2025

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι
14.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα
14.07.2025

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου
14.07.2025

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου

Βουτάνιο: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;
14.07.2025

Βουτάνιο: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!
11.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα
11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.07.2025

Η σωστή ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να βάζουμε σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ένα άτομο που εφαρμόζει σωστά αντηλιακό καθημερινά χρειάζεται περίπου 1 σωληνάριο την εβδομάδα

14.07.2025

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά: Ρίχνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την πέψη και «θωρακίζει» από τον καρκίνο

Εκτός από τον ζουμερό καρπό, και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους

Το σημάδι στα μάτια που «μαρτυρά» υψηλή χοληστερίνη – Δείτε πώς μοιάζει (φωτο)
14.07.2025

Το σημάδι στα μάτια που «μαρτυρά» υψηλή χοληστερίνη – Δείτε πώς μοιάζει (φωτο)

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα
14.07.2025

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές
14.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά
14.07.2025

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
14.07.2025

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι
14.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα
14.07.2025

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου
14.07.2025

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου