Ειδικοί αποκαλύπτουν πόσες μέρες μπορείτε να διατηρήσετε το αγαπημένο σας κρασί αφού το ανοίξετε.
Εδώ θα βρείτε χρήσιμα tips, για το πώς θα διατηρήσετε το κρασί αφού το ανοίξετε.
Καλό είναι να γνωρίζεται ότι ο «εχθρός» του κρασιού αφού το ανοίξετε είναι:
- το οξυγόνο
- η θερμοκρασία
- το ηλιακό φως
Ας δούμε πώς θα το προστατέψετε
Με το που ανοίξετε το κρασί και έρθει σε επαφή με το οξυγόνο τα αρώματα του κρασιού μετράνε αντίστροφα τον χρόνο ζωής τους. Μεγαλύτερη διάρκεια στο οξυγόνο έχουν τα πολύ τονικά κρασιά, καθώς και τα ημίγλυκα.
Αν ξαναβάλετε καλά τον φελλό στο μπουκάλι (άρα το προστατεύετε από το οξυγόνο) και το βάλετε στο ψυγείο, θα μπορέσετε να κρατήσετε το αγαπημένο σας κρασί για 2 με 3 μέρες αναλλοίωτο. Στα κόκκινα τονικά κρασιά θα μπορούσε να μείνει και σε μια καράφα σε θερμοκρασία δωματίου (20ο C) αντί για το ψυγείο.
Έπειτα το κρασί χάνει το μεγαλύτερο μέρος των αρωμάτων του, όχι πως είναι ακατάλληλο για να το πιείτε, αλλά καλό είναι να δοκιμάσετε λίγο να δείτε τη διάφορα της έντασης των αρωμάτων και μετά να το χρησιμοποιήσετε για να «σβήσετε» κάποιο φαγητό.
Γιατί βάζετε το κρασί στο ψυγείο αφού το ανοίξετε
Εύλογη η απορία. Η υψηλή θερμοκρασία γενικά κάνει το κρασί να εξελίσσεται παρά πολύ γρήγορα, πράγμα που δεν το θέλετε για αυτό και στα κελάρια υπάρχει σταθερή θερμοκρασία.
Ο συνδυασμός δε με το οξυγόνο κάνει το κρασί να εξελίσσεται πολύ γρήγορα και αναπόφευκτα να χάνει ό,τι έχει να δώσει στο ποτήρι.
Το ηλιακό φως, επίσης, μπορεί να αναδιατάξει τις χημικές ενώσεις του κρασιού – ακριβώς όπως το οξυγόνο και η θερμοκρασία – και να προκαλέσει σφάλματα στα κρασιά. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί αρχίζει να αλλάζει σύσταση και η γεύση του, το άρωμά του, το χρώμα του να έχουν αλλάξει ανεπανόρθωτα προς το χειρότερο.
Όποτε μια καλή ιδέα είναι να βρείτε την κατάλληλη παρέα και πιείτε όλο το μπουκάλι.