Διατροφή

Δείτε ποια είναι τα πρόσθετα οφέλη υγείας αν μουλιάσετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε

Πώς να τα μουσκέψετε ώστε να μαλακώσουν
Δείτε ποια είναι τα πρόσθετα οφέλη υγείας αν μουλιάσετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε

Τα αμύγδαλα πέρα από μοναδική γεύση θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς είναι και πολύ θρεπτικά. Ωστόσο, γνωρίζατε πώς αν τα μουλιάσετε τότε ενισχύετε τα οφέλη τους για την υγεία σας;

Είτε ψάχνετε για ένα γρήγορο σνακ, είτε στοχεύετε να βελτιώσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, τόσο τα ωμά όσο και τα μουσκεμένα αμύγδαλα έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να συμπληρώσουν τη διατροφή σας.

Ποια είναι τα οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία

Τα αμύγδαλα είναι γνωστά για το πλούσιο θρεπτικό τους προφίλ και τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία, όπως:

  • Υγεία της καρδιάς: Όντας υψηλά σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.
  • Αντιοξειδωτικά: Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την οξειδωτική βλάβη.
  • Διαχείριση βάρους: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, προάγοντας τον κορεσμό και βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης.
  • Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για άτομα με διαβήτη.
  • Υγεία των οστών: Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στα αμύγδαλα υποστηρίζουν γερά οστά.

Τα πρόσθετα οφέλη υγείας αν μουλιάσετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε

Τα μουλιασμένα αμύγδαλα προσφέρουν επιπλέον οφέλη σε σχέση με τα ωμά:

  • Βελτιωμένη πέψη: Το μούλιασμα των αμυγδάλων βοηθά στη διάσπαση του φυτικού οξέος, το οποίο αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τα πιο εύκολα στην πέψη.
  • Αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Τα μουλιασμένα αμύγδαλα βελτιώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο.
  • Καλύτερη υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη Ε στα μουλιασμένα αμύγδαλα απορροφάται πιο εύκολα, προάγοντας καλύτερα την υγεία του δέρματος και την αντιγήρανση.
  • Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου: Τα μουλιασμένα αμύγδαλα συνδέονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία λόγω της καλύτερης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως η βιταμίνη Β2 και η L-καρνιτίνη.

Ωμά και μουλιασμένα αμύγδαλα: Σύγκριση θρεπτικής αξίας

Τα ωμά αμύγδαλα και τα μουλιασμένα αμύγδαλα έχουν παρόμοιες διατροφικές συνθέσεις, αλλά το μούλιασμα μπορεί να τροποποιήσει ελαφρώς την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθεί μια λεπτομερής ανάλυση της θρεπτικής αξίας των ωμών και των μουλιασμένων αμυγδάλων με βάση το μέγεθος 1 μερίδας (28 γραμμάρια), που αντιστοιχεί σε περίπου 23 αμύγδαλα:

Ωμά αμύγδαλα

  • Θερμίδες: 164
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λίπη: 14 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 9 γραμμάρια
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 3,5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 1,2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Ε: 7,3 mg (37% DV)
  • Μαγνήσιο: 76 mg (19% DV)
  • Ασβέστιο: 76 mg (7% DV)
  • Σίδηρος: 1,05 mg (6% DV)

Μουλιασμένα αμύγδαλα

  • Θερμίδες: 153-160 (λιγότερες λόγω απορρόφησης της περιεκτικότητας σε νερό)
  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Λίπος: 13-14 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 9 γραμμάρια
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 3,4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 5,5-6 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 g (ελαφρώς χαμηλότερες λόγω μουλιάσματος)
  • Ζάχαρη: 1,1 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Ε: Ενισχυμένη βιοδιαθεσιμότητα (η πραγματική περιεκτικότητα παραμένει 7,3 mg)
  • Μαγνήσιο: Ενισχυμένη απορρόφηση (η πραγματική περιεκτικότητα παραμένει 76 mg)
  • Ασβέστιο: Ελαφρώς υψηλότερη απορρόφηση (η συνολική περιεκτικότητα παραμένει 76 mg)
  • Σίδηρος: 1 mg (παρόμοιο με τα ωμά αμύγδαλα)

Βασικές διαφορές

Το μούλιασμα των αμυγδάλων μειώνει ελαφρώς τον αριθμό των θερμίδων λόγω της απορρόφησης νερού.

Τα μουλιασμένα αμύγδαλα έχουν βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε, κάνοντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Το μούλιασμα μειώνει επίσης την περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Πώς να μουλιάζετε τα αμύγδαλα

  • Μετρήστε μια χούφτα αμύγδαλα (περίπου 23-30 αμύγδαλα).
  • Ξεπλύνετε τα αμύγδαλα με κρύο νερό.
  • Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και γεμίστε το με νερό, φροντίζοντας τα αμύγδαλα να έχουν βυθιστεί πλήρως σε αυτό.
  • Αφήστε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα (ή για τουλάχιστον 8-12 ώρες) σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το πρωί, στραγγίξτε το νερό και ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα (προαιρετικά). Η φλούδα τους αφαιρείται ευκολότερα μετά το μούλιασμα και το ξεφλούδισμα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Σύνοψη

Τόσο τα ωμά όσο και τα μουλιασμένα αμύγδαλα προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς έως την προώθηση της καλύτερης πέψης.

Ωστόσο, το μούλιασμα των αμυγδάλων μπορεί να τα διευκολύνει στην πέψη και να ενισχύσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε.

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού