Ασθένειες

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ γνωστικής λειτουργίας, ακόμη και αν είχαν σημάδια άνοιας.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες ήταν να μην καπνίζουν, να καταναλώνουν ελάχιστο αλκοόλ και να ασκούνται τακτικά.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύεται ότι η δίαιτα ενδείκνυται για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης, είναι επειδή είναι ισορροπημένη και προκαλεί αίσθημα πληρότητας, προλαμβάνοντας το τσιμπολόγημα και τις ανθυγιεινές τροφές με πολλές θερμίδες.

Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση σταθερού και υγιούς βάρους και μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία και μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παίζει επίσης ρόλο, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Rush Memory and Aging Project, μια μελέτη με δεδομένα αυτοψιών από το 1997 έως το 2022 και έως 24 χρόνια παρακολούθησης.

Εξέτασαν 586 συμμετέχοντες που είχαν πεθάνει σε μέση ηλικία 91 ετών.

Για κάθε συμμετέχοντα αναπτύχθηκε ένα σκορ υγιεινού τρόπου ζωής με βάση αυτοαναφερόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, αν οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον δυόμισι ώρες άσκηση την εβδομάδα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη μεσογειακή διατροφή και τη βαθμολογία γνωστικών επιδόσεων.

Η συνολική βαθμολογία του υγιεινού τρόπου ζωής κυμαινόταν από το ένα έως το πέντε, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να αντικατοπτρίζουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτό το αποτέλεσμα με μια γνωστική βαθμολογία σε τεστ που πραγματοποιήθηκε το χρόνο πριν από το θάνατο των συμμετεχόντων.

Στο Rush Memory and Aging Project, η γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων αξιολογούνταν κάθε χρόνο με 19 τεστ.

Η υψηλότερη βαθμολογία του τρόπου ζωής συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία κοντά στο θάνατο.

Μετά τον θάνατο των συμμετεχόντων στη μελέτη, εξετάστηκαν οι εγκέφαλοί τους για ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως β-αμυλοειδές και συσσωματώματα ταυ πρωτεϊνών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ακόμη και αν οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων παρουσίαζαν σημάδια Αλτσχάιμερ, ο υγιεινός τρόπος ζωής φάνηκε να τους προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

Ένας τεράστιος όγκος ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη διατροφή που μπορεί να ακολουθεί κάποιος.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι η μετάβαση από τη δυτικού τύπου διατροφή στη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, και όσο νωρίτερα την ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο.

Ακόμη και αν μέχρι την ηλικία των 60 ετών δεν ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή, αν το κάνετε, μπορείτε να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας κατά οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η υιοθέτηση της διατροφής ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών, εξακολουθεί να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου τρία χρόνια.

Η άνοια είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα παθήσεων που συνδέονται με την απώλεια της μνήμης, της γλώσσας και της κρίσης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου, ενώ η άνοια με σωμάτια Lewy είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος.

Ασθένειες

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού