Διατροφή

«Θαυματουργά»: Αυτά είναι τα τρόφιμα που τονώνουν το ανοσοποιητικό όταν έχετε ίωση

«Θαυματουργά»: Αυτά είναι τα τρόφιμα που τονώνουν το ανοσοποιητικό όταν έχετε ίωση

Όταν είμαστε άρρωστοι, ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα μοιάζει με το τέλειο γιατρικό, αλλά υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορεί να μας βοηθήσουν, αναφέρει μία βρετανίδα ειδικός.

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα που να θεραπεύει ή να προλαμβάνει τις λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς», δήλωσε διαιτολόγος από το Λονδίνο. «Ορισμένα τρόφιμα, όμως, είναι πιο θρεπτικά και ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιθέσεις των παθογόνων».

Η διαιτολόγος αναφέρει πως, εκτός από την κοτόσουπα, το ανοσοποιητικό μπορούν να βοηθήσουν και τρόφιμα, όπως αυτά που ακολουθούν:

Τρόφιμα με προβιοτικά

Το γιαούρτι και το ξινολάχανο ίσως δεν είναι η πρώτη σας επιλογή όταν είστε άρρωστοι. Ίσως όμως θα έπρεπε να δοκιμάσετε κάποιο απ’ όλα, διότι ωφελούν σημαντικά το ανοσοποιητικό. «Τα τρόφιμα με προβιοτικά περιέχουν ζωντανά βακτήρια, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου», εξηγεί η ειδικός. «Το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το έντερο για να λειτουργεί ομαλά, επομένως τα προβιοτικά το βοηθούν και αυτό».

Τα προβιοτικά τα χρειάζεστε ακόμα περισσότερο εάν παίρνετε αντιβιοτικά. Αυτά εκτός από τα παθογόνα βακτήρια, σκοτώνουν και τα ωφέλιμα, διαταράσσοντας την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα ανήκουν ενδεικτικά τα «ζωντανά» γιαούρτι, το ξινολάχανο (sauerkraut), το κεφίρ, το μίσο και το κίμτσι.

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (π.χ. C, E, A), οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στον έλεγχο των λοιμωδών νόσων. Οι βιταμίνες αυτές προστατεύουν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν την αντίστασή του έναντι ιών, βακτηρίων και παρασίτων.

Η ειδικός επισημαίνει πως στα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται:

  • Μούρα και βατόμουρα
  • Πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή
  • Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα καρότα
  • Πράσινο τσάι, ξηροί καρποί και μαύρη σοκολάτα

Σκόρδο

Το σκόρδο επίσης έχει θέσει σε μία διατροφή εναντίον των λοιμώξεων, διότι η αλλισίνη που περιέχει ασκεί αντιμικροβιακή δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να δρα προφυλακτικά εναντίον των λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει και στην καταπολέμησή τους, αναφέρει η ειδικός.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Η πιπερόριζα έχει μακρά ιστορία ως φυσικό φάρμακο κατά των λοιμώξεων, καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Είναι γνωστό, λ.χ., ότι ανήκει στα τρόφιμα που καταπραΰνουν τη ναυτία και τα στομαχικά ενοχλήματα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Ειδικότερα, ένα από τα συστατικά της, η πιπερόλη (gingerol) καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν ουλίτιδα, καθώς και τη λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Μπορείτε να την προσθέσετε στα τρόφιμα που θα καταναλώνετε όσο είστε άρρωστοι ή να την πιείτε σαν ρόφημα, συνιστά η ειδικός.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού