Διατροφή

Σουσάμι: Ένας μικρός σπόρος με μεγάλη δύναμη

Σουσάμι: Ένας μικρός σπόρος με μεγάλη δύναμη

Το σουσάμι είναι ένας μικρός σπόρος με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Το σουσάμι είναι γνωστό για τη θρεπτική του αξία. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ακόρεστων λιπαρών, βιταμινών και μετάλλων.

Το σουσάμι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ενέργειας, της πέψης, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς, των οστών και των αρθρώσεων.

Το σουσάμι μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους.

Εδώ είναι μια ανάλυση των θερμίδων του σουσαμιού:

  • Θερμίδες: 576 ανά 100 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 21,6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: 18,6 γραμμάρια
  • Λίπη: 52,5 γραμμάρια

Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες, δημητριακά πρωινού, ψητά λαχανικά ή να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ταχινιού και σησαμέλαιου.

Προσφέρει ενέργεια

Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μυών. Μια μερίδα 30 γραμμαρίων σουσαμιού παρέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν το σώμα να μεταβολίζει τα τρόφιμα για ενέργεια.

Βοηθά την πέψη και το μικροβίωμα του εντέρου

Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες του σουσαμιού είναι διαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να θρέψουν τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σουσάμι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε και οι φυτικές ενώσεις. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Οι φυτικές ενώσεις του σουσαμιού έχουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά. Τα ακόρεστα λιπαρά βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL (κακής χοληστερόλης) και στην αύξηση της χοληστερόλης HDL (καλής χοληστερόλης). Επιπλέον, το σουσάμι περιέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαφυλάσσει τα οστά και τις αρθρώσεις

Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή φωσφόρου και μαγνησίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Επιπλέον, περιέχει λινελαϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις.

Περιέχει ωφέλιμα μέταλλα

Το σουσάμι είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και σελήνιο. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία πολλών οργάνων και συστημάτων του σώματος.

Εκτός από τα παραπάνω, το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ενώσεις του σουσαμιού έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιπλέον, το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές ίνες του σουσαμιού βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, το σουσάμι είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για χορτοφάγους και vegans.

Το σουσάμι μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Στην ακατέργαστη μορφή του, ως σπόρους σουσαμιού. Οι σπόροι σουσαμιού μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες, δημητριακά πρωινού, ψητά λαχανικά ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ταχινιού.
    Ως ψημένο σουσάμι. Το ψημένο σουσάμι έχει μια πιο γλυκιά γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ ή να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα για γλυκά ή αλμυρά πιάτα.
    Ως σησαμέλαιο. Το σησαμέλαιο είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό λάδι με πλούσια γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα, ψήσιμο ή σαλάτες.

Προτάσεις για κατανάλωση:

  • Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ψητές σπόρους σουσαμιού σε σαλάτες, σούπες ή δημητριακά πρωινού.
  • Αλείψτε ψωμί ή τοστ με ταχίνι και επικαλύψτε με φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς.
  • Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο σε σάλτσες, dressings ή σούπες.
  • Μαγειρέψτε με σησαμέλαιο αντί για άλλο λάδι.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού