Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πρόσθετα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων, είναι οι γαλακτωματοποιητές.

Πρόκειται για φυσικές ή χημικές ουσίες που αποτελούνται από ένα άκρο φιλικό προς το νερό και ένα άκρο φιλικό προς το λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνδυάσουν συστατικά που δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, όπως λάδι και νερό και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Προστίθενται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, μαργαρίνες, παγωτά.

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν τον εντερικό φραγμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επιστήμονες στη Γαλλία αναφέρουν τώρα ότι τα συγκεκριμένα συστατικά σχετίζονται με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις τους στην υγεία, παρακολουθώντας επί επτά χρόνια 95.422 εθελοντές.

Η μελέτη εστίασε σε οκτώ ομάδες γαλακτωματοποιητών και διαπίστωσε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν τους περισσότερους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έως το τέλος της μελέτης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες. Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Τα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά 24ωρα ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα έφεραν και τα στοιχεία της ετικέτας, προκειμένου να εξεταστούν με αξιοπιστία τα χημικά τους πρόσθετα. Διενεργήθηκαν επίσης εργαστηριακές εξετάσεις για να συγκεντρωθούν και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά), τα οποία διασταυρώθηκαν μέσω ελέγχου του ιατρικού φακέλου τους.

Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, πολλοί γαλακτωματοποιητές συσχετίσθηκαν θετικά με τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, η ολική κυτταρίνη (ή πρόσθετο Ε-460-Ε468) βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471 και Ε472) συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι «καλό είναι να περιορίσετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να μειώσετε και την πρόσληψη χημικών προσθέτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Διατροφή

12.07.2024

Φλούδες πορτοκαλιών: Κι όμως τρώγονται – Αυτά είναι τα οφέλη τους

Τα πιθανά μειονεκτήματα

11.07.2024

Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προκαλούν 840 φορές περισσότερες λοιμώξεις προειδοποιούν οι ειδικοί

Τι πιστεύουμε για το «γάλα από το χωριό»

Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά; – Δείτε ποια είναι πιο θρεπτικά
10.07.2024

Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά; – Δείτε ποια είναι πιο θρεπτικά

Δείτε ποιες είναι οι 11 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης
09.07.2024

Δείτε ποιες είναι οι 11 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης

Αυτά είναι τα τρόφιμα που μας προστατεύουν από την ουλίτιδα σύμφωνα με νέα μελέτη
09.07.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που μας προστατεύουν από την ουλίτιδα σύμφωνα με νέα μελέτη

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα σταφύλια – Θερμίδες και διατροφική αξία
09.07.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα σταφύλια – Θερμίδες και διατροφική αξία

Δείτε ποιες τροφές ενισχύουν την αντηλιακή προστασία του δέρματος και ποιες τη μειώνουν
08.07.2024

Δείτε ποιες τροφές ενισχύουν την αντηλιακή προστασία του δέρματος και ποιες τη μειώνουν

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτά είναι τα ανθυγιεινά σνακς που βοηθούν στην απώλεια βάρους
08.07.2024

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Αυτά είναι τα ανθυγιεινά σνακς που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Η μείωση του κρέατος και των προϊόντων του έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη
05.07.2024

Η μείωση του κρέατος και των προϊόντων του έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας
04.07.2024

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

12.07.2024

Πέντε απλοί σπιτικοί τρόποι για να αποκτήσετε πιο λευκά και λαμπερά δόντια

Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια μας

12.07.2024

Ποιοι κινδυνεύουν από θερμοπληξία – Τι λέει το υπουργείο Υγείας εν όψει καύσωνα

Τι πρέπει να προσέχουμε στη διάρκεια της παρατεταμένης ζέστης

Το νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε με γεννήτριες για 12 ώρες λόγω μπλακ άουτ
12.07.2024

Το νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε με γεννήτριες για 12 ώρες λόγω μπλακ άουτ

Αυτές είναι οι οκτώ συνήθειες του τρόπου ζωής που ευθύνονται για τέσσερα στα δέκα κρούσματα καρκίνου
12.07.2024

Αυτές είναι οι οκτώ συνήθειες του τρόπου ζωής που ευθύνονται για τέσσερα στα δέκα κρούσματα καρκίνου

Φλούδες πορτοκαλιών: Κι όμως τρώγονται – Αυτά είναι τα οφέλη τους
12.07.2024

Φλούδες πορτοκαλιών: Κι όμως τρώγονται – Αυτά είναι τα οφέλη τους

Δερματολόγος αποκαλύπτει: Αυτά είναι τα τέσσερα σημεία που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό
12.07.2024

Δερματολόγος αποκαλύπτει: Αυτά είναι τα τέσσερα σημεία που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό

Ο Ά.Γεωργιάδης ετοιμάζει επιτάξεις ιατρών για να επανδρώσει νοσοκομεία
12.07.2024

Ο Ά.Γεωργιάδης ετοιμάζει επιτάξεις ιατρών για να επανδρώσει νοσοκομεία

Εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης σε πρόβατα στην Καλαμπάκα – Τα μέτρα που λήφθηκαν
11.07.2024

Εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης σε πρόβατα στην Καλαμπάκα – Τα μέτρα που λήφθηκαν

Eurostat: Λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες από τον μέσο όρο της ΕΕ – Σε τραγική κατάσταση το ΕΣΥ
11.07.2024

Eurostat: Λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες από τον μέσο όρο της ΕΕ – Σε τραγική κατάσταση το ΕΣΥ

Οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να πάσχετε από έλλειψη πρωτεΐνης
11.07.2024

Οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να πάσχετε από έλλειψη πρωτεΐνης