Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πρόσθετα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων, είναι οι γαλακτωματοποιητές.

Πρόκειται για φυσικές ή χημικές ουσίες που αποτελούνται από ένα άκρο φιλικό προς το νερό και ένα άκρο φιλικό προς το λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνδυάσουν συστατικά που δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, όπως λάδι και νερό και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Προστίθενται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, μαργαρίνες, παγωτά.

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν τον εντερικό φραγμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επιστήμονες στη Γαλλία αναφέρουν τώρα ότι τα συγκεκριμένα συστατικά σχετίζονται με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις τους στην υγεία, παρακολουθώντας επί επτά χρόνια 95.422 εθελοντές.

Η μελέτη εστίασε σε οκτώ ομάδες γαλακτωματοποιητών και διαπίστωσε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν τους περισσότερους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έως το τέλος της μελέτης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες. Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Τα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά 24ωρα ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα έφεραν και τα στοιχεία της ετικέτας, προκειμένου να εξεταστούν με αξιοπιστία τα χημικά τους πρόσθετα. Διενεργήθηκαν επίσης εργαστηριακές εξετάσεις για να συγκεντρωθούν και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά), τα οποία διασταυρώθηκαν μέσω ελέγχου του ιατρικού φακέλου τους.

Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, πολλοί γαλακτωματοποιητές συσχετίσθηκαν θετικά με τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, η ολική κυτταρίνη (ή πρόσθετο Ε-460-Ε468) βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471 και Ε472) συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι «καλό είναι να περιορίσετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να μειώσετε και την πρόσληψη χημικών προσθέτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Διατροφή

28.09.2023

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Οι μπάμιες μπορεί να μην είναι τόσο γευστικές ωστόσο είναι ένας μικρός, θρεπτικός θησαυρός! Η διατροφική ανάλυσή τους αποκαλύπτει πως είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φτωχές σε θερμίδες (εκτός κι είναι τηγανητές). Παρέχουν επίσης σημαντικά οφέλη στην υγεία, λέει διαιτολόγος  στο Νοσοκομείο Mercy της Cleveland Clinic, στο Canton του Οχάιο. Η θρεπτικά αξία τους […]

27.09.2023

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας

Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αυξάνει τη θερμιδική του αξία και μία ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: Κάνει να τρως αβοκάντο κάθε μέρα; Η απάντηση είναι ναι και ιδού τέσσερις […]

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή
27.09.2023

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία
26.09.2023

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε
26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό
25.09.2023

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%
22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Πέντε έξυπνες αλλαγές στο πρωινό για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας
21.09.2023

Πέντε έξυπνες αλλαγές στο πρωινό για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Με αυτά τα λαχανικά πείτε «αντίο» στη δυσκοιλιότητα
20.09.2023

Με αυτά τα λαχανικά πείτε «αντίο» στη δυσκοιλιότητα

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
3

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως η βαριατρική χειρουργική σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αιματολογικού καρκίνου, ειδικά για τις γυναίκες. Η Kajsa Sjöholm από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ βαριατρικής χειρουργικής και αιματολογικού καρκίνου στο πλαίσιο μελέτης για τηνπαχυσαρκία στη Σουηδία, η οποία σχεδιάστηκε για να συγκρίνει […]

28.09.2023

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού

Γιατροί στο Σουδάν κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και λένε ότι τα κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού εξαπλώνονται λόγω των εποχικών βροχών και των επιπτώσεων που έχουν οι πέντε και πλέον μήνες πολέμου στο σύστημα υγείας. Οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν κρούσματα χολέρας για πρώτη φορά από πότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του τακτικού στρατού […]

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας
28.09.2023

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί
28.09.2023

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας
27.09.2023

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή
27.09.2023

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία
26.09.2023

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας
26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας