Διατροφή

Αλφάλφα: Το πολυετές τριφύλλι που πρέπει να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

Τα φύτρα από τους σπόρους διαφόρων φυτών καταναλώνονται ευρύτατα στις μέρες μας παγκοσμίως, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν για την υγεία.

Το αλφάλφα (alfalfa), γνωστό και ως μηδική ή πολυετές τριφύλλι, είναι ένα από τα φυτά του οποίου τα φύτρα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, εδώ και πολλά χρόνια, ως βότανο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

Το αλφάλφα (επιστημονική ονομασία Medicago sativa) είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.

Εμφανισιακά μοιάζει με το τριφύλλι αλλά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60 με 90 εκατοστά. Ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα και καλλιεργείται κυρίως στις χώρες της Μεσογείου. Κατά την ανθοφορία παρουσιάζει μικρά μωβ άνθη, ενώ ο κάθε καρπός του περιέχει 10-20 σπόρους.

Πώς χρησιμοποιείται το αλφάλφα;

Το αλφάλφα ή αλλιώς μηδική, καλλιεργείται κυρίως για τη χρήση του ως ζωοτροφή από τα αρχαία χρόνια. Συγκεκριμένα, κατά τη συγκομιδή του το αλφάλφα αφού πρώτα αποξηραθεί στο χωράφι, στη συνέχεια δεματοποιείται και έτσι σε μορφή σανού χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Μπορεί επίσης να αλεσθεί σε μορφή χοντρής σκόνης, αλλά και να εμπλουτιστεί με δημητριακά και άλλα συμπληρώματα διατροφής πριν τη χορήγησή του στα ζώα.

Οι φρέσκοι νεαροί βλαστοί (φύτρα) του αλφάλφα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά και στη διατροφή των ανθρώπων, ως γαρνιτούρα σε σαλάτες και άλλα τρόφιμα, για τις διάφορες ευεργετικές ιδιότητες που φαίνεται να έχουν στην υγεία.

Αποτελούν επίσης πηγή βιταμινών Α,C, E και Κ, αλλά και μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το κάλιο, ο φώσφορος και ο σίδηρος.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του αλφάλφα;

Παρόλο που το αλφάλφα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια παραδοσιακά για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση του για καμία από αυτές τις περιπτώσεις, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συμβουλή του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης πριν την οποιαδήποτε χρήση του φυτού αυτού.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του αλφάλφα που έχουν αναφερθεί είναι οι εξής:

Μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλφάλφα συνεισφέρει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.

Στην περίπτωση ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, φαίνεται πως η θετική αυτή δράση μπορεί να οφείλεται στις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα φύτρα του αλφάλφα, οι οποίες παρεμποδίζουν τη δράση των πρωτογενών ενζύμων που υδρολύουν υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη για τη χρήση του σε ιατρικό επίπεδο.

Μείωση της υψηλής χοληστερόλης

Η χορήγηση συμπληρωμάτων αλφάλφα φαίνεται πως μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερόλη σε άτομα που πάσχουν από αυτή και επομένως να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.

Αύξηση παραγωγής μητρικού γάλακτος κατά το θηλασμό

Αναφορές υπάρχουν για συνεισφορά του αλφάλφα στην αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος κατά την περίοδο του θηλασμού, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να το επιβεβαιώνουν. Διάφορα αλκαλοειδή, όπως η σταχυδρίνη και η L-ομοσταχυδρίνη, που βρίσκονται στους σπόρους του αλφάλφα θεωρείται πως ίσως είναι υπεύθυνα για αυτή τη δράση του.

Όπως και στην περίπτωση της πιθανής γαλακτογόνου δράσης του αλφάλφα, έτσι και η προαγωγή της εμμήνου ρύσεως φαίνεται πως μπορεί να σχετίζεται με τα αλκαλοειδή που περιέχονται στους σπόρους του, όπως η σταχυδρίνη και η L-ομοσταχυδρίνη.

-Διουρητική δράση
-Θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών
-Αντιμετώπιση άσθματος και αλλεργιών
-Αντιμετώπιση προβλημάτων του θυρεοειδούς

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση του αλφάλφα;

Το αλφάλφα θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται από υγιή άτομα και φαίνεται να ενισχύει ορισμένες λειτουργίες που ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αλφάλφα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους, καθώς επίσης και άτομα που πάσχουν από λύκο και αρθρίτιδα.

Μελέτες έχουν δείξει πως η L-καναβανίνη, ένα μη πρωτεϊνογόνο αμινοξύ που περιέχεται στους σπόρους και στα φύτρα του αλφάλφα, μπορεί να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα αυτοάνοση νόσο του λύκου, σε άτομα που πάσχουν από αυτή. Άτομα με αρθρίτιδα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση αλφάλφα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που αυτό έχει σε πουρίνες.

Η κατανάλωση φυτρών αλφάλφα έχει συνδεθεί επίσης με ορισμένες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, που οφείλονται σε λοίμωξη από E.coli και Salmonella. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων διάρροιας και αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Η βελτίωση του τρόπου επεξεργασίας και ο σωστός καθαρισμός του αλφάλφα πριν την κατανάλωσή του συμβάλλουν στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Με ποια φάρμακα μπορεί να αλληλοεπιδράσει το αλφάλφα;
Το αλφάλφα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών, γι’ αυτό άτομα που το χρησιμοποιούν θα πρέπει ίσως να λάβουν κάποια πρόσθετη μορφή αντισύλληψης.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ, το αλφάλφα μπορεί να μειώσει την αντιπηκτική δράση φαρμάκων, όπως η βαρφαρίνη.

Άτομα που λαμβάνουν τέτοια φαρμακευτική αγωγή συνιστάται να συμβουλευτούν το γιατρό τους για το πότε και πως μπορούν να καταναλώνουν το αλφάλφα.

Τέλος, λόγω της πιθανής δράσης του αλφάλφα στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, άτομα που παίρνουν φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, διότι τα επίπεδα της γλυκόζης τους μπορεί να μειωθούν υπερβολικά κατά τη χρήση του αλφάλφα.

Διατροφή

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

Στην πραγματικότητα, το 20% των υγρών που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε

01.07.2025

Μπορείτε να κάνετε δίαιτα keto εάν έχετε υποθυρεοειδισμό; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και ευαισθησία στο κρύο

01.07.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για σοκολάτα που ανεβάζει τη λίμπιντο

01.07.2025

Τι συμβαίνει όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες – Δείτε ποιες είναι οι συνέπειες

30.06.2025

Καρδιονεφρομεταβολικό σύνδρομο: Η νόσος που απειλεί εννέα στους 10 ενήλικες – Πόσοι πάσχουν μετά τα 40

30.06.2025

Δείτε ποια είναι τα τρία σημάδια που φανερώνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται ηλεκτρολύτες

30.06.2025

Το γνωρίζατε; – Το λάθος με το καρπούζι που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

30.06.2025

Δείτε πόσα κιλά θα χάσετε αν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα

30.06.2025

Δείτε πώς η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα ωφελεί την υγεία

30.06.2025

Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: Τα καλοκαιρινά φρούτα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.07.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες και κινδυνεύουν να κολλήσουν δερματικά

Οι ασθένειες που καραδοκούν στα ξενοδοχεία

01.07.2025

After Shave Mist & Face Mist Lifting σε προσφορά: Τα βραβευμένα προϊόντα που μεταμορφώνουν την επιδερμίδα σας!

Δυο προϊόντα, μία ολοκληρωμένη λύση για ανακούφιση, ενυδάτωση και αντιγήρανση!

01.07.2025

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

01.07.2025

Πονοκέφαλος: Οι διαφορετικοί τύποι και πότε μπορεί να οφείλεται σε κάτι σοβαρό

01.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

01.07.2025

Μπορείτε να κάνετε δίαιτα keto εάν έχετε υποθυρεοειδισμό; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για σοκολάτα που ανεβάζει τη λίμπιντο

01.07.2025

Τι συμβαίνει όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες – Δείτε ποιες είναι οι συνέπειες

01.07.2025

Πατήσατε αχινό; – Δείτε πώς θα αφαιρέσετε τα αγκάθια του