Διατροφή

Δείτε μερικές από τις πιο επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις τροφών με φάρμακα

Δείτε μερικές από τις πιο επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις τροφών με φάρμακα

Υπάρχουν κάποιες υγιεινές τροφές που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όταν αναμιγνύονται με ορισμένα φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί οφείλουν από την πλευρά τους ότι έχουν την ευθύνη τους να γνωστοποιούν με σαφήνεια τον κίνδυνο πιθανών αλληλεπιδράσεων τροφίμων-φαρμάκων, τόσο για συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και μη.

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με αυτά τα φάρμακα

Τροφές Πλούσιες σε Ασβέστιο + Αντιβιοτικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, όπως η τετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη και η σιπροφλοξασίνη.

Αυτά τα αντιβιοτικά προσκολλώνται στο ασβέστιο του γάλακτος, σχηματίζοντας μια αδιάλυτη ουσία στο στομάχι και στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου, την οποία το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει.

Τρόφιμα τουρσί, αλλαντικά και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση + Αναστολείς μονοαμινοξειδάσης

Αυτές οι τροφές περιέχουν τυραμίνη, η οποία έχει συσχετιστεί με επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς μονοαμινοξειδάσης και ορισμένα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ + Βαρφαρίνη

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς που λαμβάνουν βαρφαρίνη να διατηρήσουν μια σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ και να αποφύγουν στη διατροφή τους την λαχανίδα (kale), το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Η βιταμίνη Κ είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή παραγόντων πήξης που βοηθούν στην πρόληψη της αιμορραγίας. Αλλά τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, ασκούν την επίδρασή τους αναστέλλοντας τη βιταμίνη Κ. Επομένως, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ ανταγωνίζεται την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης και εμποδίζει την σκοπούμενη δράση της.

Αλκοόλ + Διεγερτικά

Οι ασθενείς πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την ανάμειξη οποιουδήποτε φαρμάκου με αλκοόλ. Αλλά ορισμένες αλληλεπιδράσεις είναι πιο σοβαρές από άλλες.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε και κάποιο διεγερτικό φάρμακο με ιατρική συνταγή θα μπορούσε να σας κάνει να μην συνειδητοποιήσετε πλήρως το πόσο αλκοόλ καταναλώνετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν γίνεται κατάχρηση του διεγερτικού, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν ο ασθενής παίρνει το φάρμακο όπως αυτό έχει συνταγογραφηθεί.

Γκρέιπφρουτ + Στατίνες

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε γκρέιπφρουτ, ή να πίνουν τον χυμό του, αν παίρνουν ταυτόχρονα ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, ιδιαίτερα στατίνες.

Μια χημική ένωση στο γκρέιπφρουτ (φουρανοκουμαρίνη) επηρεάζει την δυναμικότητα των φαρμάκων, αλληλεπιδρώντας με ένζυμα στο λεπτό έντερο και στο ήπαρ. Αυτή η αλληλεπίδραση απενεργοποιεί εν μέρει κάποια φάρμακα υπό κανονικές συνθήκες.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού