Διατροφή

Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία από μια πρόσθετη χούφτα καρύδια στη διατροφή σας

Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία από μια πρόσθετη χούφτα καρύδια στη διατροφή σας

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η προσθήκη μιας μερίδας 30γρ. από καρύδια στην τυπική δυτικού τύπου διατροφή μπορεί να επιφέρει πλήθος διατροφικών οφελών σε όλα τα στάδια ζωής.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomington του Indiana University, χρηματοδοτήθηκε από την California Walnut Commission.

Πάντως, το συμπέρασμά της είναι ότι μια μερίδα 30 γραμμαρίων (σχεδόν μια χούφτα) καρύδια στη διατροφή ατόμων που συνήθως δεν τρώνε ξηρούς καρπούς βελτιώνει την συνολική ποιότητα της διατροφής τους και αυξάνει την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, τα οποία συχνά εκλείπουν από την μέση δυτικού τύπου διατροφή.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο, αλλά, δυστυχώς, στην Ελλάδα πολλοί δεν την ακολουθούν όπως πρέπει και καταναλώνουν πολλά κακά λιπαρά και πρόχειρα φαγητά.

Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που δείχνει ότι η ενσωμάτωση καρυδιών ως σνακ ή ως μέρος ενός γεύματος μπορεί να συμβάλει στην καλή διατροφή και να υποστηρίξει μια υγιεινή διατροφή για τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

«Αν και η κατανάλωση καρυδιών έχει ήδη προωθηθεί στις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς ως μέρος ενός υγιεινού διαιτητικού προτύπου, οι καταναλωτές συχνά δεν τρώνε γενικά αρκετά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά», λέει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

«Η ανεπαρκής κατανάλωση θρεπτικών τροφών, όπως τα καρύδια, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε θρεπτικές ανεπάρκειες. Όταν προστίθενται στη διατροφή, τα καρύδια οδηγούν κέρδη για όλη την οικογένεια», προσθέτει.

Για τους γονείς και τους κηδεμόνες, η εξασφάλιση ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μπορεί να είναι αποδειχτεί δύσκολη… αποστολή. Αυτή είναι μια από τις λίγες μελέτες που εξετάζουν την τυπική διατροφή τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, προσομοιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο η απλή προσθήκη καρυδιών στη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερης διατροφικής κατάστασης. Η ενσωμάτωση των καρυδιών σε σνακ και γεύματα μπορεί να είναι μια εύκολη επιλογή για τους ενήλικες και τα παιδιά ως μέρος της διατροφής τους.

Περίληψη της μελέτης

Προηγμένες τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης χρησιμοποιήθηκαν για να δουν οι ερευνητές τι θα συνέβαινε με την προσθήκη μιας μερίδας καρυδιών στην τυπική καθημερινή διατροφή περίπου 8.000 Αμερικανών, οι οποίοι δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς μέχρι τώρα.

Οι πληροφορίες για την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων ελήφθησαν από την μεγάλη αμερικανική Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES). Οι πληροφορίες αναλύθηκαν ανά ηλικιακή ομάδα (4-8 έτη, 9-13 έτη, 14-18 ετών, 19-50 ετών, 51-70 ετών, 71 ετών και άνω) και φύλο.

«Θέλαμε κυρίως να δούμε πώς η προσθήκη μιας χούφτας καρυδιών στην τυπική διατροφή των Αμερικανών θα μπορούσε να αλλάξει τις προσλήψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως αυτά προσδιορίζονται στις επίσημες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, των διαιτητικών ινών και του μαγνησίου», εξηγεί ο ειδικός.

Οι ερευνητές στη συνέχεια αξιολόγησαν την ποιότητα της διατροφής με και χωρίς την προστιθέμενη μερίδα από καρύδια, χρησιμοποιώντας τον δείκτη υγιεινής διατροφής του 2015 (HEI-2015).

Τα αποτελέσματα της έρευνας… σε ένα καρυδότσουφλο

Η προσθήκη 30γρ. καρυδιών στην τυπική καθημερινή δίαιτα των Αμερικανών είχε ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα.

Περιορισμοί και συμπεράσματα

Οι περιορισμοί αυτής της μελέτης περιλαμβάνουν το γεγονός ότι τα στοιχεία της καθημερινής διατροφής προήλθαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην θυμούνταν καλά όλες τις τροφές και τις ποσότητες που καταναλώνουν.

Επιπλέον, αυτή η μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να εξηγήσει το πώς μπορεί να επηρεάσουν τα καρύδια τη διατροφή ατόμων που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Αυτά τα άτομα στις ΗΠΑ συνήθως είναι νεαρά, λατινικής ή αφρικανικής καταγωγής και ζουν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 δολαρίων.

Αν και αυτή η μελέτη μοντελοποίησης καταδεικνύει πιθανή θετική διατροφική επίδραση της κατανάλωσης καρυδιών, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες παρατήρησης ή καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Εντούτοις, μια απλή στρατηγική, όπως η προσθήκη μιας μερίδας καρυδιών σε ένα καθημερινό πρότυπο διατροφής μπορεί να είναι μια πιθανή λύση για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής για άτομα όλων των ηλικιών.

Αυτή η μελέτη μοντελοποίησης καταδεικνύει σαφώς ότι οι μικρές διαιτητικές αλλαγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, όπως είναι τα καρύδια, μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη στην συνολική πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και την ποιότητα της διατροφής.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού