Διατροφή

Πόσο καιρό θα είστε άρρωστοι αν φάτε κάτι χαλασμένο – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Πόσο καιρό θα είστε άρρωστοι αν φάτε κάτι χαλασμένο – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Χαλασμένα θαλασσινά. Μισοψημένο κοτόπουλο. Φαγητό που έμεινε εκτός ψυγείου από το μεσημέρι έως το βράδυ. Άπλυτα λαχανικά. Μπουκάλια με νερό που έμειναν με τις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Ειδικά το καλοκαίρι, είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζουμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση από ένα χαλασμένο ή μολυσμένο τρόφιμο.

Το φαινόμενο μόνο σπάνιο δεν είναι. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους επτά ανθρώπους εκδηλώνει ετησίως συμπτώματα που οφείλονται στην τροφική δηλητηρίαση. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν καν που να τα αποδώσουν.

«Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως αρχίζει μέσα λίγες ώρες από την κατανάλωση του αλλοιωμένου/μολυσμένου τροφίμου», λέει η γαστρεντερολόγος Dr. Christine Lee, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής του Κέντρου Υγείας της Οικογένειας του Willoughby Hills, στο Οχάιο. «Κατά κανόνα τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε 4 έως 24 ώρες, αλλά υπάρχουν και όψιμες αντιδράσεις. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν 15-50 ημέρες αργότερα».

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων, η διάρκειά τους και το πότε θα εκδηλωθούν καθορίζονται:

  • Από το είδος του μικροβίου που προκαλεί την δηλητηρίαση
  • Τον βαθμό της έκθεσης σε αυτό (άλλο είναι να φάτε μια μπουκιά χαλασμένο φαγητό και άλλο ολόκληρη μερίδα)
  • Την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Στην πραγματικότητα, κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στα παθογόνα που τον μολύνουν. Έτσι, ακόμα κι αν ολόκληρη οικογένεια φάει το ίδιο αλλοιωμένο φαγητό, οι συνέπειες μπορεί να διαφέρουν.

Τα υποπτα συμπτώματα

Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως εκδηλώνεται απότομα και βίαια, έως ότου αποβληθούν πλήρως τα υπαίτια μικρόβια από τον οργανισμό. Μερικές φορές τα συμπτώματά της είναι τόσο έντονα, ώστε απαιτούν μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούνται όταν τρώμε κάτι χαλασμένο είναι:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και έμετος
  • Πόνος και κράμπες στο στομάχι
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Αδυναμία

Τα συμπτώματα αυτά είναι δυσάρεστα, αλλά είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει μία τοξίνη που τον έχει μολύνει, τονίζει η Dr. Lee.

Πόσο διαρκεί

Επιπλέον, αν δεν πάσχετε από υποκείμενα νοσήματα και ο οργανισμός σας είναι κατά τα άλλα υγιής, θα υποχωρήσουν εντός 12 έως 48 ωρών. Ωστόσο η ακριβής διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτάται και από το παθογόνο που θα έχετε καταναλώσει.

«Μερικοί άνθρωποι που παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση είναι άρρωστοι επί 10 ημέρες ή περισσότερο», εξηγεί η ιατρός. «Αυτό έχει άμεση συσχέτιση με τον παθογόνο μικροοργανισμό που τους έχει μολύνει. Το καμπυλοβακτήριο, λ.χ., μπορεί να προκαλεί συμπτώματα επί εβδομάδες».

Μερικές φορές, εξ άλλου, χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή για να καταπολεμηθεί η τροφική δηλητηρίαση. Η Dr. Lee λέει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 250 διαφορετικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται βακτήρια, ιοί και παράσιτα. Τροφιμογενή νοσήματα προκαλούν και ορισμένες τοξίνες και χημικά.

Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό

Ο γενικός κανόνας είναι πως κάθε άνθρωπος χωρίς υποκείμενα νοσήματα, πρέπει να συμβουλεύετε τον γιατρό του εάν τελειώνει το δεύτερο 24ωρο και εξακολουθεί να έχει συμπτώματα.

Αν όμως η τροφική δηλητηρίαση του προκαλεί τόσο έντονη ναυτία, ώστε αδυνατεί να πιεί (και να κρατήσει) υγρά, πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών.

Άμεση ιατρική φροντίδα πρέπει να ζητήσουν και οι γυναίκες με τροφική δηλητηρίαση οι οποίες είναι έγκυοι ή θηλάζουν τα μωρά τους. Το ίδιο και όσοι πάσχοντες έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας και υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος, η Dr. Lee συνιστά να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας και εάν η τροφική δηλητηρίαση σας προκαλέσει:

  • Επίμονα υψηλό πυρετό (πάνω από 38,3 βαθμούς Κελσίου)
  • Διάρροια ή έμετο με αίμα
  • Σκούρα ούρα ή διακοπή της ούρησης
  • Θόλωμα της όρασης
  • Ντελίριο ή νοητική σύγχυση
  • Ζάλη ή ιλίγγους

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού