Διατροφή

Σκόρδο το «θαυματουργό»: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Σκόρδο το «θαυματουργό»: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο, έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Τα οφέλη του σκόρδου απορρέουν από την πληθώρα φυσικών ενώσεων που περιέχει, ιδιαίτερα αλισίνης, η οποία ευθύνεται και για την έντονη μυρωδιά του.

Ανασκόπηση μελετών του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Nottingham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του σκόρδου «οφείλονται στις θειούχες ενώσεις που απορροφά το φυτό από το έδαφος, οι οποίες διασπώνται σε περίπου 50 διαφορετικές ενώσεις που περιέχουν θείο κατά την προετοιμασία και την πέψη των τροφών».

Οι ενώσεις αυτές παραμένουν βιολογικά ενεργές μέσα στα κύτταρά μας.

Ειδικότερα, οι ενώσεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν την παραγωγή από το σώμα μορίων, που αποτελούν το κλειδί για την κυτταρική επικοινωνία. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των μορίων σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Ανασκόπηση δοκιμών, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental and Therapeutic Medicine το 2020, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν 600-900 mg συμπληρώματος σκόρδου για τρεις μήνες, παρουσίασαν πτώση της αρτηριακής τους πίεσης, ανάλογη με αυτή που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ).

Πιστεύεται ότι η αλισίνη διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αλισίνη και άλλες ενώσεις στο σκόρδο έχουν αντι-ιικές ιδιότητες.

Η Δρ. Jenna Macciochi, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex, τονίζει ότι υπάρχουν δύο σημαντικές μελέτες σε ανθρώπους: η μία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν 180 mg αλισίνης για τρεις μήνες, υπέστησαν λιγότερα κρυολογήματα από αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η λήψη 2,56 g παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου, βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

«Μπορούμε να πούμε ότι το σκόρδο φαίνεται να παίζει ανοσο-υποστηρικτικό και αντι-ιικό ρόλο και μπορεί να συμβάλλει στη μειωμένη σοβαρότητα των κρυολογημάτων, αν και η κατανάλωση μικρής ποσότητας ως μέρος ενός γεύματος μπορεί να μην παρέχει αρκετή δόση για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ιού», λέει η Δρ. Macciochi.

Για να λάβει κάποιος τη θεραπευτική δόση των περίπου 900 mg (που ισοδυναμεί με 3-8 mg αλισίνης) πρέπει να τρώει περίπου μια σκελίδα ωμό σκόρδο κάθε μέρα.

Η αλισίνη σχηματίζεται όμως, μόνο όταν ο βολβός κόβεται ή συνθλίβεται.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σταματά να σχηματίζεται μόλις εκτεθεί στη θερμότητα.

Επομένως, πρέπει να το αφήσετε για περίπου 10 λεπτά μετά τον τεμαχισμό για να διασφαλίσετε ότι έχει παραχθεί η μέγιστη ποσότητα αλισίνης.

Είναι επίσης σημαντικό να μην το μαγειρεύετε πολύ. Μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι το βρασμένο σκόρδο περιείχε 16% λιγότερη αλισίνη και το ψημένο σκόρδο 30% λιγότερη από το ωμό.

Αποφεύγετε τέλος την κατανάλωση σκόρδου που συντηρείται σε νερό ή λάδι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επίσης έχει χαμηλότερα επίπεδα αλισίνης.

Διατροφή

26.05.2023

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Σουμάκ, ένα μπαχαρικό που είναι συνώνυμο των εξωτικών, μεσανατολικών και βορειοαφρικανικών προορισμών. Εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται απλά μία βόλτα στα σουκ για να ξεχάσεις τελείως ότι ζεις στον 21ο αιώνα. Για κάποιους είναι μία τελείως άγνωστη λέξη, άλλοι δε θα το δοκίμαζαν ποτέ καθώς το μωβ-κόκκινο χρώμα του δείχνει τρομερά καυτερό στη γεύση, ενώ όσοι […]

24.05.2023

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Το καρότο είναι ένα ιδιαίτερα «ευέλικτο» λαχανικό, καθώς μπορούν να καταναλωθούν σε διάφορες μορφές: ωμό ως σνακ, ψιλικομμένο σε σαλάτες, μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές ή ακόμα και πολτοποιημένο σε κάποιο γλυκό, οι τρόποι που μπορείτε να το απολαύσετε είναι πολλοί. Σύμφωνα με το «Healthstat.gr», αν και οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα καρότα με το […]

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες
23.05.2023

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας
23.05.2023

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας

Τα πέντε τρόφιμα που είναι καλύτερο να τα αγοράζετε κατεψυγμένα
23.05.2023

Τα πέντε τρόφιμα που είναι καλύτερο να τα αγοράζετε κατεψυγμένα

Το μυστικό για την μακροζωία βρίσκεται σε ένα μόνο φρούτο
23.05.2023

Το μυστικό για την μακροζωία βρίσκεται σε ένα μόνο φρούτο

«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για την παιδική παχυσαρκία: Στην 6η χειρότερη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα
23.05.2023

«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για την παιδική παχυσαρκία: Στην 6η χειρότερη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα

Μανταρίνι: Τα «μαγικά» οφέλη του για την υγεία μας
17.05.2023

Μανταρίνι: Τα «μαγικά» οφέλη του για την υγεία μας

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ για δύο συμπληρώματα διατροφής
17.05.2023

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ για δύο συμπληρώματα διατροφής

Οι επιπτώσεις που έχουν τα στεροειδή αναβολικά στην καρδιά και την ψυχική υγεία
17.05.2023

Οι επιπτώσεις που έχουν τα στεροειδή αναβολικά στην καρδιά και την ψυχική υγεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

08.06.2023

Αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού με δύο νέα αντικαρκινικά χάπια

Έρευνες έδειξαν πως η οσιμερτινίμπη μειώνει τον κίνδυνο θανάτων κατά 51%

04.06.2023

Νέα μελέτη: Χημική ουσία σε πασίγνωστο και πολύ κοινό γλυκαντικό βλάπτει το DNA

«Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου»

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι
04.06.2023

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι

Είναι «Νόσος Χ» μετάλλαξη του Έμπολα;
04.06.2023

Είναι «Νόσος Χ» μετάλλαξη του Έμπολα;

Έρευνα για τα εμβόλια Covid: «Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA πλήττουν το ανοσοποιητικό»
03.06.2023

Έρευνα για τα εμβόλια Covid: «Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA πλήττουν το ανοσοποιητικό»

Dentist Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων
03.06.2023

Dentist Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Κι όμως το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
02.06.2023

Κι όμως το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
26.05.2023

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς
26.05.2023

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)
25.05.2023

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)