Διατροφή

Με ένα λίτρο μπίρα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

Με ένα λίτρο μπίρα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Αυστραλοί επιστήμονες σε ομάδα 25.000 ανθρώπων άνω των 60 ετών, η μπίρα (και το αλκοόλ εν γένει) έχει ευεργετικές ιδιότητες, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Συγκεκριμένα, κατά 33% μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας για εκείνους που πίνουν σχεδόν 1 λίτρο μπίρας ή 2 ποτήρια κρασί την ημέρα, σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες των συμμετεχόντων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, χωρίζοντάς τους σε κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για τα επόμενα 40 χρόνια.

Οι κατηγορίες περιλάμβαναν τους ανθρώπους που δεν έπιναν καθόλου, εκείνους που έπιναν περιστασιακά (περίπου 400 mL μπίρας ή ένα ποτηράκι κρασί την εβδομάδα, κατά μέσο όρο), εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση (μέχρι 800 περίπου mL μπίρας ή 2 περίπου ποτηράκια κρασί την ημέρα), καθώς και σε όσους έκαναν βαριά κατανάλωση (μέχρι 1,4 λίτρα μπίρας ή 3 περίπου ποτήρια κρασί την ημέρα) ή πολύ βαριά κατανάλωση (πάνω από 1,4 λίτρα μπίρας ή πάνω από 3 ποτήρια κρασί ημερησίως).

Σημειώνουμε ότι στην έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια, ωστόσο μέσα στα επόμενα 40 χρόνια 2.124 εξ’ αυτών διαγνώστηκαν με την εκφυλιστική ασθένεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια ήταν εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου, ενώ τον μικρότερο κίνδυνο (κατά 38% σε σχέση με τους προηγούμενους) εμφάνισαν οι άνθρωποι που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, με σχεδόν 1 λίτρο μπίρας την ημέρα. Εκείνοι που έκαναν περιστασιακή κατανάλωση είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 22%.

Παράλληλα, ακόμα και οι άνθρωποι που έπιναν πάνω από 1,4 λίτρα μπίρας ημερησίως κινδύνευαν κατά 19% λιγότερο να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η αποχή από το φαίνεται να συνδέεται με ένα υψηλότερο ρίσκο διάγνωσης με άνοια. Αντίθετα, η μετριοπαθής κατανάλωση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας», έγραψαν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό «Addiction».

Ακόμα ο λόγος για τον οποίο το αλκοόλ σε κάποιο βαθμό προστατεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από την άνοια δεν είναι ξεκάθαρος, εντούτοις οι ειδικοί έχουν τη θεωρία ότι ίσως μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο, αυξάνοντας παράλληλα την καλή χοληστερόλη στον οργανισμό.

Από την άλλη, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με άλλους κινδύνους (π.χ: καρδιαγγειακά προβλήματα, κίρρωση του ήπατος κ.τ.λ), επομένως είναι σημαντικό να πίνουμε με μέτρο. Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο συστήνουν τους ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από 2,8 λίτρα μπίρας ή 10 μικρά ποτήρια κρασί την εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι ασθενείς με άνοια εκτιμάται πως θα τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, επομένως είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην πρόληψη της άνοιας, με την παχυσαρκία να φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού