Διατροφή

Κάνετε δίαιτα; Αυτό είναι το κατάλληλο τυρί για τη διατροφή σας

Διαβάστε τις θερμίδες... και φάτε ανάλογα!
Κάνετε δίαιτα; Αυτό είναι το κατάλληλο τυρί για τη διατροφή σας

Το τυρί είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού μικρών και μεγάλων.

Eπειδή το τυρί είναι συχνά υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και θερμίδες, πιθανότατα αναρωτιέστε αν το τυρί είναι υγιεινό.

Όπως συμβαίνει με κάθε φαγητό, η υπερβολική κατανάλωση δεν είναι καλή, αλλά το τυρί μπορεί να ταιριάζει απόλυτα σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Όχι μόνο είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, αλλά η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορισμένων τυριών μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εντέρου σας.

Με τόσο μεγάλη ποικιλία όμως, δεν είναι λογικό κάποια τυριά να είναι πιο υγιεινά από άλλα;

Την απάντηση δίνει στο eatingwell.com η διαιτολόγος Jessica Ball, M.S., RD, που έχει φτιάξει μία λίστα με τα 6 πιο υγιεινά και χαμηλά σε λιπαρά τυριά.

Παρμεζάνα

Ένα ακόμη ιταλικό τυρί βρίσκει τη θέση του στη λίστα. Η παρμεζάνα αράγεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει πάνω σε ξύλινα ράφια για τουλάχιστον 12 μήνες, με το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρη σε λιπαρά, περιέχει:
110 θερμίδες
10γρ. πρωτεΐνες
7γρ. λιπαρά
3γρ. υδατάνθρακες
330mg νάτριο (14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο
30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φώσφορο

Δεδομένου ότι η παρμεζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φωσφόρο (συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα οστά. Επιπλέον, λόγω της παλαίωσης έχει χαμηλά ποσοστά λακτόζης.

Μοτσαρέλα

Το γνωστό ιταλικό, μαλακό, λευκό τυρί παράγεται από βουβαλίσιο ή αγελαδινό γάλα και κερδίζει μία θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά τυριά λόγω του χαμηλότερου ποσοστού νατρίου και θερμίδων που περιέχει.

1 κομμάτι 28γρ. μοτσαρέλα, πλήρη σε λιπαρά, περιέχει:
85 θερμίδες
6γρ. λιπαρά
1γρ. υδατάνθρακες
176mg νάτριο (7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Η μοτσαρέλα περιέχει επίσης βακτήρια που δρουν ως προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων στελεχών Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Cottage

Το τυρί cottage ξεχωρίζει για την υφή του, αφού πρόκειται για ένα μαλακό τυρί σε σβόλους, το οποίο παράγεται από αγελαδινό γάλα, ενώ ως πατρίδα του θεωρούνται οι ΗΠΑ. Κερδίζει μία θέση στη λίστα με τα υγιεινά τυριά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες.

½ φλιτζάνι (110γρ.) από cottage με πλήρη λιπαρά περιέχει:
120 θερμίδες
12γρ. πρωτεΐνες
7γρ. λιπαρά
3γρ. υδατάνθρακες
500mg νάτριο (21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Δεδομένου ότι το cottage είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, συνιστάται συχνά σε όσους κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το cottage, μπορεί να αυξήσει το συναίσθημα πληρότητας και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Ρικότα

Η ρικότα είναι ιταλικό τυρί με κρεμώδη υφή, που παράγεται από αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο ή βουβαλίσιο τυρόγαλο.

½ φλιτζάνι (124γρ.) από ρικότα με πλήρη λιπαρά περιέχει:
180 θερμίδες
12γρ. πρωτεΐνες
12γρ. λιπαρά
8γρ. υδατάνθρακες
300mg νάτριο (13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος στη ρικότα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος, απορροφάται εύκολα και κάνει καλό στην ανάπτυξη των μυών, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Ελβετικό τυρί

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα, με ήπια γεύση με νότες ξηρών καρπών και κυριότερο χαρακτηριστικό του τις μεγάλες τρύπες.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρες σε λιπαρά, περιέχει:
111 θερμίδες
8γρ. πρωτεΐνες
9γρ. λιπαρά
λιγότερο από 1γρ. υδατάνθρακες
53mg νάτριο (2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Καθώς έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και λιαπρά από τα περισσότερα τυριά, το ελβετικό τυρί συχνά συνιστάται για όποιον χρειάζεται να προσέχει την πρόσληψη αλατιού ή λιπαρών, όπως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της πίεσης, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό.

Τσένταρ

Το γνωστό αγγλικό τυρί παράγεται από αγελαδινό γάλα και αφήνεται να ωριμάσει για μερικούς μήνες, με το διάστημα ωρίμασης να καθορίζει τη γεύση του.

1 κομμάτι 28γρ., πλήρες σε λιπαρά, περιέχει:
115 θερμίδες
7γρ. πρωτεΐνες
9γρ. λιπαρά
1γρ. υδατάνθρακες
180mg νάτριο (8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο

Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, που είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς και των οστών και αποτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών και των φλεβών. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου, αναστέλλοντας τη ροή του αίματος και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού