Διατροφή

Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Αναλυτικά τα διατροφικά της στοιχεία & τα οφέλη για την υγεία

Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Αναλυτικά τα διατροφικά της στοιχεία & τα οφέλη για την υγεία

Όπως θα έχετε ήδη ακουστά το πέστο είναι μια πηχτή, πράσινη σάλτσα που προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας, η οποία παραδοσιακά φτιάχνεται με σκόρδο, κουκουνάρι, βασιλικό, τυρί και ελαιόλαδο.

Αν και οι σπιτικές και οι αγορασμένες στο κατάστημα σάλτσες πέστο μπορεί να διαφέρουν ως προς τα διατροφικά τους στοιχεία, σε γενικές γραμμές το πέστο είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπών.

Επειδή είναι φτιαγμένο με θρεπτικά συστατικά, το πέστο μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης μέρος της Μεσογειακής Διατροφής.

Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικές πληροφορίες για 1 κουταλιά της σούπας (16 g) σάλτσας πέστο:

  • Θερμίδες: 92
  • Λίπη: 9,5 γρ
  • Νάτριο: 158 mg
  • Υδατάνθρακες: 0,9 γρ
  • Φυτικές ίνες: 0,2 γρ
  • Ζάχαρα: 0,11 γρ
  • Πρωτεΐνη: 1,4 γρ

Υδατάνθρακες

Μια κουταλιά περιέχει λίγο λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες. Το πέστο δεν είναι σημαντική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαιτητικών ινών ή ζάχαρης. Ωστόσο, συχνά συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, πίτσα και σάντουιτς.

Λίπη

Σχεδόν το 60% των θερμίδων της σάλτσας προέρχεται από λίπη στο ελαιόλαδο, το τυρί και τα κουκουνάρια. Υπάρχουν 9,47 γραμμάρια λίπους ανά κουταλιά, που περιλαμβάνει:

  • 5,63 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
  • 1,53 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων και
  • 1,68 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Το πέστο περιέχει επίσης 2,56 mg χοληστερόλης.

Πρωτεΐνη

Με 1,38 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας, αυτή η σάλτσα δεν είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Επειδή χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, συνήθως προσθέτει γεύση σε άλλα τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το πέστο συνήθως δεν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά:

  • 33,1 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
  • 36,8 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
  • 31,8 χιλιοστόγραμμα καλίου και
  • 9,76 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου

Θερμίδες

Μια κουταλιά της σούπας πέστο με παρμεζάνα, βασιλικό, ελαιόλαδο, αλάτι, σκόρδο και κουκουνάρι περιέχει λίγο λιγότερο από 92 θερμίδες. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες προέρχονται από λίπη.

Σάλτσα πέστο με βασιλικό: Οφέλη για την υγεία

Εδώ είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία της σάλτσας:

Μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το σκόρδο, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και ο βασιλικός είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα έναντι της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη

Το ελαιόλαδο παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μπορεί να είναι ένα από αυτά. Η αντικατάσταση άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και η μαγιονέζα, με ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι λιπών:

  • κορεσμένα
  • τρανς
  • μονοακόρεστα και
  • πολυακόρεστα

Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (που θεωρείται «κακή» χοληστερόλη). Από την άλλη, οι πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τροφές, όπως το πέστο, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης στο αίμα και να υποστηρίξουν τα επίπεδα HDL (θεωρούμενη «καλή» χοληστερόλη).

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Το πέστο είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό φαγητό και καταναλώνεται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αλλαγές στο βάρος και στην περίμετρο της μέσης. Η σάλτσα μπορεί να είναι μέρος ενός θρεπτικού τρόπου ζωής που υποστηρίζει την υγιή διαχείριση βάρους.

Αλλεργίες

Το πέστο περιέχει παραδοσιακά τυρί παρμεζάνα (γαλακτοκομικό προϊόν) και κουκουνάρι (ξηρός καρπός), που είναι κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων. Είναι πιθανό να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση σε άτομα αλλεργικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς.

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών περιλαμβάνουν:

  • κνίδωση
  • οίδημα
  • κνησμό
  • δύσπνοια
  • πόνο στο στομάχι
  • έμετο
  • δυσκολία στην κατάποση και
  • ζαλάδα

Πιθανές επιπλοκές

Η σάλτσα πέστο που αγοράζεται από το κατάστημα μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή παίρνουν φάρμακα για την καρδιά θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν προσθέσουν αυτά τα προϊόντα στη διατροφή τους.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού