Διατροφή

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης – Πότε είναι επικίνδυνο να τα φάτε

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα προϊόντα
Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης – Πότε είναι επικίνδυνο να τα φάτε

Στην κατάψυξη πιθανότατα έχετε διάφορα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, παγωτό, κρέας και έτοιμα τρόφιμα που σε κάποια φάση θα αποψύξετε για να τα μαγειρέψετε.

Εάν παρατηρήσετε ότι η ημερομηνία λήξης στη συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων έχει ήδη παρέλθει, μπορεί να αναρωτιέστε εάν αυτό το τρόφιμο εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να φάτε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η γεύση, το χρώμα και η υφή μπορεί να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Αυτό το άρθρο εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης.

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Οι κανονισμοί για τη χρονολόγηση προϊόντων διατροφής διαφέρουν ανά χώρα, με ορισμένες χώρες να απαγορεύουν την πώληση τροφίμων μετά την ημερομηνία προϊόντος.

Ακολουθούν ορισμένοι τύποι ημερομηνιών προϊόντων που μπορεί να δείτε στο φαγητό σας:

  • “Κατανάλωση πριν από” ή “Χρήση έως”: Η ημερομηνία κατά την οποία το προϊόν αναμένεται να διατηρήσει την βέλτιστη ποιότητά του
  • «Πώληση έως»: Η ημερομηνία κατά την οποία ένα κατάστημα πρέπει να προσπαθήσει να πουλήσει το προϊόν, ώστε να αγοραστεί όσο αυτό εξακολουθεί να έχει την βέλτιστη γεύση και ποιότητα
  • “Κατάψυξη έως”: Πότε ένα τρόφιμο πρέπει να καταψυχθεί για να διατηρήσει κορυφαία γεύση και ποιότητα

Καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν είναι πραγματικές ημερομηνίες λήξης, ούτε υποδηλώνουν ότι το προϊόν δεν θα είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση εκείνη τη στιγμή.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία, η ποιότητα και η γεύση τους.

Σε αντίθεση με τα ευπαθή τρόφιμα που αποθηκεύονται στο ψυγείο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι συχνά ασφαλή πολύ μετά την ημερομηνία λήξης. Η αποθήκευση τροφίμων στους -18°C απενεργοποιεί τα μικρόβια (βακτήρια) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση.

Ωστόσο, εάν ο καταψύκτης ανοίγει συχνά και αφήνονται τα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από -18°C, οι πιθανότητες αλλοίωσης αυξάνονται.

Αν και τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης τους, ορισμένα ενδέχεται να μειωθούν σε ποιότητα και γεύση μετά από πολύ χρόνο στην κατάψυξη.

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης

Αν και το φαγητό είναι συχνά ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέλετε να το φάτε.

Η παρατεταμένη αποθήκευση ορισμένων τροφίμων μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ή να έχουν αλλοιωμένη γεύση λόγω καύσης ή ξήρανσης στον καταψύκτη. Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, γίνετε δημιουργικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα τρόφιμα, που μπορεί να έχουν στεγνώσει, χρησιμοποιώντας τα σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, ή smoothies.

Εάν τα τρόφιμα έχουν αποθηκευτεί ακατάλληλα, ή έχουν αφεθεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες πάνω από -18°C, μπορεί να μην είναι ασφαλές να καταναλωθούν, ακόμη και αν το προϊόν δεν έχει λήξει. Εάν ένα τρόφιμο έχει μια σχεδόν ουδέτερη, ή σάπια μυρωδιά μετά την απόψυξη, είναι σώφρον να το πετάξετε επιτόπου.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι τα κατεψυγμένα σας τρόφιμα παραμένουν ασφαλή:

  • Κρατήστε ένα θερμόμετρο στην κατάψυξή σας για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία παραμένει στους -18°C.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στην κατάψυξή σας. Πάντα να κρυώνετε πρώτα στο ψυγείο προτού τοποθετήσετε τα μαγειρεμένα προϊόντα στην κατάψυξη.
  • Περιορίστε την συχνότητα με την οποία ανοίγετε την κατάψυξη.

Ακολουθεί μια λίστα με κοινά τρόφιμα και πόσο καιρό θα διατηρήσουν την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους σε μια κατάψυξη στους -18°C:

Φαγητό Διάρκεια αποθήκευσης
Φρούτα και λαχανικά 8-12 μήνες
Ωμά αυγά (χωρίς το κέλυφος) 1 χρόνος
Φαγητά κατσαρόλας και έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα 3-4 μήνες
Ωμός ή κιμάς μοσχαρίσιος και χοιρινός 3-4 μήνες
Ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα 1 χρόνος
Ζυμαρικά, ή επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικο) 1-2 μήνες
Μαγειρεμένο ψάρι 4-6 μήνες
Ακατέργαστες μπριζόλες, ή ψητά 4-12 μήνες

Το κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών, διατηρεί την ποιότητά του πολύ περισσότερο, όταν είναι κατεψυγμένο σε ωμή κατάσταση, έναντι όταν είναι μαγειρεμένο. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία στο ωμό κρέας. Μόλις μαγειρευτεί, είναι πιο πιθανό να στεγνώσει αφότου καταψυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρόνος κατάψυξης των φρούτων και των λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσής τους. Μερικά λαχανικά, όπως το λάχανο, οι πατάτες, το σέλινο και τα αγγούρια δεν παγώνουν καθόλου καλά. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό τα κάνει να γίνονται σαν πολτός μόλις αποψυχθούν.

Σημάδια ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν χαλάσει

Αν και τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση (με την προϋπόθεση ότι έχουν καταψυχθεί σωστά και σε ποιοτική κατάσταση), ακολουθούν ορισμένα προφανή σημάδια ότι μπορεί να έχουν χαλάσει:

  • Έγκαυμα κατάψυξης. Αυτό συμβαίνει όταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί στον αέρα. Το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι ξηρό και να έχει ανεπιθύμητη υφή. Εάν μόνο μικρά τμήματα του φαγητού έχουν καεί στην κατάψυξη, μπορείτε απλώς να τα κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο.
  • Μυρωδιά. Μόλις αποψυχθεί, κάντε μια δοκιμή όσφρησης. Εάν μυρίζει άσχημα, τότε είναι καλύτερο να το πετάξετε.
  • Υφή. Μια χυλώδης ή γλοιώδης υφή είναι ένας δείκτης αλλοίωσης που προκαλείται από βακτήρια.
  • Χρώμα. Το χρώμα δεν είναι ο μοναδικός δείκτης αλλοίωσης, αφού πολλά φρέσκα τρόφιμα αλλάζουν χρώμα μόλις παγώσουν. Το ξεθώριασμα ή μια σκουρόχρωμη όψη ενός τροφίμου εκτός από τις αλλαγές στη μυρωδιά ή την υφή μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση.

Διατροφή

11.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Οι άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για τους μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους

11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

Η ομοσπονδία επικεντρώνεται σε προϊόντα που πωλούνται σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί
11.07.2025

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη
10.07.2025

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη

Ρυθμίστε φυσικά το σάκχαρο και προστατέψτε τον προστάτη σας με τα απαραίτητα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία!
10.07.2025

Ρυθμίστε φυσικά το σάκχαρο και προστατέψτε τον προστάτη σας με τα απαραίτητα συμπληρώματα για την ανδρική υγεία!

Προδιαβήτης: Πώς τα φιστίκια Αιγίνης βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου
10.07.2025

Προδιαβήτης: Πώς τα φιστίκια Αιγίνης βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν
09.07.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Για ποιο λόγο οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας
09.07.2025

Για ποιο λόγο οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας

Δείτε ποια είναι τα 12 όσπρια που έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη
09.07.2025

Δείτε ποια είναι τα 12 όσπρια που έχουν την περισσότερη πρωτεΐνη

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
08.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Οι άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για τους μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

Τα περιστατικά αφορούν σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα
11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί
11.07.2025

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί

Κόκκινα μάτια: Δείτε ποιες είναι οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες
11.07.2025

Κόκκινα μάτια: Δείτε ποιες είναι οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες

Δείτε πού βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό διασυνοριακό νοσοκομείο
11.07.2025

Δείτε πού βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό διασυνοριακό νοσοκομείο

Με ψηφιακό βοηθό και ΑΙ πλέον οι νεκροτομές από τους ιατροδικαστές: Ποιες αλλαγές «έρχονται»
11.07.2025

Με ψηφιακό βοηθό και ΑΙ πλέον οι νεκροτομές από τους ιατροδικαστές: Ποιες αλλαγές «έρχονται»

ΕΟΠΠΥ: Προβλήματα στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων καταγγέλλουν οι ασθενείς
11.07.2025

ΕΟΠΠΥ: Προβλήματα στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων καταγγέλλουν οι ασθενείς

Ρομπότ ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
10.07.2025

Ρομπότ ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη
10.07.2025

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη