Kαρδιά

Aυγά: Δείτε πως βοηθούν στη πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων

Χρόνια ακούμε πως δεν κάνει να καταναλώνουμε αυγά καθημερινά, γιατί μπορεί να αυξηθεί η χοληστερίνη στο αίμα μας. Νέα μελέτη ανατρέπει πλήρως αυτή τη θεωρία και συγκεκριμένα έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να έχει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία.

Οι συμμετέχοντες (5.000) που έτρωγαν ένα ολόκληρο αυγό καθημερινά, είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών πρωτεϊνών και καλής χοληστερόλης στο αίμα τους και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Αυτός ο συνδυασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αποτρέποντας την απόφραξη των αρτηριών, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Η κατανάλωση αυγών είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την αύξηση της κακής χοληστερόλης.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυγά έχουν στο αίμα τους περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται APOA1, ένα βασικό δομικό στοιχείο της καλής χοληστερόλης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν 4.778 ενήλικες Κινέζους ηλικίας 30 έως 79 ετών.\

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με την διατροφή που ακολουθούσαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν το πόσο συχνά κατανάλωναν 12 ομάδες τροφίμων, όπως αυγά, ρύζι, σιτάρι, κρέας, πουλερικά, ψάρια, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά.

Ρωτήθηκαν αν έτρωγαν αυγά «ποτέ / σπάνια», μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα ή καθημερινά.

Η μέση βαθμολογία ήταν η κατανάλωση αυγών 2,6 ημέρες την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε εξέταση αίματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν από τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα είχαν υψηλά επίπεδα APOA1 (απολιποπρωτεΐνης Α1).

Η APOA1 είναι ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της «καλής χοληστερόλης», η οποία παίρνει τη χοληστερόλη από τους ιστούς και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ είτε για ανακύκλωση είτε για απέκκριση στη χολή.

Η HDL είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων καθαρών, χωρίς λιπαρές εναποθέσεις.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 14 πρωτεΐνες που συνδέονται με την καρδιακή νόσο. Κάποιες από αυτές βοηθούν στην προστασία από τη νόσο και άλλες συμβάλλουν σε αυτή.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερα αυγά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των ωφέλιμων πρωτεϊνών και υψηλά επίπεδα των επιβλαβών πρωτεϊνών, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν αυγά πιο συχνά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Canqing Yu, καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο κινεζικό πανεπιστήμιο, είπε ότι τα ευρήματα εξηγούν γιατί η μέτρια κατανάλωση αυγών είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με πολλούς μεταβολικούς δείκτες, οι οποίοι μπορεί να εξηγούν εν μέρει την προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αυγών στις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της κινεζικής κυβέρνησης για κατανάλωση 40-50 γραμμαρίων ολόκληρου αυγού, που ισοδυναμεί με ένα μεσαίο έως μεγάλο αυγό, την ημέρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Kαρδιά

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

26.03.2025

Γιατί καταρρέουν οι αθλητές – Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες του αιφνίδιου θανάτου

25.02.2025

Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής: «Είναι επικίνδυνο για την καρδιά»

25.02.2025

Αυτή είναι η απλή καθημερινή άσκηση που βοηθάει στη μακροζωία

25.02.2025

Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο – Ποιοι εξαιρούνται

23.02.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το ρόφημα που ρίχνει την πίεση, στηρίζει την καρδιά και τη μνήμη!

09.02.2025

Jarlsberg: Αυτό είναι το τυρί που μπορείτε να τρώτε καθημερινά – Μειώνει τη χοληστερόλη

09.02.2025

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη διάθεση

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης (βίντεο)

29.04.2025

Οκτώ αντικείμενα που οι γιατροί από τα επείγοντα αποφεύγουν να έχουν στο σπίτι τους

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Friends with Benefits: Φιλία… με μπόνους!

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!