Διατροφή

Αυτή είναι η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει το βούτυρο

Ο λόγος που πρέπει να τρώτε βούτυρο πιο συχνά
Αυτή είναι η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει το βούτυρο

Όλοι μας γνωρίζουμε πώς το βούτυρο έχει κατηγορηθεί για την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά.

Μόνο μια κουταλιά της σούπας παρέχει πάνω από 100 θερμίδες και 11,5 γραμμάρια λίπους, συμπεριλαμβανομένων 7,2 γραμμαρίων κορεσμένου λίπους, σύμφωνα με το MyFoodData.

Επιπλέον, αυτό το άλειμμα είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη και δεν περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες ή βιταμίνη C.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Ο ένοχος είναι τα κορεσμένα λιπαρά, ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά του, λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει και ποτέ δεν περιμένατε

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το βούτυρο είναι κακό για εσάς. Στην πραγματικότητα περιέχει πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από τον καρκίνο, τη φλεγμονή του δέρματος, την οστεοπόρωση και την απώλεια όρασης, εξηγεί το WebMD.

Για παράδειγμα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D διατηρούν τα οστά σας δυνατά, ενώ η βιταμίνη Ε προάγει την υγεία του δέρματος και καταπολεμά το οξειδωτικό στρες.

Αν και το βούτυρο μπορεί να μην είναι η πιο θρεπτική τροφή που υπάρχει, μπορεί να έχει τη θέση του σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Κι αυτό γιατί, το, κατά τα άλλα, δημοφιλές άλειμμα μπορεί να υπερηφανεύεται για μεγάλες ποσότητες μιας συγκεκριμένης βιταμίνης που υποστηρίζει την υγεία των ματιών και του δέρματος, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Ο λόγος που πρέπει να τρώτε βούτυρο πιο συχνά

Παρά την κακή φήμη του, λοιπόν, το βούτυρο μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή όταν καταναλώνεται με μέτρο. Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.

Αυτό το λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων, προάγει την καλή όραση και βοηθά το σώμα σας να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard.

Μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία, νυχτερινή τύφλωση, κόπωση και εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το βούτυρο είναι, επίσης, μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, ενός αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Οι δίαιτες πλούσιες σε καροτενοειδή μπορεί να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες, να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με το Icahn School of Medicine at Mount Sina. Μάλιστα, μια κουταλιά της σούπας βούτυρο παρέχει το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α.

Επιπλέον, το βούτυρο είναι πλούσιο σε λίπος, καθιστώντας ευκολότερο για το σώμα σας να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

«Η περιεκτικότητα σε λίπος στο βούτυρο αυξάνει επίσης την απορρόφηση των απαραίτητων βιταμινών στα τρόφιμα που το συνοδεύουν, δηλαδή τις βιταμίνες A, D, E και K. Χωρίς λίπος, στην πραγματικότητα δεν απορροφούμε αυτές τις βιταμίνες σωστά», είπε η διαιτολόγος Lauren Minchen στο Real Simple.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού