Διατροφή

Σολανώδη λαχανικά: Tι είναι και γιατί χρειάζονται προσοχή

Σολανώδη λαχανικά: Tι είναι και γιατί χρειάζονται προσοχή

Έχετε καταναλώσει πιθανά σε όλη σας τη ζωή πολλά είδη «σολανωδών» λαχανικών ακόμη και αν ο επιστημονικός τους όρος δεν σας είναι γνωστός. Οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών και χρησιμεύουν ως βασικά τρόφιμα για διάφορους λαούς.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιες ομάδες ανθρώπων μπορεί να είναι καλύτερα να τα αφαιρέσουν από τη διατροφή τους, ισχυριζόμενοι ότι περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και σε άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις.

Τα λαχανικά αυτής της οικογένειας έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των διατροφολόγων εδώ και χρόνια επειδή περιέχουν χημικές ενώσεις που ονομάζονται αλκαλοειδή που πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Ορισμένοι λοιπόν πιστεύουν ότι η κατανάλωσή τους θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, πεπτικά προβλήματα, διαταραχές του ύπνου, πρόωρη γήρανση, και χρόνιες παθήσεις.

Τα σολανώδη λαχανικά συνεχίζουν να είναι αμφιλεγόμενα επειδή υπάρχει έλλειψη λεπτομερούς και ευρείας έρευνας για την πραγματική επίδραση των αλκαλοειδών ουσιών στις αρθρώσεις, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, η ποσότητα αλκαλοειδών στα περισσότερα είδη είναι αρκετά μικρή. Και αν τα καταναλώνετε στον ατμό, τα βράζετε ή τα ψήνετε, το περιεχόμενο των αλκαλοειδών μειώνεται κατά περίπου 40% έως 50%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα λαχανικά  αυτής της οικογένειας κάθε άλλο παρά ανθυγιεινά είναι. Έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Μερικοί πιστεύουν ότι τα λαχανικά αυτά επηρεάζουν τα ένζυμα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αποκατάσταση των μυών. Αλλά πολλοί αθλητές που δοκίμασαν μια διατροφή χωρίς αυτά τα λαχανικά, δεν είχαν καμία διαφορά στην απόδοση, την αποκατάσταση των μυών ή τα επίπεδα πόνου που ένοιωθαν.

Αξίζει λοιπόν να τα βγάλετε από τη διατροφή σας;  Όπως και με οποιαδήποτε σημαντική διατροφική απόφαση,  η απάντηση εξαρτάται πραγματικά από το σώμα σας. Εάν πάσχετε από χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση (όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα), μια αυτοάνοση ασθένεια (όπως ο λύκος, η κοιλιοκάκη, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η ψωρίαση) ή το σώμα σας είναι ευαίσθητο σε αυτά τα λαχανικά, χωρίς να κάνετε άλλες αλλαγές στη διατροφή σας, μπορείτε να τα αποφεύγετε για δύο έως τρεις εβδομάδες και να παρακολουθήσετε πώς αισθάνεστε. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο σώμα σας (όπως μειωμένο φούσκωμα, κόπωση ή λιγότερους πόνους) που επιστρέφουν μετά την επανεισαγωγή τους στη διατροφή σας, μπορεί να έχετε ευαισθησία.

Σε αυτή την περίπτωση, σε συνεργασία με έναν διατροφολόγο, θα βρείτε την κατάλληλη για σας δίαιτα  χωρίς να κάνετε υπερβολικούς περιορισμούς ή να μειώσετε δραστικά την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών.  Αν από την άλλη, τρώτε συχνά σολανώδη λαχανικά και δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγάλετε αυτά τα θρεπτικά τρόφιμα από το καθημερινό σας διαιτολόγιο.  Η διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής είναι καθοριστική.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού