Διατροφή

Τελικά τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Τι έδειξε έρευνα
Τελικά τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Νέα έρευνα αμφισβητεί επικρατούσες μέχρι τώρα παραδοχές σχετικά με το πώς η όραση επηρεάζει το στομάχι μας.  Διεξάχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) του Ισραήλ οι οποίοι διερεύνησαν το δημοφιλές διαιτητικό τέχνασμα δίαιτας του να σερβίρεται φαγητό σε μικρότερο πιάτο, το οποίο βασίζεται στην οπτική ψευδαίσθηση Delboeuf.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ψευδαίσθηση οι άνθρωποι αναγνωρίζουν διαφορετικά μεγέθη όταν τοποθετούνται μέσα σε ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο αντικείμενο.

Για παράδειγμα, το κλασικό πείραμα δείχνει ότι ένας μαύρος κύκλος γίνεται αντιληπτός ως μικρότερος όταν τοποθετείται σε μεγαλύτερο κύκλο από ό,τι όταν τοποθετείται σε μικρότερο. Η ψευδαίσθηση που ονομάστηκε έτσι από τον Βέλγο ψυχολόγο Joseph Remi Leopold Delboeuf, πιστεύεται ότι επηρεάζει το μέγεθος της μερίδας των φαγητών. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες σερβιρίστηκαν μικρότερη μερίδα σούπας όταν τους δόθηκαν μικρά μπολ σε σύγκριση με εκείνους που πήραν μεγαλύτερα.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές διεξήγαγαν δύο πειράματα με συνολικά 131 συμμετέχοντες για να δουν αν η πείνα επηρεάζει την αντίληψη των τροφίμων σε διαφορετικά πλαίσια. Διαπίστωσαν ότι, όταν οι άνθρωποι στερούνται τροφής, είναι πιο πιθανό να προσδιορίσουν με ακρίβεια ένα μέγεθος μερίδας, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τους σερβίρουν αυτή την μερίδα.

Οι συμμετέχοντες που δεν είχαν φάει για τουλάχιστον τρεις ώρες είναι πιο πιθανό να προσδιορίσουν σωστά την μερίδα της πίτσας που τοποθετήθηκε είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο πιάτο, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν φάει πρόσφατα. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο ομάδες μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σωστά το μέγεθος της μερίδας μόνο όταν αυτό αφορούσε τρόφιμα.

Όταν σε μια άλλη δοκιμασία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συγκρίνουν το μέγεθος των μαύρων κύκλων που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε κύκλους διαφορετικού μεγέθους, και οι δύο ομάδες έδωσαν παρόμοια ανακριβείς απαντήσεις.

Η ομάδα των επιστημόνων σχολίασε ότι τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Appetite, δείχνουν ότι η πείνα διεγείρει μεγαλύτερη αναλυτική επεξεργασία, η οποία δεν ξεγελιέται τόσο εύκολα από την οπτική ψευδαίσθηση. “Το μέγεθος του πιάτου δεν έχει τόση σημασία όσο νομίζουμε”, λέει ο Δρ Tzvi Ganel, επικεφαλής του Laboratory for Visual Perception and Action στο Τμήμα Ψυχολογίας του BGU.

“Ακόμα κι αν πεινάτε και δεν έχετε φάει ή προσπαθείτε να μειώσετε τις μερίδες που καταναλώνετε, μια μερίδα φαίνεται παρόμοια είτε  γεμίζει ένα μικρότερο πιάτο είτε περιβάλλεται από κενό χώρο σε ένα μεγαλύτερο πιάτο”, διευκρινίζει ο Ganel.

“Την τελευταία δεκαετία, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις τροφίμων χρησιμοποιούν σταδιακά μικρότερα πιάτα για να συμμορφώνονται με την αντιληπτική προκατάληψη ότι αυτό θα μειώσει την κατανάλωση τροφίμων”, πρόσθεσε ο Δρ Ganel. “Η μελέτη αυτή καταρρίπτει την ιδέα. Όταν οι άνθρωποι πεινούν, ειδικά όταν κάνουν δίαιτα, είναι λιγότερο πιθανό να ξεγελαστούν από το μέγεθος του πιάτου, είναι πιθανότερο να συνειδητοποιήσουν ότι τρώνε λίγο και είναι πιο επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση τροφής αργότερα”, κατέληξε.

Αλλά όσοι είστε σε δίαιτα μην απελπίζεστε. Σύμφωνα με τον Δρ. Ganel, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι το περιβάλλον επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες. Για παράδειγμα, αν είστε άνδρας, ο μπλε φωτισμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων. Το χρώμα παίζει επίσης ρόλο: μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Appetite, έδειξε ότι το χρώμα του πιάτου μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη τροφής και ποτών.

Συγκεκριμένα, ένα μπλε μπολ ή ένα φλιτζάνι έκανε τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν περισσότερα σνακ και αναψυκτικά απ ‘ό,τι όταν το ίδιο σκεύος ήταν κόκκινο. Και μια μελέτη του 2006 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο αν άκουγαν μουσική. Με άλλα λόγια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τρώμε, ακόμα κι αν η παλιά θεωρία του να χρησιμοποιούμε ένα μικρότερο πιάτο δεν λειτουργεί πάντα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού