Διατροφή

Αδυνάτισμα: Πώς συμβάλλουν τα προβιοτικά στην απώλεια βάρους;

Αδυνάτισμα: Πώς συμβάλλουν τα προβιοτικά στην απώλεια βάρους;

Όταν λαμβάνουμε καθημερινά προβιοτικά, είτε ως συμπλήρωμα είτε μέσω της διατροφής, τα οφέλη που παίρνουμε είναι πολλαπλά, από την διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος μέχρι τη βελτίωση της διάθεσης μας. Ωστόσο, μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος;

Τα προβιοτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελούν «τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ξενιστή». Τα προβιοτικά ζουν στο παχύ έντερο και σε άλλα σημεία του σώματος και είναι πιο πιθανό να τα βρούμε σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή σε συμπληρώματα διατροφής. Χάρη στα οφέλη τους στην υγεία, πολύς κόσμος τα επιλέγει στη διατροφή του,  με το γιαούρτι να βρίσκεται μεταξύ των πιο γνωστών επιλογών σε προβιοτικά.

Είναι όμως ικανά να ενεργοποιήσουν την απώλεια σωματικού βάρους;

Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές βασίστηκαν στην πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food και που ανακάλυψε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου. Αυτή η σχέση έχει χαρακτηριστεί ως σχέση άξονα εντέρου-εγκεφάλου, με τα βακτήρια του εντέρου να στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, επηρεάζοντας τη μνήμη, τη διάθεση και τη νόηση.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients έχει επίσης αποδείξει τις επιπτώσεις των βακτηρίων του εντέρου και σε άλλα συστήματα οργάνων του σώματος, όπως το καρδιαγγειακό, το νευρικό, το ανοσοποιητικό και το μεταβολικό.

Επιπλέον σε ότι αφορά τη σχέση προβιοτικών με την απώλεια του βάρους, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπιστώθηκε πως σε ένα δείγμα από 123 μη παχύσαρκα άτομα και 169 παχύσαρκα,  τα άτομα με χαμηλή ποικιλομορφία βακτηρίων κοπράνων  (δείκτης της ποικιλίας των μικροοργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου) χαρακτηρίζονταν από υψηλότερα επίπεδα λίπους, χοληστερόλης και αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα παχύσαρκα άτομα, μεταξύ αυτών που μελετήθηκαν με χαμηλό βακτηριακό πλούτο βρέθηκε πως αυξάνουν το βάρος τους με τον καιρό.

Παράλληλα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Acta Physiologica βρήκε πως τα συμβατικά εκτρεφόμενα ποντίκια είχαν κατά 40% περισσότερο λίπος από ό,τι αυτά που έχουν εκτραφεί σε πιο αποστειρωμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα μικροβίωμα στο έντερό τους. Επιπλέον, όταν μεταμοσχεύθηκαν βακτήρια του απομακρυσμένου εντέρου από τα φυσιολογικά ποντίκια στα ζώα χωρίς μικρόβια, αυτά κατέγραψαν αύξηση σωματικού λίπους κατά 60% μέσα σε δύο εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους.

Όλες οι παραπάνω έρευνες, δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου, με τα «αποστειρωμένα» χωρίς μικροβίωμα ποντίκια να τρώνε περισσότερο και να μην βάζουν βάρος συγκριτικά με τα συμβατικά ποντίκια.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα συμπεράσματα αυτά δεν οδηγούν στην λήψη προβιοτικών για την απώλεια βάρους, αντ’ αυτού προτείνουν την προσθήκη φυτικών προϊόντων στη διατροφή και όχι των επεξεργασμένων, διατηρώντας  έτσι ένα πιο υγιές σωματικό βάρος. Κανένα ωστόσο συμπλήρωμα προβιοτικών από μόνο του δεν φέρνει την απώλεια βάρους, αν δεν προσαρμοστεί και η διατροφή του ατόμου.

Τα προβιοτικά στη διατροφή ως συμπληρώματα

Όσον αφορά την πρόσληψη προβιοτικών, οι ειδικοί τονίζουν πως γενικά, οι κάψουλες προβιοτικών είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικές, αλλά παρόλα αυτά η προσαρμογή της διατροφής πάνω στις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός μπορεί να δώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην απώλεια του βάρους και στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου. Επίσης τονίζουν πως η λήψη προβιοτικών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού και διατροφολόγου δεν πρόκειται να έχει σημαντικό όφελος.

Ωστόσο, αν κανείς θέλει να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου του μέσω της τροφής, θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην κατανάλωση πρεβιοτικών παρά προβιοτικών.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στο έντερο. Τα πρεβιοτικά πρεβιοτικά είναι συγκεκριμένες φυτικές ίνες για τις οποίες υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση ότι φτάνουν στο έντερο και εκεί αποτελούν τροφή για την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων.

Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, ενώ ως πρεβιοτικά μπορεί να χαρακτηριστούν τα εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες τρόφιμα, αλλά και τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, δημητρικά ολικής και οι καρποί.  Και τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού