Διατροφή

Πώς τα πικάντικα τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να κόψετε το περιττό αλάτι

Οι οπαδοί των πικάντικων φαγητών μπορεί να προσφέρουν ένα δώρο στην καρδιά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Κίνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Hypertension. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Κινέζοι συμμετέχοντες που απολαμβάνουν πικάντικα τρόφιμα έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο αλάτι και να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που προτιμούν τα λιγότερο πικάντικα τρόφιμα. Και η σύνδεση ανάμεσα σε πικάντικα και αλμυρά τρόφιμα μπορεί να εντοπιστεί μέχρι τον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι που δεν προτιμούσαν τα πικάντικα τρόφιμα, κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 13,4 γραμμάρια αλατιού την ημέρα σύμφωνα με τη μελέτη, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν καυτερά πιάτα και των οποίων η μέση πρόσληψη αλατιού ήταν μόλις 10,3 γραμμάρια την ημέρα.

Η συστολική αρτηριακή πίεση – ο “ανώτερος” αριθμός που δείχνει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας όταν η καρδιά χτυπά, ήταν 8 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου) χαμηλότερη για τα άτομα με μεγαλύτερη προτίμηση στα πικάντικα τρόφιμα από εκείνα που είχαν τη μικρότερη ανοχή στα μπαχαρικά , ανέφερε επίσης η έρευνα.

Η διαστολική αρτηριακή πίεση – ο “κατώτερος” αριθμός που υποδεικνύει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας όταν η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία μεταξύ των χτύπων – ήταν 5 mmHg χαμηλότερη για τους λάτρεις των μπαχαρικών.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η απόλαυση της πικάντικης γεύσης είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και της αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από τον τύπο της τροφής και την ποσότητα τροφής”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Zhiming Zhu από το Third Military Medical University στο Chongqing της Κίνας. «Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν πικάντικα τρόφιμα στην καθημερινή τους ζωή εφ ‘όσον μπορούν να τα ανεχθούν», πρόσθεσε ο Zhu.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Αλλά ο καθορισμός της ιδανικής ποσότητας διαιτητικού αλατιού είναι για κάποιους αμφιλεγόμενος καθώς έχει επίσης διαπιστωθεί από κάποια έρευνα υψηλός κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών προσβολών σε υγιείς ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ λίγο αλάτι.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι ιχνοποσότητες της καψαϊκίνης, της χημικής ουσίας που δίνει στις πιπεριές τσίλι, την πικάντικη μυρωδιά τους, μπορεί να αυξήσει την αλμυρή γεύση στα τρόφιμα, επιτυγχάνοντας την γεύση που μπορεί να αρέσει σε κάποιους με ουσιαστικά χαμηλότερη ποσότητα αλατιού.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν αυτή η αυξημένη συνειδητοποίηση των αλμυρών γεύσεων στα τρόφιμα μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού, δήλωσε ο Ζhu. H ομάδα του χρησιμοποίησε επίσης τεχνικές απεικόνισης για να εξετάσουν δύο περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων – την νησίδα και τον τροχιακό φλοιό – που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην αλμυρή γεύση.

Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που διεγείρονται από το αλάτι και τα μπαχαρικά αλληλεπικαλύπτονταν και ότι το μπαχαρικό αύξησε περαιτέρω την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές ενεργοποιούμενες από το αλάτι. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αυτή η αυξημένη δραστηριότητα πιθανότατα κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλάτι, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το φαγητό ακόμη και με λιγότερη χρήση από αυτό.

Όλοι οι συμμετέχοντες αυτής της μελέτης προέρχονταν από την Κίνα, επομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα αυτά μπορούν να γενικευτούν και σε άλλες χώρες.

Διατροφή

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας