Διατροφή

Τα φλαβονοειδή προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με νόσο του Parkinson

Νέα έρευνα
Τα φλαβονοειδή προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με νόσο του Parkinson

Οι ασθενείς με νόσο του Parkinson που καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που αποφεύγουν τις παραπάνω ουσίες στη διατροφή τους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται τυπικά σε τρόφιμα με έντονα χρώματα, όπως για παράδειγμα τα μούρα, το κακάο ή το κόκκινο κρασί.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ίδιας έρευνας ήταν ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών πριν τη διάγνωση της νόσου του Parkinson μείωνε τον κίνδυνο θανάτου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.

«Προσθέτοντας λίγες μερίδες τροφίμων με φλαβονοειδή στη διατροφή μας κάθε εβδομάδα οι ασθενείς με νόσο του Parkinson μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους», αναφέρει ο Xinyuan Zhang, Ph.D, επικεφαλής της μελέτης.

«Στην έρευνά μας η μεγαλύτερη κατανάλωση μούρων και κρασιού, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε αυτό τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο Zhang τόνισε επίσης ότι η κατανάλωση κρασιού δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ανώτατο όριο στις οδηγίες υγιεινής διατροφή, δηλαδή :

-1 ποτήρι για τις γυναίκες και,

-2 για τους άνδρες ,ημερησίως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Σύμφωνα με το Parkinson’s Foundation, κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 60.000 νέες διαγνώσεις νόσου του Pakrinson, ενώ οι ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο παγκοσμίως είναι πάνω από 10.000.000.

Η νόσος προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που προκαλεί:

-τρόμο,

-δυσκαμψία καθώς και,

-διαταραχές της ισορροπίας.

Αν και η νόσος του Parkinson δεν θεωρείται σήμερα θανατηφόρο νόσημα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μέσω των επιπλοκών που προκαλεί.

Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα για τη σύνδεσή της με τη διατροφή είναι πολύ περιορισμένα.

«Προηγούμενες μελέτες της ομάδας μας είχαν δείξει ότι υγιή άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Parkinson.

Στην παρούσα μελέτη θέλαμε να εξερευνήσουμε αν τα φλαβονοειδή βελτιώνουν την πρόγνωση και στους ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Στα πλαίσια της μελέτης τους ανέλυσαν δεδομένα για:

-599 γυναίκες και,

-652 άνδρες που είχαν πρόσφατη διάγνωση με νόσο του Parkinson.

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως:

-τσάι,

-μήλα,

-βαρόμουρα,

-πορτοκάλια και,

-κόκκινο κρασί.

Με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης καθενός από τα παραπάνω τρόφιμα, καθώς και την περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, οι επιστήμονες υπολόγισαν τη μέση πρόσληψη φλαβονοειδών για τον κάθε ασθενή.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως:

-η ηλικία και,

-ο συνολικός αριθμός θερμίδων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές στην ομάδα που έκανε την υψηλότερη κατανάλωση:

-είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Οι ασθενείς στην πρώτη ομάδα κατανάλωναν περίπου 673 mg φλαβονοειδών καθημερινά, ενώ στη δεύτερη 134 mg.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι συγγραφείς εξέτασαν κάθε φλαβονοειδές ξεχωριστά.

Όπως διαπίστωσαν:

αυτοί που κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε ανθοκυανίνες (βρίσκονται στο κρασί και τα μούρα) είχαν 66% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν αυτά τα τρόφιμα.

Για τις φλαβαν-3-όλες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69%.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες είναι ότι στη μελέτη τους δεν εξέτασαν τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης, ωστόσο πρότειναν ορισμένες θεωρίες που πιθανώς μπορεί να την εξηγούν.

«Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, επομένως ενδέχεται να περιορίζουν τα επίπεδα της χρόνιας φλεγμονής.

Δεν αποκλείεται επίσης να περιορίζουν την απώλεια των νευρώνων προστατεύοντας έτσι από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την κατάθλιψη, δύο παράγοντες που έχουν συνδεθεί στο σύνολό τους με αυξημένο κίνδυνο θανάτου», αναφέρει ο Zhang.

Στις μελλοντικές τους μελέτες, οι επιστήμονες θέλουν να εξετάσουν περισσότερο τους παραπάνω μηχανισμούς.

Διατροφή

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε
02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας
02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα
02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι
02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο
01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας
03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα
03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας
03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας