Διατροφή

Ραπανάκια και κινέζικο λάχανο μειώνουν το κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ραπανάκια και κινέζικο λάχανο μειώνουν το κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ραπανάκια και κινέζικο λάχανο αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους για τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, καθώς μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η συστηματική κατανάλωσή τους αυξάνει έως 62% τις πιθανότητές τους να νικήσουν τη νόσο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 5.000 εθελόντριες και διήρκησε έως ότου έκλεισαν την 5ετία από τη διάγνωσή τους.

Η 5ετία θεωρείται ως το ορόσημο της Ογκολογίας, καθώς ένας ασθενής που ξεπερνάει γερός και δυνατός τα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση του καρκίνου του, διατρέχει πλέον πολύ λίγες πιθανότητες να πεθάνει από τη νόσο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερα σταυρανθή λαχανικά – κυρίως ραπανάκια και κινέζικο λάχανο (bokchoy) – έτρωγαν οι γυναίκες την πρώτη τριετία έπειτα από τη διάγνωση, τόσο λιγότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο στη διάρκεια της 5ετίας.

Στην πραγματικότητα, η μείωση του κινδύνου θανάτου ξεκινούσε από το 22% και έφτανε το 62% για όσες καθημερινά έτρωγαν μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κράμβη ή άλλο λαχανικό αυτής της οικογένειας.

Μείωση κατεγράφη και στα ποσοστά υποτροπής – από 21% έως 35%, αναλόγως με την κατανάλωση.

Όπως είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR), στο Σικάγο, στη διάρκεια της μελέτης πέθαναν συνολικά 587 γυναίκες – οι 496 εξαιτίας του καρκίνου τους. Καταγράφηκαν επίσης 615 περιπτώσεις υποτροπής του καρκίνου.

Οι ποσότητες που κατανάλωναν οι εθελόντριες της μελέτης, οι οποίες ήταν κινεζικής καταγωγής, ήταν πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι συνηθίζουν οι γυναίκες στη Δύση, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Νετσούτα, από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ.

Και πρόσθεσε πως το όφελος από τα σταυρανθή λαχανικά οφείλεται σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχουν, όπως τα ισοθειοκυανικά άλατα και οι ινδόλες, οι οποίες σε προγενέστερες εργαστηριακές μελέτες έχει φανεί πως ασκούν αντικαρκινική δράση.Εκτός από τα ραπανάκια και το κινέζικο λάχανο, στα σταυρανθή λαχανικά ανήκουν επίσης μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού