Διατροφή

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;

Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες.

Το 99.7% των περιστατικών της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου γνωρίζουμε σήμερα ότι συνδέεται με τη λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ο ιός αυτός προκαλεί παθολογικές αλλαγές στον τράχηλο οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου.

Η διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου γίνεται συνήθως τυχαία κατά το τεστ Παπανικολάου ή κατά τις εξετάσεις για HPV, καθώς στα πρώιμα στάδια δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Εκτός από τις παραπάνω δύο προληπτικές εξετάσεις σήμερα κυκλοφορούν και 3 εμβόλια για τον HPV τα οποία γνωρίζουμε ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο της παραπάνω μορφής καρκίνου είναι:

-το κάπνισμα,

-η έκθεση σε συγκεκριμένες τοξίνες,

-η διατροφή και,

-η λοίμωξη με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο ιός HIV.

Η σύνδεση ανάμεσα σε διατροφή και καρκίνο του τραχήλου

Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου.

Η υγιεινή διατροφή ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα το τελευταίο να αντιμετωπίζει ευκολότερα τόσο τον ιό HPV, όσο και τα νεοπλάσματα.

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν που είχαν ασχοληθεί με το ρόλο της διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου είχαν επικεντρωθεί στις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα τρόφιμα που περιορίζουν τη δράση του HPV.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, δίαιτες που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής, όπως για παράδειγμα η Δυτική διατροφή, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου, ιδιαίτερα στις γυναίκες που:

έχουν ιστορικό HPV και,

-κάνουν καθιστική ζωή.

Η Δυτική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λίπη, καθώς και αλάτι, έχει συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον περιορισμό της HPV λοίμωξης.

Όταν η λοίμωξη αυτή παραμένει για μεγάλη διάρκεια στον οργανισμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος του τραχήλου.

Αντιθέτως, η Μεσογειακή δίαιτα, η οποία περιέχει φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη, μειώνει τον κίνδυνο τόσο της HPV λοίμωξης, όσο και καρκίνου του τραχήλου.

Τα αντιοξειδωτικά, καθώς και οι βιταμίνες C, E και A γνωρίζουμε σήμερα ότι περιορίζουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου, ιδιαίτερα στους καπνιστές.

Επιπλέον, θρεπτικές ουσίες όπως:

-το φολικό οξύ,

-η βιταμίνη D και,

-το λυκοπένιο, επιβραδύνουν τη δράση του HPV, προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο του τραχήλου.

Κατά συνέπεια, είναι λάθος να επικεντρωθούμε σε μόνο μία από τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες αν ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, καθώς τα οφέλη είναι αθροιστικά.

Ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουμε

Μία μελέτη παρατήρησης που εξέτασε σχεδόν 300.000 γυναίκες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τα οποία περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες) συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε η παραπάνω μελέτη, τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου είχαν οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα:

  • Φρούτα και λαχανικά (αρκετά διαφορετικά)
  • Σύνθετους υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδι και σκόρδο, περιορίζοντας παράλληλα το αλάτι
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι εκτός από την υγιεινή διατροφή, συγκεκριμένες πολυβιταμίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής HPV και καρκίνου του τραχήλου.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε

Τρόφιμα που ενισχύουν τη χρόνια φλεγμονή έχουν συνδεθεί από διάφορες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου.

Η Δυτική διατροφή περιέχει αρκετά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα.

Τα τελευταία έχουν συνδεθεί τόσο με τον καρκίνο του τραχήλου, όσο και με αρκετές άλλες μορφές καρκίνου.

Συνοπτικά τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουμε είναι:

  • Τα τρόφιμα πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα
  • Τα επεξεργασμένα κρέατα
  • Το κόκκινο κρέας
  • Τα τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και trans λιπαρά

Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων από:

-αναψυκτικά,

-επιδόρπια και,

-αρτοσκευάσματα συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε μία 10ετή μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 100.000 εθελοντές.

Το κόκκινο κρέας, όπως για παράδειγμα:

-το μοσχάρι,

-το χοιρινό και,

-το αρνί, όταν καταναλώνονται σε ποσότητες άνω των 101-200gr ημερησίως, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Προσοχή στις “εναλλακτικές” θεραπείες

Συχνά μπορεί να ακούμε για διάφορες προσεγγίσεις που υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του τραχήλου στο σπίτι, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.

Η αλήθεια είναι ότι συγκεκριμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα:

-το πράσινο τσάι, μπορεί να προσφέρουν οφέλη σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν την αγωγή που θα μας χορηγήσει ο γιατρός μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί αν και υπάρχουν θετικές ενδείξεις για ορισμένες από τις παραπάνω ουσίες, σήμερα δεν υπάρχει ισχυρή βάση της βιβλιογραφίας που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Προκειμένου να μπορεί ένας γιατρός να συστήσει τις ουσίες αυτές θα πρέπει να γίνουν μελέτες που θα εξετάσουν:

-τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες,

-τα ενεργά συστατικά τους, καθώς και,

-τη δόση στην οποία θα πρέπει να χορηγούνται.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει ποτέ να διακόπτετε ή να ξεκινάτε μία νέα θεραπεία χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού