Διατροφή

Θα μπορούσε μια καλύτερη διατροφή να βελτιώσει την ψυχική υγεία;

Θα μπορούσε μια καλύτερη διατροφή να βελτιώσει την ψυχική υγεία;

Εάν θέλετε να κάνετε μια σωστή διατροφή που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας, η γενική συμβουλή είναι να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και να καταναλώνετε λιγότερο κρέας, γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προσθέστε λίγο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ψάρια μερικές φορές την εβδομάδα, και θα μπορούσατε να πάρετε το δρόμο σας για καλύτερη ψυχική υγεία επίσης.

Αυτές είναι οι συστάσεις από τη διατροφική ψυχιατρική έρευνα.

Το πεδίο βασίζεται σε αυξανόμενα στοιχεία από μελέτες πληθυσμού και κλινικές δοκιμές την περασμένη δεκαετία που υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές βελτιώσεις μπορεί όχι μόνο να βελτιώσουν τη διάθεση αλλά και να θεραπεύσουν κοινές και σοβαρές ψυχικές ασθένειες. 

Οι παραδοσιακές δίαιτες που καταναλώνονται από ανθρώπους σε μέρη όπως η Μεσόγειος, η Νορβηγία και η Ιαπωνία,  συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης -μιας από τις πιο κοινές διαταραχές της διάθεσης- και, σε μικρότερο βαθμό, άγχους.

Μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακόμη και σε άτομα με σοβαρές μορφές της πάθησης.

Οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει πώς τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί στο ανθρώπινο έντερο επικοινωνούν με τον εγκέφαλο για να επηρεάσουν τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου έχουν συνδεθεί με μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης:

-της νόσου του Αλτσχάιμερ,

-της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού,

-της σκλήρυνσης κατά πλάκας,

-της νόσου του Πάρκινσον και,

-της νόσου του Χάντινγκτον.

Η λειτουργία του εγκεφάλου, η διάθεση και η ψυχική υγεία φαίνεται να συνδέονται περίπλοκα με το τι τρώνε οι άνθρωποι μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζεται από το μικροβίωμα του εντέρου.

Το ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τροφής που τρώνε οι άνθρωποι και του εγκεφάλου είναι «κάτι που η αρχαία σοφία μας λέει εδώ και πολύ καιρό», λέει η Amy Loughman, ερευνήτρια μικροβιώματος του εντέρου στο Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του Πανεπιστημίου Deakin στο Geelong της Αυστραλίας.

«Αλλά είναι πραγματικά συναρπαστικό που η επιστήμη αρχίζει να αποδεικνύει πώς και γιατί», προσθέτει.

Το μικροβίωμα του εντέρου αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο.

Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεσή του σε ημέρες.

Ωστόσο, τα δεδομένα από δοκιμές σε ανθρώπους σε διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να μετατοπίσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας είναι ανάμεικτα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 1.

Ορισμένες μελέτες προβιοτικών – ζωντανά μικρόβια που, όταν εισάγονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη για την υγεία στον ξενιστή – είχαν επιτακτικά αποτελέσματα, όπως μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα.

Αλλά άλλοι δεν έχουν δείξει μεγαλύτερη επίδραση από ένα εικονικό φάρμακο.

Οι συγκρίσεις είναι δύσκολες λόγω των ποικίλων δόσεων και στελεχών βακτηρίων που χρησιμοποιούνται σε δοκιμές.

Ομοίως, αν και ελπιδοφόρα, τα στοιχεία από δοκιμές σε ανθρώπους που δοκιμάζουν συγκεκριμένα πρεβιοτικά τρόφιμα – αυτά που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο που διεγείρουν τις ωφέλιμες βακτηριακές αποικίες στο έντερο – είναι ανεπαρκή για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Στο Food and Mood Centre, οι ερευνητές επικεντρώνονται σε ολόκληρη τη δίαιτα, αντί για μεμονωμένα συστατικά ή ορισμένα στελέχη βακτηρίων που παρέχονται σε προβιοτικά συμπληρώματα.

«Δεν υπάρχουν υπερτροφές που να εγγυώνται θετική ψυχική υγεία», λέει ο Loughman.

“Είναι και πιο απλό και πιο σύνθετο από αυτό.”

Για την υποστήριξη της ψυχικής και εγκεφαλικής υγείας, συνιστώνται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως:

-φρούτα,

-λαχανικά και,

-δημητριακά ολικής αλέσεως, λέει ο Loughman.

Σε αυτά τα τρόφιμα, οι φυτικές ίνες και τα άμυλα που είναι ανθεκτικά στην πέψη στο λεπτό έντερο προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, τα οποία προστατεύουν από τη φλεγμονή προστατεύοντας το τοίχωμα του εντέρου.

Τα βακτήρια παράγουν επίσης τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας που πιστεύεται ότι έχουν βασικό ρόλο στη διασταύρωση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Χημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες σε φυτικές τροφές και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια, έχουν αναφέρει επίσης οφέλη για την ψυχική υγεία.

Για να τα αποκτήσουν όλα, οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν μια ολοκληρωμένη διατροφή.

Σχετικά με το ερώτημα:

Ποιος συνδυασμός μικροβίων δημιουργεί ένα υγιές μικροβίωμα, η ποικιλομορφία θεωρείται σημαντική.

Τα άτομα με μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερό τους φαίνεται να είναι πιο υγιή. 

Μια δυτική δίαιτα επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και χαμηλή σε διαιτητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι επιζήμια τόσο για το έντερο όσο και για το μυαλό, μειώνοντας την ποικιλία του μικροβιώματος του εντέρου, αυξάνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η μακροχρόνια μελέτη κοόρτης SUN (Seguimiento University of Navarra) στρατολογεί πτυχιούχους πανεπιστημίων στην Ισπανία από το 2000 για να αναλύσει τις συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών προτύπων και υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Ένα από τα ευρήματά του είναι ότι: όσο περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (συνήθως, τροφές με πυκνότητα ενέργειας που έχουν αλλάξει σημαντικά από την αρχική τους κατάσταση) τρώτε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης 2.

Την τελευταία δεκαετία, μελέτες παρατήρησης αυτού του είδους έχουν δείξει σταθερά ότι οι καλά στρογγυλεμένες δίαιτες που είναι χαμηλές σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρέχουν κάποια προστασία από την κατάθλιψη.

Ωστόσο, η ερευνήτρια δημόσιας υγείας Almudena Sánchez Villegas στο Πανεπιστήμιο του Λας Πάλμας της Γκραν Κανάρια, στην Ισπανία, λέει ότι χρειάζονται περισσότερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δοκιμάζουν συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις.

Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να βελτιώσουν τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Διατροφικής Ψυχιατρικής 3για την πρόληψη της κατάθλιψης, της οποίας ο Sánchez Villegas είναι συν-συγγραφέας.

Επειδή οι ατομικές αποκρίσεις στα τρόφιμα φαίνεται να εξαρτώνται από το μικροβίωμα του εντέρου ενός ατόμου, οι ερευνητές θα χρειαστούν μεγαλύτερες δοκιμές για να βρουν ποιος είναι πιθανό να ωφεληθεί από τις διατροφικές παρεμβάσεις προτού αυτές συνταγογραφηθούν στην κλινική. 

Μέχρι τότε, το μήνυμα για τη δημόσια υγεία είναι απλό:

Όλοι θα επωφεληθούν από μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Αυτό είναι γενικά καλό για τους ανθρώπους», λέει ο Loughman.

Nature 588 , S63 ]

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-020-03447-2

Διατροφή

17.01.2022

Πώς να ασκηθείτε εάν έχετε πόνο στα πόδια

Ο πόνος στα πόδια είναι μια κοινή, αναπηρική κατάσταση που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ηλικία και την παχυσαρκία και είναι πιο διαδεδομένος στις γυναίκες παρά στους άνδρες.  Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι ο πόνος στα πόδια επηρεάζει σχεδόν ένα στα πέντε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω στην Αυστραλία. Ο Δρ Kade Paterson, ερευνητής στο Κέντρο Υγείας, […]

14.01.2022

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Για πολλούς ανθρώπους, η μάχη κατά της φλεγμονής ξεκινά από τη διατροφή. Ενώ ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως: -τα μούρα, -το μπρόκολο, -τα λαχανάκια Βρυξελλών, -τα μανιτάρια, -ο κουρκουμάς και, -τα χόρτα, έτσι υπάρχουν και τα τρόφιμα που ενισχύουν την εμφάνιση φλεγμονών όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα. “Πέντε από τις […]

Αλήθειες και μύθοι για τα ψάρια
14.01.2022

Αλήθειες και μύθοι για τα ψάρια

Λευκά ή καφέ αυγά είναι τα καλύτερα για τη διατροφή σου;
14.01.2022

Λευκά ή καφέ αυγά είναι τα καλύτερα για τη διατροφή σου;

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες;
13.01.2022

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες;

Οι απαραίτητες βιταμίνες για ενέργεια και δυνατό ανοσοποιητικό
11.01.2022

Οι απαραίτητες βιταμίνες για ενέργεια και δυνατό ανοσοποιητικό

Πως να ασκηθείτε όταν πάσχετε από άσθμα
11.01.2022

Πως να ασκηθείτε όταν πάσχετε από άσθμα

Μπορεί το κατακάθι του καφέ να σας δώσει απαλότερο δέρμα;
07.01.2022

Μπορεί το κατακάθι του καφέ να σας δώσει απαλότερο δέρμα;

Μπορεί το οικιακό σαπούνι να σας δώσει λαμπερά φρύδια;
07.01.2022

Μπορεί το οικιακό σαπούνι να σας δώσει λαμπερά φρύδια;

Μύρτιλο: Πως οφελεί τον οργανισμό και σε ποιες παθήσεις είναι θεραπευτικό
07.01.2022

Μύρτιλο: Πως οφελεί τον οργανισμό και σε ποιες παθήσεις είναι θεραπευτικό

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

18.01.2022

Δήμος Πειραιά – Θερμαινόμενος χώρος σε 24ωρη βάση για την προστασία των πολιτών από το κρύο

Θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των πολιτών λειτουργεί ο δήμος Πειραιά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, σύμφωνα με τα προγνωστικά δελτία της ΕΜΥ. Συγκεκριμένα, για τη φιλοξενία των πολιτών, λειτουργεί σε 24ωρη βάση από σήμερα η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με τον δήμο […]

18.01.2022

Λύματα: Aυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο επτά περιοχών

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή, και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν […]

Nocebo – Τι είναι το φαινόμενο που μπορεί να εξηγεί τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού
18.01.2022

Nocebo – Τι είναι το φαινόμενο που μπορεί να εξηγεί τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Στ. Λουκίδης – To 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι
18.01.2022

Στ. Λουκίδης – To 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός – Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις τιμές των τεστ στην Αγγλία
18.01.2022

Κορωνοϊός – Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις τιμές των τεστ στην Αγγλία

Γεωγραφική κατανομή: 8.661 κρούσματα στην Αττική- 2.179 στην Θεσσαλονίκη
18.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 8.661 κρούσματα στην Αττική- 2.179 στην Θεσσαλονίκη

COVID-19: 23.340 νέα κρούσματα – 673 διασωληνωμένοι – 106 νέοι θάνατοι
18.01.2022

COVID-19: 23.340 νέα κρούσματα – 673 διασωληνωμένοι – 106 νέοι θάνατοι

ΕMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
18.01.2022

ΕMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προβλήματα στον λάρυγγα: Νέες εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης
18.01.2022

Προβλήματα στον λάρυγγα: Νέες εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης

Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε το αλκοόλ
18.01.2022

Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε το αλκοόλ