Διατροφή

Έρευνα σχετικά με τις γνώσεις τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου

Και της επιτραπέζιας ελιάς- Από τον ΕΦΕΤ
Έρευνα σχετικά με τις γνώσεις τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου

Στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης «Οι Δρόμοι της ελιάς» και με στόχο την διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΕΤ από την εταιρεία Hellenic Research House, πανελλαδική μελέτη σχετικά με τις γνώσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή, την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν τα ακόλουθα:

  • Επιβεβαιώθηκε ότι η κατανάλωση του ελαιολάδου είναι εξαιρετικά υψηλή στην Ελλάδα, δεδομένου ότι 2 μόλις νοικοκυριά (επί συνόλου 859 που ρωτήθηκαν) εξαιρέθηκαν από την έρευνα λόγω μη κατανάλωσης ελαιολάδου.
  • Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος με αποκλειστική χρήση στις σαλάτες και τα μαγειρευτά, παράλληλη χρήση με σπορέλαια στο τηγάνισμα και παράλληλη χρήση με το βούτυρο για την παρασκευή γλυκών.
  • Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (57%) ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προμηθεύεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς σε ποσοστό 74%.
  • Η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου φάνηκε να συνδέεται με την πρόσβαση στην παραγωγή ελαιολάδου – το 59% όσων δεν έχουν πρόσβαση αγοράζουν τυποποιημένο, έναντι πολύ μικρού αριθμού (7%) όσων έχουν πρόσβαση.
  • Για όσους αγοράζουν τυποποιημένο ελαιόλαδο, τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η τιμή (54%), η οξύτητα (44%) και η γεωγραφική ένδειξη (39%), ενώ το 63% αγοράζει σταθερά συγκεκριμένη μάρκα.
  • Γενικά το ελαιόλαδο θεωρείται από τους Έλληνες καταναλωτές ως ανώτερο των άλλων φυτικών ελαίων (91% το θεωρούν πιο θρεπτικό/υγιεινό).
  • Η γνώση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου φάνηκε να ποικίλει, με αρκετούς καταναλωτές να μπερδεύονται. Παρότι το 54% των συμμετεχόντων γνώριζαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα μικρότερη του 0,8, μόνο το 19% γνώριζε ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να είναι πικρό ή πικάντικο στη γεύση επειδή είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες.
  • Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το 59% καταναλώνει το ελαιόλαδο 6 μήνες μετά την παραγωγή του για να «ηρεμήσει» η γεύση του. Σε γενικές γραμμές, η διάρκεια ζωής των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων κυμαίνεται μεταξύ 9 και 18 μηνών, ανάλογα με άλλους συνακόλουθους παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία ή η χημική σύνθεση. Η ιδανική θερμοκρασία για τη διατήρηση του ελαιολάδου είναι περίπου 23°C, ενώ η αποθήκευση του σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κοντά στους 40ºC) υποβαθμίζει την ποιότητα του.
  • Η αποθήκευση του ελαιολάδου γίνεται από το 95% των νοικοκυριών, ορθώς σε σκιερό και δροσερό μέρος, όμως χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα δοχεία. Συγκεκριμένα μόλις το 16% των νοικοκυριών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σκούρα γυάλινα μπουκάλια, ενώ το 61% χρησιμοποιεί μεταλλικά δοχεία και τενεκέδες. Το ελαιόλαδο που παραμένει σε τενεκέδες έρχεται σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο όσο περνάει ο χρόνος, το οποίο μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τη διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.
  • Οι Έλληνες καταναλωτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νοθεία του ελαιολάδου (16% μόνο ανησυχούν), κυρίως διότι θεωρούν ότι το λάδι που προμηθεύονται από συγγενείς και γνωστούς δεν ενέχει αυτό το ρίσκο (81% όσων δεν ανησυχούν), ενώ το κύριο μέτρο που παίρνουν εκείνοι που ανησυχούν είναι η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου συγκεκριμένης εταιρείας (56%).
  • Για τους καταναλωτές η νοθεία σχετίζεται πρωτίστως με άλλα φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο) και δευτερευόντως με αναμείξεις ελαιολάδων διαφορετικής ποιότητας ή γεωγραφικής προέλευσης ή παραπλανητικές ετικέτες.
  • Στο θέμα της νοθείας του ελαιολάδου το κοινό εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τα ελαιοτριβεία και τους κρατικούς φορείς ελέγχου, όμως η εμπιστοσύνη στις εταιρείες ελαιολάδου φάνηκε να είναι περιορισμένη στα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και είναι διαθέσιμη για download στο link: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3709

Μπορείτε να δείτε οπτικοποιημένα τα αποτελέσματα της μελέτης στο βίντεο: https://youtu.be/NunVkklyS2I

Διατροφή

04.08.2022

Τζίντζερ το «θαυματουργό»: Ιδιότητες και οφέλη για παθήσεις και ασθένειες

Πιθανές παρενέργειες και δοσολογία

03.08.2022

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά όταν κοιμόμαστε καίμε θερμίδες. Μπορεί να μην κινούμαστε πολύ στον ύπνο μας, αλλά το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει ενέργεια, και αυτό γιατί χρειάζεται μια σταθερή πηγή ενέργειας για να συνεχιστεί η διαδικασία του μεταβολισμού αλλά και να κρατηθεί σε λειτουργία το σώμα μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, […]

Αυτό είναι το παγωτό που έχει περισσότερες θερμίδες και από το παρφέ
02.08.2022

Αυτό είναι το παγωτό που έχει περισσότερες θερμίδες και από το παρφέ

Καρπούζι: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο
02.08.2022

Καρπούζι: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το αλάτι σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα
02.08.2022

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το αλάτι σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα

Έχετε λιγούρα για πρόχειρο φαγητό και γλυκά; – Οι 5+1 λύσεις για να την «κόψετε»
02.08.2022

Έχετε λιγούρα για πρόχειρο φαγητό και γλυκά; – Οι 5+1 λύσεις για να την «κόψετε»

Όσα πρέπει να ξέρετε για το αγγούρι – Ιδιότητες, οφέλη, θερμίδες & θρεπτικά στοιχεία
02.08.2022

Όσα πρέπει να ξέρετε για το αγγούρι – Ιδιότητες, οφέλη, θερμίδες & θρεπτικά στοιχεία

Προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρη άνοια
29.07.2022

Προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρη άνοια

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η έκθεση στον ήλιο κάνει τους άνδρες πιο πεινασμένους από τις γυναίκες;
21.07.2022

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η έκθεση στον ήλιο κάνει τους άνδρες πιο πεινασμένους από τις γυναίκες;

Ποιοι πρέπει να προσέχουν πολύ ή να μην παίρνουν συμπληρώματα με ασβέστιο – Όλες οι χρήσεις και οι παρενέργειες
21.07.2022

Ποιοι πρέπει να προσέχουν πολύ ή να μην παίρνουν συμπληρώματα με ασβέστιο – Όλες οι χρήσεις και οι παρενέργειες

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

07.08.2022

Γιατί τα air condition μπορεί να οδηγήσουν σε βουλωμένη μύτη;

Βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Αυγούστου και τα air condition, έχουν «ανάψει» για τα καλά. Ωστόσο, μπορεί να είναι σωτήρια στην καλοκαιρινή ζέστη, αλλά ο δροσερός, ξηρός αέρας που βγάζουν μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στην μύτη σας. Συγκεκριμένα το air condition μπορεί να είναι η αιτία που ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη ή καταρροή το πρωί. “Αυτό […]

07.08.2022

Νέα έρευνα: Η Γενιά Ζ κινδυνεύει περισσότερο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει νέα μελέτη για την gen-z;

Κ.Αρβανίτης: «Θέλουν να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των νεκρών με Covid γιατί οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι»
07.08.2022

Κ.Αρβανίτης: «Θέλουν να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των νεκρών με Covid γιατί οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι»

Νέα μελέτη: Η αυπνία αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας
07.08.2022

Νέα μελέτη: Η αυπνία αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας

Δ.Γάκης: «Το εμβόλιο της Novavax χορηγεί την ακίδα του αρχικού βλαπτικότατου ιικού στελεχους της Wuhan»!
07.08.2022

Δ.Γάκης: «Το εμβόλιο της Novavax χορηγεί την ακίδα του αρχικού βλαπτικότατου ιικού στελεχους της Wuhan»!

Αλκοόλ: Πέντε τρόποι με τους οποίους σαμποτάρει το αδυνάτισμα
05.08.2022

Αλκοόλ: Πέντε τρόποι με τους οποίους σαμποτάρει το αδυνάτισμα

Χοληστερόλη: Πώς την χρησιμοποιεί ο οργανισμός και γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ;
05.08.2022

Χοληστερόλη: Πώς την χρησιμοποιεί ο οργανισμός και γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ;

Ηλιοθεραπεία: Πέντε σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό ενώ θα έπρεπε
05.08.2022

Ηλιοθεραπεία: Πέντε σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό ενώ θα έπρεπε

Γ.Μαγιορκίνης: «Πάνω από το 60% με 70% των ανθρώπων θα κολλήσει κορωνοϊό σε αυτή τη φάση της έξαρσης»
05.08.2022

Γ.Μαγιορκίνης: «Πάνω από το 60% με 70% των ανθρώπων θα κολλήσει κορωνοϊό σε αυτή τη φάση της έξαρσης»

Αρνήθηκαν να εξετάσουν κοριτσάκι με οξεία κοιλία και πυρετό στο Νοσοκομείο Πατρών!
05.08.2022

Αρνήθηκαν να εξετάσουν κοριτσάκι με οξεία κοιλία και πυρετό στο Νοσοκομείο Πατρών!