Διατροφή

Έρευνα σχετικά με τις γνώσεις τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου

Και της επιτραπέζιας ελιάς- Από τον ΕΦΕΤ
Έρευνα σχετικά με τις γνώσεις τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου

Στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης «Οι Δρόμοι της ελιάς» και με στόχο την διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΕΤ από την εταιρεία Hellenic Research House, πανελλαδική μελέτη σχετικά με τις γνώσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή, την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν τα ακόλουθα:

  • Επιβεβαιώθηκε ότι η κατανάλωση του ελαιολάδου είναι εξαιρετικά υψηλή στην Ελλάδα, δεδομένου ότι 2 μόλις νοικοκυριά (επί συνόλου 859 που ρωτήθηκαν) εξαιρέθηκαν από την έρευνα λόγω μη κατανάλωσης ελαιολάδου.
  • Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος με αποκλειστική χρήση στις σαλάτες και τα μαγειρευτά, παράλληλη χρήση με σπορέλαια στο τηγάνισμα και παράλληλη χρήση με το βούτυρο για την παρασκευή γλυκών.
  • Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (57%) ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προμηθεύεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς σε ποσοστό 74%.
  • Η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου φάνηκε να συνδέεται με την πρόσβαση στην παραγωγή ελαιολάδου – το 59% όσων δεν έχουν πρόσβαση αγοράζουν τυποποιημένο, έναντι πολύ μικρού αριθμού (7%) όσων έχουν πρόσβαση.
  • Για όσους αγοράζουν τυποποιημένο ελαιόλαδο, τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η τιμή (54%), η οξύτητα (44%) και η γεωγραφική ένδειξη (39%), ενώ το 63% αγοράζει σταθερά συγκεκριμένη μάρκα.
  • Γενικά το ελαιόλαδο θεωρείται από τους Έλληνες καταναλωτές ως ανώτερο των άλλων φυτικών ελαίων (91% το θεωρούν πιο θρεπτικό/υγιεινό).
  • Η γνώση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου φάνηκε να ποικίλει, με αρκετούς καταναλωτές να μπερδεύονται. Παρότι το 54% των συμμετεχόντων γνώριζαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα μικρότερη του 0,8, μόνο το 19% γνώριζε ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να είναι πικρό ή πικάντικο στη γεύση επειδή είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες.
  • Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το 59% καταναλώνει το ελαιόλαδο 6 μήνες μετά την παραγωγή του για να «ηρεμήσει» η γεύση του. Σε γενικές γραμμές, η διάρκεια ζωής των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων κυμαίνεται μεταξύ 9 και 18 μηνών, ανάλογα με άλλους συνακόλουθους παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία ή η χημική σύνθεση. Η ιδανική θερμοκρασία για τη διατήρηση του ελαιολάδου είναι περίπου 23°C, ενώ η αποθήκευση του σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κοντά στους 40ºC) υποβαθμίζει την ποιότητα του.
  • Η αποθήκευση του ελαιολάδου γίνεται από το 95% των νοικοκυριών, ορθώς σε σκιερό και δροσερό μέρος, όμως χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα δοχεία. Συγκεκριμένα μόλις το 16% των νοικοκυριών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σκούρα γυάλινα μπουκάλια, ενώ το 61% χρησιμοποιεί μεταλλικά δοχεία και τενεκέδες. Το ελαιόλαδο που παραμένει σε τενεκέδες έρχεται σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο όσο περνάει ο χρόνος, το οποίο μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τη διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.
  • Οι Έλληνες καταναλωτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νοθεία του ελαιολάδου (16% μόνο ανησυχούν), κυρίως διότι θεωρούν ότι το λάδι που προμηθεύονται από συγγενείς και γνωστούς δεν ενέχει αυτό το ρίσκο (81% όσων δεν ανησυχούν), ενώ το κύριο μέτρο που παίρνουν εκείνοι που ανησυχούν είναι η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου συγκεκριμένης εταιρείας (56%).
  • Για τους καταναλωτές η νοθεία σχετίζεται πρωτίστως με άλλα φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο) και δευτερευόντως με αναμείξεις ελαιολάδων διαφορετικής ποιότητας ή γεωγραφικής προέλευσης ή παραπλανητικές ετικέτες.
  • Στο θέμα της νοθείας του ελαιολάδου το κοινό εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τα ελαιοτριβεία και τους κρατικούς φορείς ελέγχου, όμως η εμπιστοσύνη στις εταιρείες ελαιολάδου φάνηκε να είναι περιορισμένη στα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και είναι διαθέσιμη για download στο link: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3709

Μπορείτε να δείτε οπτικοποιημένα τα αποτελέσματα της μελέτης στο βίντεο: https://youtu.be/NunVkklyS2I

Διατροφή

27.01.2022

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D όντως εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια αυτοάνοση νόσο, τουλάχιστον για τα άτομα άνω των 50 ετών, σε μια μελέτη που παρέχει τα πρώτα στοιχεία αιτιώδους συνάφειας μεταξύ των δύο. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D σε αυτοάνοσες παθήσεις εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα με αυτοάνοση νόσο, […]

27.01.2022

Μαγνήσιο: Τι γνωρίζουμε για το ρόλο του στην αντιμετώπιση του καρκίνου και των λοιμώξεων

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας μας. Οι κυριότερες πηγές μαγνησίου στη διατροφή είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και το σπανάκι. Τα καρύδια περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες του μετάλλου, καθώς 100 γραμμάρια καλύπτουν το 63% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου: -προστατεύει την υγεία των […]

Οι 4+1 συμβουλές για να χάσετε βάρος μετά τα 30
26.01.2022

Οι 4+1 συμβουλές για να χάσετε βάρος μετά τα 30

Μαγνήσιο: Ποιες τροφές προσφέρουν το πολύτιμο συστατικό για τον οργανισμό μας
26.01.2022

Μαγνήσιο: Ποιες τροφές προσφέρουν το πολύτιμο συστατικό για τον οργανισμό μας

Ποια διατροφή μας βοηθά να αποφύγουμε τις πέτρες στους νεφρούς;
26.01.2022

Ποια διατροφή μας βοηθά να αποφύγουμε τις πέτρες στους νεφρούς;

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται
25.01.2022

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται

Αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές: Η σημασία του προαθλητικού ελέγχου και της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης
21.01.2022

Αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές: Η σημασία του προαθλητικού ελέγχου και της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

Το ρόφημα που καίει το λίπος στην κοιλιά καθώς κοιμάστε
21.01.2022

Το ρόφημα που καίει το λίπος στην κοιλιά καθώς κοιμάστε

Νέα θετικά δεδομένα για το ελαιόλαδο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει
20.01.2022

Νέα θετικά δεδομένα για το ελαιόλαδο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Συμπληρώματα διατροφής: Προστατεύουν από τον κορωνοϊό;
20.01.2022

Συμπληρώματα διατροφής: Προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

27.01.2022

Influencer εθισμένη στα ενέσιμα εμφυτεύματα «κατέληξε να μοιάζει με κύβο του ρούμπικ»

Δεν υπάρχει γυρισμός μετά από τέτοιου είδους αισθητικές επεμβάσεις

27.01.2022

Πάνω από 90 ασθενείς διακομίσθηκαν με τις ειδικές Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης του ΚΕΠΙΧ της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε δομές υγείας

Σε όλη την Αττική

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα – Διάγνωση και θεραπεία
27.01.2022

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα – Διάγνωση και θεραπεία

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον

COVID-19:  Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο
27.01.2022

COVID-19: Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων
27.01.2022

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης
27.01.2022

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»
27.01.2022

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
27.01.2022

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια