Διατροφή

Παρά τη δίαιτα δε χάνετε κιλά

Παρά τη δίαιτα δε χάνετε κιλά

Οι τροφές που καταναλώνουµε αποδίδουν ενέργεια την οποία ο οργανισµός µας αξιοποιεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, ενώ την περίσσεια –όταν αυτή υπάρχει (και στις ηµέρες µας υπάρχει συχνά)– την αποθηκεύει µε τη µορφή λιπώδους ιστού.Η ενεργειακή απόδοση των τροφών λοιπόν αποτελεί το σηµείο αναφοράς για τον έλεγχο του βάρους µας: αν τρώµε περισσότερο από αυτό που «ξοδεύουµε», θα πάρουµε βάρος, ενώ αν τρώµε λιγότερο θα χάσουµε. Κάποιες φορές όµως µπορεί να µην έχουµε ιδέα τού πόσες θερµίδες παίρνουµε τελικά.

Λάθος 1: Αντικαθιστούµε τροφές αυθαίρετα

Πολλές φορές και ενώ κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ο δείκτης της ζυγαριάς αρνείται πεισµατικά να κατέβει διότι µπορεί αντί για το τρόφιµο που υποδεικνύεται στο διατροφικό µας πρόγραµµα, να καταναλώνουµε κάτι άλλο, θεωρώντας ότι δεν έχει διαφορά. Η αιτία δεν είναι καµία άλλη από το ότι δεν έχει γίνει κατανοητό πόσες θερµίδες µπορεί να συνεπάγεται αυτή η «µικρή» ατασθαλία.

Για παράδειγµα, έστω ότι προγραµµατίζουµε για βραδινό µια τονοσαλάτα µε φρέσκα λαχανικά, καλαµπόκι, ελαιόλαδο και συνοδευτικά µία φέτα ψωµί (25-30 γρ.). Αντί για το ψωµί όµως προτιµούµε τελικά ένα κριθαροκούλουρο, σκεφτόµενοι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάµεσά τους. Κι όµως, έτσι είναι σαν να τρώµε τελικά 4 φέτες ψωµί, αφού ένα κριθαροκούλουρο των 80 γρ. παρασκευασµένο µε την κλασική κρητική συνταγή αποδίδει περίπου 320 θερµίδες! Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει πως δεν πρέπει να ξαναφάµε κριθαροκούλουρο, αλλά απλώς ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουµε τι τρώµε.

Λάθος 2: Υποτιμάτε τις «υγρές» θερµίδες

Τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά ροφήµατα εναλλακτικά του καφέ, µε πραγµατικά ατέλειωτη ποικιλία γεύσεων που «γαργαλάνε» τον ουρανίσκο µας. Πόσοι όµως πραγµατικά συνειδητοποιούν ότι η προτίµηση ενός τέτοιου ροφήµατος αντί του κλασικού καφέ (ο οποίος, όταν δεν βάλουµε ζάχαρη και γάλα, θεωρείται ότι δεν έχει θερµίδες) συνεπάγεται µια «βόµβα» θερµίδων, και µάλιστα χωρίς να µας χορταίνει κιόλας;

Λάθος 3: Υπερεκτιµάµε την άσκηση

Συχνά πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι ένας περίπατος αρκεί για να «κάψουν» τις θερµίδες που κατανάλωσαν σε ένα πλουσιοπάροχο γεύµα λίγες ώρες πριν. Η αλήθεια των αριθµών µάς δίνει για ακόµη µια φορά τη σωστή διάσταση των πραγµάτων:

«Καίμε» λιγοτερο απ’ οσο πιστεύουμε

Αυτό λοιπόν που διαπιστώνουµε είναι ότι ένα άτοµο (στο παράδειγµά µας, άντρας) βάρους 70 κιλών περπατώντας µε µέτρια ένταση για µία ολόκληρη ώρα καταφέρνει να δαπανήσει τις θερµίδες που περιέχει µισή µόλις σοκολάτα. Πολύ γενικά µάλιστα θα λέγαµε ότι τις θερµίδες που «καταναλώνουµε» σε 60 δευτερόλεπτα χρειαζόµαστε 60 λεπτά δραστηριότητας για να τις «κάψουµε».

Η σωµατική δραστηριότητα λοιπόν κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, µας προφυλάσσει κατά την περίοδο δίαιτας αδυνατίσµατος από τη µεγάλη απώλεια µυϊκού ιστού, έχει σηµαντική επιρροή στην ψυχική µας ισορροπία, αλλά ας µην έχουµε την εντύπωση ότι συµβάλλει δραµατικά στο «κάψιµο» θερµίδων, εκτός και αν µιλάµε για πρωταθλητές και Ολυµπιονίκες. Είναι λοιπόν πιο εφικτό να προσέχουµε τι τρώµε παρά να γίνουµε όλοι αθλητές υψηλών επιδόσεων.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού