Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας.

Φτιαγμένο από τους σπόρους του κακαόδεντρου, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που μπορείτε να βρείτε.

Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό το άρθρο εξετάζει 7 οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας, ή του κακάο που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

1. Πολύ θρεπτική

Εάν αγοράζετε ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε είναι αρκετά θρεπτική.

Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών και είναι φορτωμένο με μέταλλα.

Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70–85% κακάο περιέχει1 ):

  • 11 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Το 67% του DV για σίδηρο
  • 58% του DV για μαγνήσιο
  • 89% του DV για χαλκό
  • Το 98% του DV για μαγγάνιο

Επιπλέον, έχει άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Φυσικά, τα 100 γραμμάρια (3,5 ουγγιές) είναι μια αρκετά μεγάλη ποσότητα και όχι κάτι που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται επίσης με 600 θερμίδες και μέτριες ποσότητες ζάχαρης .

Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καταναλώνεται καλύτερα με μέτρο.

Το προφίλ λιπαρών οξέων του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης καλό.

Τα λίπη αποτελούνται κυρίως από ελαϊκό οξύ (ένα υγιές για την καρδιά λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο), στεατικό οξύ και παλμιτικό οξύ.

Το στεατικό οξύ έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη του σώματος. 

Το παλμιτικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά αποτελεί μόνο το ένα τρίτο των συνολικών θερμίδων λίπους.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, αλλά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα, καθώς η ποσότητα καφεΐνης είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον καφέ .

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ποιοτική μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και μερικά άλλα μέταλλα.

2. Ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών 

Το ORAC σημαίνει ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου.

Είναι ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής δράσης των τροφίμων.

Βασικά, οι ερευνητές έθεσαν ένα σωρό ελεύθερες ρίζες (κακές) σε ένα δείγμα τροφής και βλέπουν πόσο καλά τα αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα μπορούν να αφοπλίσουν τις ελεύθερες ρίζες.

Η βιολογική συνάφεια των τιμών ORAC αμφισβητείται, καθώς μετράται σε δοκιμαστικό σωλήνα και μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον οργανισμό.

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ωμοί, μη επεξεργασμένοι κόκκοι κακάο είναι από τα τρόφιμα με την υψηλότερη βαθμολογία που έχουν δοκιμαστεί.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. 

Αυτές περιλαμβάνουν :

πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες, μεταξύ άλλων.

Μια μελέτη έδειξε ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβανόλες από οποιαδήποτε άλλα φρούτα που δοκιμάστηκαν, τα οποία περιελάμβαναν τα βατόμουρα και τα μούρα acai2 ).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα έχουν μεγάλη ποικιλία από ισχυρά αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, έχουν πολύ περισσότερα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα.

3. Μπορεί να βελτιώσει την ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου (NO)

Μία από τις λειτουργίες του ΝΟ είναι να στέλνει σήματα στις αρτηρίες για χαλάρωση, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και ως εκ τούτου μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπια. 

Ωστόσο, μια μελέτη σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έδειξε καμία επίδραση, οπότε πάρτε το με λίγο αλάτι.

Δεδομένης της μεγάλης διαφοροποίησης μεταξύ των μελετών για αυτό το θέμα, είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι βιοδραστικές ενώσεις στο κακάο μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στις αρτηρίες και να προκαλέσουν μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

4. Αυξάνει την HDL και προστατεύει την LDL από την οξείδωση

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, η σκόνη κακάο βρέθηκε να μειώνει σημαντικά την οξειδωμένη LDL (κακή) χοληστερόλη στους άνδρες.

Αύξησε επίσης την HDL και μείωσε την ολική LDL για όσους είχαν υψηλή χοληστερόλη

Η οξειδωμένη LDL σημαίνει ότι η χοληστερόλη LDL έχει αντιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες.

Αυτό καθιστά το ίδιο το σωματίδιο LDL αντιδραστικό και ικανό να βλάψει άλλους ιστούς, όπως η επένδυση των αρτηριών στην καρδιά σας.

Είναι απολύτως λογικό ότι το κακάο μειώνει την οξειδωμένη LDL.

Περιέχει μια αφθονία ισχυρών αντιοξειδωτικών που εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη .

Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα περιέχει και ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες. Μειώνει την ευαισθησία της LDL σε οξειδωτική βλάβη ενώ αυξάνει την HDL και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι ενώσεις της μαύρης σοκολάτας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι της οξείδωσης της LDL.

Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να προκαλέσει πολύ λιγότερη χοληστερόλη στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στην πραγματικότητα, αρκετές μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης δείχνουν μια αρκετά δραστική βελτίωση.

Σε μια μελέτη 470 ηλικιωμένων ανδρών, βρέθηκε ότι το κακάο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 50% σε διάστημα 15 ετών.

Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σοκολάτας δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο ασβεστοποιημένης πλάκας στις αρτηρίες κατά 32%.

Η σπανιότερη κατανάλωση σοκολάτας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα .

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 57% (

Μια κλινική δοκιμή του 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αμύγδαλα με ή χωρίς μαύρη σοκολάτα εμφάνισαν βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Φυσικά, αυτές οι τέσσερις μελέτες είναι παρατηρητικές, επομένως δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν η σοκολάτα που μείωσε τον κίνδυνο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η βιολογική διαδικασία είναι γνωστή (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και οξειδωμένη LDL), είναι εύλογο ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μελέτες παρατήρησης δείχνουν δραστική μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου μεταξύ εκείνων που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας.

6. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο

Οι βιοδραστικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να είναι υπέροχες για το δέρμα σας .

Οι φλαβανόλες μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες από τον ήλιο, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος

Η ελάχιστη ερυθηματική δόση (MED) είναι η ελάχιστη ποσότητα ακτίνων UVB που απαιτείται για να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα 24 ώρες μετά την έκθεση.

Σε μια μελέτη 30 ατόμων, το MED υπερδιπλασιάστηκε μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες για 12 εβδομάδες.

Εάν σχεδιάζετε διακοπές στην παραλία, σκεφτείτε να απολαύσετε λίγη επιπλέον μαύρη σοκολάτα τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες.

Αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας , προτού εγκαταλείψετε την κανονική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας, υπέρ της περισσότερης μαύρης σοκολάτας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μελέτες δείχνουν ότι οι φλαβανόλες από το κακάο μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να το προστατεύσουν από τις βλάβες από τον ήλιο.

7.  Θα μπορούσε να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου

Τα καλά νέα δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Μια μελέτη σε υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο υψηλής φλαβανόλης για 5 ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο,

Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ,με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λεκτική ευχέρεια και πολλούς παράγοντες κινδύνου για ασθένεια, επίσης .

Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Περιέχει επίσης διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη.

Η κατώτατη γραμμή

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το κακάο μπορεί να προσφέρει ισχυρά οφέλη για την υγεία, όντας ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε πολλή σοκολάτα κάθε μέρα.

Είναι ακόμα φορτωμένο με θερμίδες και είναι εύκολο να το υπερκαταναλώσεις.

Ίσως έχετε ένα ή δύο τετράγωνα μετά το δείπνο και προσπαθήστε να τα απολαύσετε. 

Εάν θέλετε τα οφέλη του κακάο χωρίς τις θερμίδες της σοκολάτας, σκεφτείτε να φτιάξετε ένα ζεστό κακάο χωρίς κρέμα ή ζάχαρη.

Επίσης, σημειώστε ότι πολλές από τις σοκολάτες που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι θρεπτικές.

Επιλέξτε ποιοτικά προϊόντα:

-μαύρη σοκολάτα με 70% ή μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.

-Ίσως θέλετε να δείτε αυτόν τον οδηγό για το πώς να βρείτε την καλύτερη μαύρη σοκολάτα.

Οι μαύρες σοκολάτες συνήθως περιέχουν λίγη ζάχαρη, αλλά οι ποσότητες είναι συνήθως μικρές και όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο λιγότερη ζάχαρη θα περιέχει.

Η σοκολάτα είναι ένα από τα λίγα “γλυκά” που έχουν εκπληκτική γεύση, ενώ παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ: