Videos

Ψάρια: Πώς θα αλλάξει η διατροφή μας μέχρι το 2050

Ψάρια: Πώς θα αλλάξει η διατροφή μας μέχρι το 2050

Η λεγόμενη «μπλε διατροφική επανάσταση» με την κατανάλωση  ψαριών, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού διεθνώς.

Η ανθρωπότητα αναμένεται να τρώει σχεδόν διπλάσια:

– ψάρια,

-θαλασσινά,

-φύκια και.

-άλλα τρόφιμα από υδάτινα οικοσυστήματα έως το 2050 σε σχέση με σήμερα, σύμφωνα με τις πιο ολοκληρωμένες έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με τα λεγόμενα «μπλε» τρόφιμα, που έχουν σχέση με υδάτινα περιβάλλοντα κάθε είδους (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες).

Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην ανθρώπινη υγεία λόγω καλύτερης διατροφής, όσο και στο περιβάλλον, αφού η παραγωγή τροφών ζωικής προέλευσης ευθύνεται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «αερίων του θερμοκηπίου», που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

Η λεγόμενη «μπλε διατροφική επανάσταση» μπορεί να συμβάλει σημαντικά:

-στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού διεθνώς, καθώς και,

-στη μείωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος.

Ενδεικτικά, οι μυδοκαλλιέργειες και οι οστρακοκαλλιέργειες παράγουν τα λιγότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από όλα τα τρόφιμα.

Οι βελτιώσεις στις υδατοκαλλιέργειες, οι χαμηλότερες τιμές των «μπλε» τροφίμων και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, που απομακρύνονται σταδιακά από το κρέας των ζώων της κτηνοτροφίας, αναμένεται ότι θα αυξήσει σταθερά τη ζήτηση για θαλασσινές και άλλες τροφές του νερού.

Η τάση αυτή, μεταξύ άλλων, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην ανθρώπινη διατροφή από άποψη υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικές «μπλε» τροφές όπως τα ψάρια είναι πιο θρεπτικές σε σχέση με κρέατα όπως:

-το μοσχαρίσιο,

-το αρνίσιο,

-το χοιρινό ή,

-των πουλερικών, όσον αφορά διάφορα συστατικά (ωμέγα-3, βιταμίνες Α και Β12, ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρος, ψευδάργυρος κ.α.).

Για παράδειγμα:

– η πέστροφα έχει περίπου 19 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σχέση με το κοτόπουλο, ενώ,

τα όστρακα και τα μύδια έχουν 76 φορές περισσότερη βιταμίνη Β-12 και πενταπλάσιο σίδηρο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το διατροφικό όφελος από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων υδάτινης προέλευσης είναι για τις γυναίκες μεγαλύτερο από ό,τι για τους άνδρες.

Οι επιστήμονες επίσης επισημαίνουν ότι:

-η περιβαλλοντική βιωσιμότητα της νέας τάσης κατανάλωσης «μπλε» τροφών θα εξαρτηθεί από το ποια είδη ψαριών θα τρώγονται κυρίως, καθώς και,

-από το πώς αυτά θα αλιεύονται και θα παράγονται στο μέλλον.

Θεωρούν πάντως πιθανό ότι η μελλοντική ζήτηση θα καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από υδατοκαλλιέργειες, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη ιδίως στην Ασία, και πολύ λιγότερο από την επέκταση της αλιείας, που έχει πολύ μικρότερα περιθώρια.

Επίσης οι ειδικοί αναμένουν αύξηση στις εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων υδατοκαλλιεργειών όπως τα ψάρια, κάτι που είναι ήδη πολύ ορατό ακόμη και στην Αφρική, η οποία πλέον εισάγει και καταναλώνει πολύ περισσότερα θαλασσινά.

Οι επιστήμονες επίσης αναφέρουν ότι έχει υποεκτιμηθεί έως τώρα η ζήτηση για υδρόβια βρώσιμα φυτά, φύκια κ.α.

Συνολικά, περισσότερα από 2.500 είδη ψαριών, θαλασσινών, φυκών κ.α. αλιεύονται, συλλέγονται ή παράγονται με σκοπό την ανθρώπινη διατροφή σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας εισόδημα σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπων και τροφή σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο.

Videos

16.11.2021

Κόκκινο κρέας: Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν σας κάνει καλό

Ας το παραδεχτούμε, για αρκετούς από εμάς, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν στον πειρασμό μιας ωραίας μαγειρεμένης μπριζόλας ή ενός ζουμερού και μοσχοβολιστού χάμπουργκερ. Παρά το γεγονός ότι το κρέας είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, περιέχει επίσης μια σειρά από φυσικές χημικές τοξίνες, κορεσμένα λιπαρά και άλλα στοιχεία που μας δυσκολεύουν να το αφομοιώσουμε, δηλαδή να το […]

15.11.2021

Επιμένει ο Α.Σκέρτσος: Πιθανή η είσοδος σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο η είσοδος σε κλειστούς χώρους να γίνεται μόνο με την τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών. «Θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια διαχείριση. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται, αλλά θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους ηλικιωμένους να προχωρήσουν στην τρίτη δόση με […]

Επίθεση της Κ.Καινούργιου στον Γ.Πετράκο γιατί διαφώνησε με την ακύρωση της παρέλασης: «Είναι με τα καλά του;»
27.10.2021

Επίθεση της Κ.Καινούργιου στον Γ.Πετράκο γιατί διαφώνησε με την ακύρωση της παρέλασης: «Είναι με τα καλά του;»

Πως το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση του οργανισμού; Ποιες τροφές είναι κατάλληλες;
27.10.2021

Πως το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση του οργανισμού; Ποιες τροφές είναι κατάλληλες;

Οι τροφές που χρειάζεσαι για να δυναμώσουν τα μαλλιά σου
27.10.2021

Οι τροφές που χρειάζεσαι για να δυναμώσουν τα μαλλιά σου

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)
27.10.2021

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)

Κολύμβηση: Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς πιο πολύ από κάθε άλλη άσκηση (βίντεο)
26.10.2021

Κολύμβηση: Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς πιο πολύ από κάθε άλλη άσκηση (βίντεο)

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν καταναλώσετε για ένα μήνα σοκολάτα; (βίντεο)
26.10.2021

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν καταναλώσετε για ένα μήνα σοκολάτα; (βίντεο)

Βραδινό φαγητό: Γρήγορες και νόστιμες συνταγές (βίντεο)
20.10.2021

Βραδινό φαγητό: Γρήγορες και νόστιμες συνταγές (βίντεο)

Αυτά τα έλαια είναι θαυματουργά χάρη στις αντιγηραντικές τους ιδιότητες (βίντεο)
20.10.2021

Αυτά τα έλαια είναι θαυματουργά χάρη στις αντιγηραντικές τους ιδιότητες (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Ασθένειες
4

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η νόσος της νέας εποχής

Περισσότερα

08.12.2021

Το άτμισμα βλάπτει πραγματικά το DNA και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Οι ατμιστές παρουσιάζουν αλλαγές στο DNA, σύμφωνα με μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature , και οι αλλαγές είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους καπνιστές – αν και πολύ λιγότερο έντονες. Κυρίως, αυτά τα στοιχεία βασίστηκαν σε μερικά άτομα, εξετάζοντας αλλαγές στο DNA τους τη στιγμή της ανάλυσης, παρόμοια με τη δημιουργία μιας εικόνας στιγμιότυπου, […]

08.12.2021

Αρκετές βλάβες του DNA επιδιορθώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου

Νέα δεδομένα

Ταχεία και πλήρης η ανάρρωση σε όσους παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια της COVID-19
08.12.2021

Ταχεία και πλήρης η ανάρρωση σε όσους παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια της COVID-19

Στέλεχος Όμικρον: Γονίδια από Ιούς του κοινού κρυολογήματος στις μεταλλάξεις του νέου στελέχους
08.12.2021

Στέλεχος Όμικρον: Γονίδια από Ιούς του κοινού κρυολογήματος στις μεταλλάξεις του νέου στελέχους

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες στην υγεία
08.12.2021

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες στην υγεία

Ο χορός μπορεί να βελτιώσει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία
08.12.2021

Ο χορός μπορεί να βελτιώσει την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία

«Σύνδρομο νεκρών γλουτών»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
08.12.2021

«Σύνδρομο νεκρών γλουτών»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη
08.12.2021

Η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη

Ο FDA ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για την κοινή μορφή Νανισμού
08.12.2021

Ο FDA ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για την κοινή μορφή Νανισμού

Πώς η αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις
08.12.2021

Πώς η αβεβαιότητα μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να παίρνουμε ορθολογικές αποφάσεις