Διατροφή

Κρεμμύδια: Τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία

Κρεμμύδια: Τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία

Γνωρίζατε πως τα κρεμμύδια ανήκουν στο γένος Allium και σχετίζονται στενά με τα σκόρδα και τα πράσα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 20 κιλά κρεμμύδι ετησίως, είτε ωμό σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένο, τουρσί ή σε σκόνη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κρεμμυδιών για να διαλέξετε, όπως κίτρινα, κόκκινα, λευκά και άλλα.

Κρεμμύδι: Οφέλη για την υγεία

Τα κρεμμύδια είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και είναι γνωστό ότι προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, όπως:

Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Πολλά είδη κρεμμυδιών περιέχουν έναν πλούτο χημικών ουσιών, που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το κρεμμύδι είναι από τις πλουσιότερες πηγές τροφίμων ενός θρεπτικού συστατικού που ονομάζεται κερσετίνη (quercetin). Αυτό το χημικό είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη δραστηριότητα ή τη δημιουργία στοιχείων, τα οποία προκαλούν καρκίνο. Μια διατροφή πλούσια σε κερσετίνη έχει συσχετιστεί ειδικότερα με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου

Το κρεμμύδι περιέχει οργανικές ενώσεις θείου. Αυτές οι ενώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο τα κρεμμύδια έχουν τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Οι οργανικές ενώσεις θείου βοηθούν στην μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στον οργανισμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διάσπαση των θρόμβων αίματος. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα πρέπει όμως να τρώτε το κρεμμύδι ωμό και όχι μαγειρεμένο, για να πάρετε τις περισσότερες ενώσεις θείου από αυτό.

Διαβήτης

Τόσο η κερσετίνη όσο και οι οργανικές ενώσεις θείου που βρίσκονται στα κρεμμύδια είναι γνωστό ότι προάγουν την παραγωγή ινσουλίνης. Αυτή είναι μια ιδιότητα που κάνει τα κρεμμύδια μια καλή επιλογή λαχανικών για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Μικρότερος κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ

Τα φλαβονοειδή προέρχονται από φυτά και βρίσκονται ιδιαίτερα σε αφθονία στο κρεμμύδι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούν μακροχρόνια διατροφή υψηλή σε φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κρεμμύδι: Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Μια μερίδα (ένα φλιτζάνι) ψιλοκομμένο, ωμό λευκό κρεμμύδι περιέχει:

  • Θερμίδες: 32
  • Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Ίνες: 1 γραμμάριο
  • Ζάχαρη: 3 γραμμάρια

Τα κρεμμύδια είναι επίσης μια καλή πηγή για:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Β6
  • Κάλιο
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκός

Κρεμμύδι: Πιθανή παρενέργεια που πρέπει να προσέξετε

Πιθανώς η μόνη αρνητική επίδραση που θα παρατηρήσετε από την κατανάλωση κρεμμυδιών είναι ότι μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά του σώματός σας. Όταν το σώμα σας διασπά τις ενώσεις θείου που βρίσκονται στα κρεμμύδια, μπορούν να αντιδράσουν στον ιδρώτα στο δέρμα σας, δημιουργώντας αυτό που γενικά θεωρείται μια δυσάρεστη οσμή του σώματος.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο σημαντικό. Για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το κρεμμύδι μπορεί να αυξήσει τα αέρια και το φούσκωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού