Διατροφή

Είναι ασφαλές να πίνουμε ωμά ασπράδια αυγών; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού
Είναι ασφαλές να πίνουμε ωμά ασπράδια αυγών; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα αυγά κοτόπουλου είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και προσιτά τρόφιμα στην αγορά.

Πολλές τάσεις διατροφής αγκαλιάζουν τα αυγά, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου, χωρίς γλουτένη.

Τα αυγά είναι ένα από τα αγαπημένα  φαγητά για πρωινό γιατί μας κρατούν πάντα χορτάτους και ικανοποιημένους – το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας μας.

Τα αυγά αποτελούνται από:

  • 11% κέλυφος
  • 33% κρόκος
  • 56% ασπράδι

Το ασπράδι αυγού αποτελείται κυρίως από νερό και πρωτεΐνη.

Επειδή τα ασπράδια αυγών είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης που ενισχύει τους μυς, κυρίως αθλητές και bodybuilders-τα πίνουν.

Και πολλοί μάλιστα, προτιμούν να τα πίνουν ωμά.

Είναι όμως ασφαλές να πίνουμε ωμά ασπράδια αυγών; 

Τα υγρά ασπράδια αυγών συνήθως αποθηκεύονται σε χάρτινη συσκευασία και στην συνέχεια τοποθετούνται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Πριν από τη συσκευασία, τα υγρά ασπράδια αυγών χτυπιούνται και παστεριώνονται για να μειωθεί η έκθεση των βακτηρίων, έτσι ώστε να είναι αρκετά ασφαλή για κατανάλωση.

Ολόκληρα αυγά είναι διαθέσιμα για αγορά, σε αφθονία.

Μπορείτε να πάρετε τα ασπράδια από ένα ολόκληρο αυγό σπάζοντάς το και διαχωρίζοντας το ασπράδι από τον κρόκο.

Τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν επίσης παστεριωμένα αυγά στο κέλυφος, αν και αυτά τα προϊόντα είναι πιο δύσκολο να βρεθούν.

Θα πρέπει πάντα να αγοράζετε παστεριωμένα αυγά, αντί για κανονικά αυγά εάν σκοπεύετε να τα φάτε ωμά. 

Ποτέ μην τρώτε ωμά ασπράδια αυγών εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι έχουν παστεριωθεί.

Βεβαιωθείτε ότι αυτά τα προϊόντα είναι παστεριωμένα ελέγχοντας τις ετικέτες.

-Είναι τα ωμά ασπράδια αυγών ασφαλή για κατανάλωση;

Το ασπράδι του αυγού, παρέχει τροφή στο έμβρυο κοτόπουλου και το προστατεύει από επιβλαβή βακτήρια

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που σχετίζεται με ωμά αυγά. 

Τα αυγά μπορούν να εκτεθούν στη σαλμονέλα κατά την ανάπτυξή τους, ή μετά την ωοτοκία. 

Τα βακτήρια μπορούν να διεισδύσουν και να εισβάλουν σε ολόκληρο το αυγό και αυτό το μικρόβιο μπορεί να επιβιώσει από τα αντιμικροβιακά οφέλη που προσφέρει το ασπράδι αυγού.

Η κατανάλωση ωμών ή μη βρασμένων αυγών που φέρουν σαλμονέλα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως από 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων ωμών, ή άβραστων αυγών.

Τα παιδιά, οι μεγαλύτεροι ενήλικες και τα  ανοσοκατασταλμένα άτομα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας από τη σαλμονέλα.

-Σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • εμετός
  • πυρετός
  • διάρροια
  • κοιλιακές κράμπες

Τα ωμά αυγά δεν θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση επειδή μπορεί να φέρουν σαλμονέλα .

Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε από ωμά ασπράδια αυγών επιλέγοντας παστεριωμένα αυγά.

-Παστερίωση και ασφάλεια των αυγών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), η παστερίωση συμβαίνει όταν τα αυγά εκτίθενται σε γρήγορες θερμικές επεξεργασίες και διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αποθηκεύετε πάντα τα αυγά σας στο ψυγείο στους 40 ° F (4 ° C) ή χαμηλότερα για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο.

Αν σας αρέσει να πίνετε ασπράδια αυγών ως μέρος μιας υγιεινής, θρεπτικής διατροφής, είναι ζωτικής σημασίας να αγοράσετε υγρά ασπράδια αυγών που έχουν παστεριωθεί.

Διατροφή με ασπράδι αυγού

Μία μερίδα 1/2 φλιτζανιού (120 mL) παστεριωμένου υγρού ασπράδι αυγού περιέχει:

  • Θερμίδες: 54
  • Πρωτεΐνη: 11 γραμμάρια
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Χοληστερόλη: 0 γραμμάρια
  • Κάλιο: 152 mg
  • Νάτριο: 163 mg
-Οφέλη για την υγεία από τα ασπράδια αυγών

Τα ασπράδια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, από την υγεία των οστών έως τον έλεγχο της χοληστερόλης.

-Μπορεί να διατηρήσει τα οστά σας υγιή

Τα υγρά ασπράδια αυγών περιέχουν 11 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μόλις 1/2 φλιτζάνι (120 mL) μερίδα.

Μια περίληψη της έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία και ανάπτυξη των οστών.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν παθήσεις στα οστά,  παρουσίασαν:

-λιγότερη απώλεια οστού,

-λιγότερους τραυματισμούς οστών και,

μεγαλύτερη οστική πυκνότητα όταν η πρόσληψη πρωτεΐνης τους ήταν μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) των 0,36 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους (0,8 γραμμάρια ανά κιλό).

-Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Τα αμινοξέα είναι τα βασικά μέρη που αποτελούν την πρωτεΐνη, η οποία διατηρεί τη ζωή μέσω πολλών σωματικών λειτουργιών.

Οι πρωτεΐνες των αυγών παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα.

Αν και οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, οι ζωικές πρωτεΐνες όπως τα ασπράδια αυγών προσφέρουν πρωτεΐνη που απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει εύκολα την πρωτεΐνη από τα ασπράδια των αυγών.

-Για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες

Για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες σε πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος, πρωτεΐνη σόγιας ή πρωτεΐνη ξηρών καρπών, τα ασπράδια αυγών αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης – χωρίς επιβλαβείς αλλεργικές αντιδράσεις.

Εάν έχετε αλλεργία στα αυγά, αποφύγετε να τα καταναλώσετε, ή να τα πιείτε.

-Μπορεί να μειώσει τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Μια μερίδα 1/2 φλιτζανιού (120 mL) ασπράδια αυγού είναι χωρίς λίπος και χοληστερόλη, η οποία προάγει την υγεία της καρδιάς .

Μια μελέτη σε 88 ενήλικες με ανεπεξέργαστη υψηλή χοληστερόλη δοκίμασε τις επιδράσεις 4 γραμμαρίων, 6 γραμμαρίων και 8 γραμμαρίων πρωτεΐνης από ασπράδι αυγού στην ολική χοληστερόλη. 

Μετά από 8 εβδομάδες, τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μειώθηκαν κατά 11 μονάδες στα άτομα που έλαβαν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης από ασπράδι αυγού.

Η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Έτσι, η κατανάλωση λευκών αυγών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πλάκας, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη.

Λάβετε υπόψη ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

-Βοηθά την ανάπτυξη των μυών

Η πρωτεΐνη είναι η πιο κοινή θρεπτική ουσία που οι περισσότεροι αθλητές αναζητούν για να τους βοηθήσει στην υποστήριξη υγιών μυών.

Η ανάπτυξη , η οικοδόμηση και η διάσπαση των μυών υποστηρίζονται πολύ από την διατροφή και την άσκηση.

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ζωική πρωτεΐνη κάνει καλύτερη δουλειά στο χτίσιμο μυών σε σύγκριση με τις φυτικές πρωτεΐνες, αν και τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά.

Τα ασπράδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με πολύ λίγα λιπαρά και πολύ λίγες θερμίδες, καθιστώντας τα ιδανικά για άτομα που θέλουν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα.

-Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η ριβοφλαβίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β2 , είναι πλούσια σε ασπράδια αυγών.

Σε μια παλαιότερη μελέτη σε ζώα, σε 42 ποντίκια με διαβήτη χορηγήθηκαν 10-20 γραμμάρια ριβοφλαβίνης ανά κιλό σωματικού βάρους. 

Μια ομάδα ελέγχου έμεινε χωρίς θεραπεία.

Στις ομάδες που έλαβαν ριβοφλαβίνη, η μελέτη διαπίστωσε:

-χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,

-μειωμένη φλεγμονή, και,

ημαντική μείωση του οξειδωτικού στρες.

Είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες περιπλέκει τη διαχείριση του διαβήτη. 

Δεδομένου ότι αυτή ήταν μια μελέτη σε ζώα, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους. 

-Τα ασπράδια αυγού λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά .

Οι φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα παράγουν ελεύθερες ρίζες και αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS).

Τόσο οι ελεύθερες ρίζες όσο και το ROS προκαλούν οξειδωτικό στρες όταν φτάσουν σε μη ασφαλή επίπεδα – δυνητικά οδηγούν σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Οι πρωτεΐνες ωολευκωματίνης, ωομυοειδούς και ωοτρανσφερίνης μπορούν να μειώσουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες και το ROS και να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://www.healthline.com/nutrition/egg-whites-nutrition

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού