Διατροφή

Πως να κάνετε τη σαλάτα σας χορταστική και γευστική

Πως να κάνετε τη σαλάτα σας χορταστική και γευστική

Ο ρόλος της σαλάτας στη διατροφή σας

Η σαλάτα τροφοδοτεί τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, κάνοντας τη διατροφή σας πιο πλήρη. Αν και η κατανάλωση 1-2 μερίδων σαλάτας σε καθημερινή βάση είναι μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να έχετε, η προσθήκη πολύ λιπαρών dressing, αλλαντικών, τυριών και κρουτόν μπορεί να τη μετατρέψει σε ένα επιβαρυντικό για την υγεία και τη σιλουέτα σας πιάτο.

Αντικαθιστώντας ένα πλούσιο σε θερμίδες γεύμα με μια υγιεινή σαλάτα μπορείτε να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας.  Ωστόσο, πρέπει να χρησιµοποιήσετε τα κατάλληλα υλικά και στις σωστές ποσότητες έτσι ώστε το πιάτο σας να είναι γεµάτο µε θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά αλλά και γεύση.

*Επιλέξτε διαφορετική βάση σαλάτας

Πέραν της κλασικής βάσης μιξ μαρουλιών, μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά λαχανικά όπως σπανάκι, βαλεριάνα, γλιστρίδα, ρόκα, λάχανο – καρότο(πιο κλασικό). Και βέβαια να κάνετε συνδυασμούς προσθέτοντας ντοματίνια, αβοκάντο, καρότο, κρεμμύδι, βασικά υλικά δηλαδή που απλώς και εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε ότι τα έχουμε.

*Προσθέστε πρωτεΐνη

Η προσθήκη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για να κάνετε τη σαλάτα σας πλήρες γεύμα. Η γαλοπούλα σε φέτες, το κοτόπουλο στη σχάρα ή βραστό, η ψητή μπριζόλα, ο καπνιστός σολομός, οι γαρίδες, ο τόνος σε νερό, τα όσπρια ή τα βραστά αυγά αποτελούν καλές προσθήκες που θα ολοκληρώσουν τη σαλάτα σας, κάνοντάς τη πιο θρεπτική και χορταστική. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τα τηγανητά, όπως κοτόπουλο ή γαρίδες, ή τα λιπαρά αλλαντικά, όπως μπέικον ή ζαμπόν, τα οποία εκτός από λίπη περιέχουν και πολύ αλάτι. Τέλος, πρωτεΐνη από γαλακτοκομικά αλλά και γεύση μπορείτε να πάρετε από το cottage ή το ανθότυρο, αλλιώς από ένα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών.

*Μην ξεχνάτε τους ξηρούς καρπούς

Σίγουρα, τα κρουτόν ταιριάζουν τέλεια στη σαλάτα σας, όμως σας επιβαρύνουν με αρκετές θερμίδες χωρίς να σας τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά. Επομένως, αν θέλετε να προσθέσετε κάτι τραγανό και χορταστικό στη σαλάτα σας, αντικαταστήστε τα κρουτόν με κομμάτια καρυδιού. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι καλά για την καρδιά και το νευρικό σας σύστημα, καθώς και φυτικές ίνες, τις οποίες το σώμα σας χρειάζεται για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

*Χαρίστε δροσερή γεύση προσθέτοντας φρούτα

Τα φρούτα θα προσθέσουν όχι μόνο χρώμα και γεύση στη σαλάτα σας, αλλά και πολλές έξτρα βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Δοκιμάστε λοιπόν να προσθέσετε σπόρους ροδιού, φέτες πράσινου μήλου, σταφίδες, σμέουρα ή βατόμουρα.

*Προσέξτε το dressing

Για να είναι η σαλάτα σας ένα πλήρες γεύμα, χρειάζεται και καλά λιπαρά. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο είναι ασφαλώς η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, ενώ σε συνδυασμό με λεμόνι, ξίδι ή μουστάρδα κάνει το πιο απλό και πιο υγιεινό dressing για τη σαλάτα σας. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε dressing του εμπορίου, βούτυρο και μαγιονέζα και θα εξοικονομήσετε εκατοντάδες θερμίδες.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού