Διατροφή

Κι όμως! Αυτές οι τροφές δεν είναι απαγορευμένες όπως νόμιζες

Κι όμως! Αυτές οι τροφές δεν είναι απαγορευμένες όπως νόμιζες

Δίαιτα και διατροφή είναι δύο λέξεις που στριφογυρίζουν στο κεφάλι μας χειμώνα – καλοκαίρι με τις τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται να δίνουν και να παίρνουν στα διαιτολόγια.

Κάποιες θεωρούνται από τους περισσότερους ως «απαγορευμένες» όμως ουσιαστικά ισχύει το ακριβώς αντίθετο και δεν υπάρχει λόγος να τις παραλείπουμε εντελώς από τη διατροφική μας καθημερινότητα. Για του λόγου το αληθές, δείτε παρακάτω για να καταλάβετε τι εννοούμε.

Ψωμί

Όπως όλες οι τροφές που περιέχουν άμυλο, έτσι και το ψωμί είναι μια από τις βασικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων που προσφέρουν στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ έχει και φυτικές πρωτεΐνες χαμηλής όμως βιολογικής αξίας, καθώς και μια πολύ μικρή ποσότητα λίπους, ειδικά αν στη ζύμη έχει προστεθεί λάδι ή το ψωμί περιέχει σπόρους όπως το σουσάμι ή ο ηλιόσπορος. Το ψωμί είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη-Β1, ριβοφλαβίνη-Β2, νιασίνη-Β3, φολικό οξύ), οι οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος. Επίσης, περιέχει και μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, το ψωμί αποτελεί πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο και το σελήνιο. Η κατανάλωση του ψωμιού στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου δεν παχαίνει. Μόνο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, όπως άλλωστε όλες οι τροφές.

Αβγά

Περιέχουν χολίνη, τη βιταμίνη που μας κάνει ευτυχισμένους, αφού βοηθούν στην παραγωγή της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης ή, αλλιώς, των ορμονών της ευτυχίας. Βρίσκονται στην πρώτη θέση με τις ποιοτικές πρωτεΐνες που απορροφώνται απόλυτα από τον οργανισμό και βοηθούν στο αδυνάτισμα γιατί μάς χορταίνουν με λίγες θερμίδες. Κάνουν επίσης καλό στην όραση, δίνουν ενέργεια και δυναμώνουν τους μυς, αφού το ασπράδι περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Αν δεν έχετε χοληστερίνη, μπορείτε να καταναλώνετε 1 έως 2 αβγά καθημερινά, ενώ αν έχετε χοληστερίνη, 2 με 4 την εβδομάδα, κατά προτίμηση μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι ή βούτυρο. Τα βιολογικά δεν έχουν ορμόνες και χημικά και είναι πιο πλούσια σε Ω3 λιπαρά.
mpira

Μπίρα

Μιας και παράγεται κυρίως από νερό, κριθάρι, ζύμη (ή μαγιά) και λυκίσκο -σε κάποιες μπίρες προστίθενται και άλλα συστατικά όπως ζάχαρη ή άλλα δημητριακά- περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία (όπως μαγνήσιο), πυρίτιο και υδατάνθρακες. Όταν καταναλώνετε μπίρα με μέτρο κάνετε ένα δώρο στην καρδιά σου καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχει μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα και συνεπώς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ οι αντιοξειδωτικές της ουσίες επίσης προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Όσον αφορά στα νεφρά, η υψηλή περιεκτικότητα της σε νερό ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεφρών απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα. Επιπλέον, μια και είναι διουρητική μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας είναι και ότι ενισχύει τη σκελετική δύναμη, μειώνοντας τη σταδιακή μείωση της πυκνότητας των οστών. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν δεν υπερβάλλετε στην κατανάλωση της μπίρας. Ένα συνηθισμένο ποτήρι των 300ml αποδίδει περί τις 120 – 150 θερμίδες, με το νούμερο να πέφτει όσο πέφτει και η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχουν με τις μπίρες χωρίς αλκοόλ να έχουν γύρω στις 70 θερμίδες ανά ποτήρι. Στα συν ότι δεν περιέχει λιπαρά ενώ έχει και ελάχιστα σάκχαρα.

Μπανάνα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν τις μπανάνες γιατί κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί ως παχυντικές. Ωστόσο, οι μπανάνες επίσης φημίζονται για τις πολύτιμες θρεπτικές τους ιδιότητες. Περιέχουν σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη, τρία φυσικά σάκχαρα και πολλές φυτικές ίνες, γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους δίνει άμεσα στον οργανισμό πολύτιμη ενέργεια. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνή έρευνα, δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Η μπανάνα είναι επίσης ένα φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης, που αποτελεί πρόδρομο ουσία της ουσίας της «χαράς», της σεροτονίνης. Περιέχει και βιταμίνη B6, ρυθμίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ τονώνει σημαντικά την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα λόγω του σιδήρου που επίσης περιέχει. Επιμένεις λοιπόν στο να την αποφεύγεις γιατί «παχαίνει»;

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού