Διατροφή

Αλάτι ένας από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες

Αλάτι ένας από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες

Ένα απο τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στον χώρο της διατροφής είναι το αλάτι.

Το χλωριούχο νάτριο, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αποτελεί έναν από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες που βοηθά στην ισορροπία των υγρών.

Το αλάτι χρησιμοποιείται με δυο τρόπους:

-είτε ως συντηρητικό στα τρόφιμα,

-είτε για να ενισχύσει τη γεύση.

Το αλάτι δεν έχει θερμίδες, επομένως δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, ωστόσο λόγω της κατακράτησης υγρών μπορεί να είναι επιβαρυντικό για την υγεία μας.

Η υπερκατανάλωσή του, μεταξύ άλλων, είναι παράγοντας κινδύνου για:

-αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης (υπέρταση),

-καρδιαγγειακά νοσήματα,

-εγκεφαλικά επεισόδια,

-παχυσαρκία και,

-σακχαρώδη διαβήτη.

Ευρήματα της μελέτης (NHANES) για την 3ετία 2009-2012 έδειξαν ότι:

-το 90% των παιδιών και,

-το 89% των ενηλίκων ,

καταναλώνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη 2.300 mg νατρίου/ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Αμερική, συνιστά ακόμη λιγότερο νάτριο καθημερινά για ορισμένες ομάδες:

-Όχι πάνω από 1.500 mg την ημέρα για τους ενήλικες άνω των 51 και για όσους ενήλικες με προ-υπέρταση και υπέρταση, επειδή είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο.

Υπάρχουν όμως τρόφιμα που ήδη περιέχουν αλάτι.

Δείτε, λοιπόν, ποια είναι 10 «αλμυρά» τρόφιμα που καλό θα ήταν να τα περιορίσετε:

-Ψωμί

Το ψωμί και τα υπόλοιπα αμυλούχα προϊόντα (π.χ. μακαρόνια, ρύζι κτλ) αποτελούν τη βάση της μεσογειακής μας διατροφής.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν αλάτι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα.

Προτιμήστε ψωμί και προϊόντα ολικής αλέσεως που είναι υψηλότερης θρεπτικής αξίας και περιέχουν λιγότερο αλάτι.

-Αλλαντικά

Τα αλλαντικά αποτελούνται από υψηλή περιεκτικότητα νατρίου.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που περιέχουν τόσο πολύ αλάτι είναι η επιπλέον γεύση.

Tip: Περιορίσετε την κατανάλωση των αλλαντικών, χρησιμοποιώντας ποικιλία λαχανικών στα γεύματά σας τα οποία θα βελτιώσουν τη γεύση των συνταγών και θα δώσουν περισσότερο χρώμα στο πιάτο σας.

-Καρυκεύματα

Τουρσί, σάλτσες, ελιές φυσικά και περιέχουν αλάτι κυρίως για παραπάνω γεύση.

Ένας

Όσον αφορά στις σάλτσες μπορείτε να τις αραιώσετε με νερό ή να τις τοποθετήσετε δίπλα στο πιάτο σας.

Light» Τρόφιμα

Είναι πολύ συχνή η υπερκατανάλωση light τροφίμων από άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα.

Και τα light τρόφιμα περιέχουν αλάτι επομένως και αυτά είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο.

-Ξηροί καρποί 

Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και πρέπει να βρίσκονται στα περισσότερα διαιτολόγια, αλλά μπορεί να είναι πολύ αλατισμένοι.

Αποτελούνται από «καλά» λιπαρά, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί σημασία και στο αλάτι. Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς που έχουν την ένδειξη «χωρίς προσθήκη αλατιού» στη συσκευασία τους, ή είναι ελαφρώς αλατισμένοι.

-Πίτσα

Αποτελεί αγαπημένη συνήθεια όλων μας, όμως μπορεί να είναι μια πραγματική βόμβα νατρίου, καθώς περιέχει 3 συστατικά (τυρί, ψωμί, και έτοιμη σάλτσα ντομάτας) που περιέχουν ήδη μεγάλη ποσότητα αλατιού.

Για να προσθέσετε γεύση στην πίτσα σας, προτιμήστε σάλτσα ντομάτας (όχι έτοιμη), ψητά λαχανικά, φρέσκο βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και θυμάρι.

-Πουλερικά

Το ξέρατε ότι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και άλλα πουλερικά – ακόμα και στην φυσική τους κατάσταση – περιέχουν νάτριο;

Αρκετοί απο εμάς ωστόσο έχουμε τη συνήθεια να προσθέτουμε αλάτι κατά την προετοιμασία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιεκτικότητα του νατρίου.

Αντί της προσθήκης αλατιού, πριν να μαγειρέψετε, δοκιμάστε καρυκεύματα με βότανα, φρέσκο βασιλικό και άλλα φρέσκα μυρωδικά που θα σας δώσουν επιπλέον γεύση.

-Επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα

Πατατάκια, ποπ- κορν κ.λπ. που είναι συσκευασμένα και δεν είναι στη φυσική τους μορφή έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ειδικά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την κατηγορία των αλμυρών επιλογών.

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 2.200 mg νατρίου την ημέρα στη διατροφή τους.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι αγόρια ηλικίας 9 έως 13 κατανάλωναν επιπλέον της σύστασης 1.100 mg νατρίου και τα κορίτσια επιπλέον 800 mg.

Η λύση και εδώ είναι η ανάγνωση των ετικετών τροφίμων.

-Γεύμα σε εστιατόριο

Περισσότερα από τα 3/4 του νατρίου στην διατροφή προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και τα εστιατόρια, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να μειώσουν τη περιεκτικότητα του νατρίου, ακόμα κι αν προσπαθούν.

Στη Νέα Υόρκη πρόσφατα, σε εστιατόρια γνωστής αλυσίδας άρχισε η εφαρμογή ενός συμβόλου αλατιέρας σε πολύ αλμυρά φαγητά του μενού που ξεπερνούσαν το όριο των 2.300 mg.

Ο πρόεδρος του American Heart Association Δρ Μαρκ Creager, πρότεινε οι σερβιτόροι του εστιατορίου να ρωτούν κατά την παραγγελία το ιστορικό καρδιακής ασθένειας των πελατών και αν επιθυμούν την προσθήκη αλατιού.

-Σούπες

Οι σούπες αποτελούν ένα πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας αρκεί να το προετοιμάζουμε οι ίδιοι.

Οι έτοιμες σούπες έχουν πολύ αλάτι εκτός και αν έχουν την επισήμανση «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο».

Οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να αλλάξουν σε 20-30 ημέρες, επομένως δεν έχετε παρά να δοκιμαστείτε στις νέες γεύσεις.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού