Διατροφή

Γιατί το ταχίνι πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας

Γιατί το ταχίνι πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας

Ο αυξημένος ρυθμός εμφάνισης παχυσαρκίας και ειδικά της παιδικής στην Ελλάδα, αποτελεί γεγονός. 

Δημοσιεύματα των τελευταίων ετών έχουν κατατάξει τα ελληνόπουλα στις υψηλές θέσεις εμφάνισης της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τρόφιμα με λίγες θερμίδες ή περιορισμένα λιπαρά έχουν κατακλύσει τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Το γεγονός αυτό έχει ελαφρώς αποπροσανατολίσει τόσο τα παιδιά και τους εφήβους όσο και τους γονείς. 

Η λύση στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι η σωστή επιλογή τροφίμων και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε καθημερινή βάση.

Για το  πρόβλημα της παχυσαρκίας ενηλίκων και ανηλίκων η αντιμετώπιση δεν είναι απλά ο περιορισμός των θερμίδων, αλλά η υιοθέτηση – όπως προαναφέρθηκε- πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οικογενειακώς.

Ακόμη και όταν η συζήτηση φτάνει στο θέμα των λιπαρών, η απάντηση δεν πρέπει να περιορίζεται απλά στον περιορισμό τους αλλά να εστιάζει στη σωστή επιλογή τους.

Ο περιορισμός αφορά την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών, ενώ τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή σωματική αλλά και εγκεφαλική ανάπτυξη.

Η σωστή επιλογή τροφίμων είναι μονόδρομος αλλά δεν πρέπει να επιλέγονται απλώς τρόφιμα διαίτης, πρέπει να προτιμώνται περισσότερο πρωτογενή τρόφιμα με αποδεδειγμένη διατροφική αξία, όπως είναι:

-τα φρούτα και τα λαχανικά,

-τα ολικής άλεσης δημητριακά,

-τα όσπρια και,

-για λιπαρές ύλες το ελαιόλαδο και το ταχίνι.

Το ταχίνι, αν και υπήρχε στη διατροφή για δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια είχε παραγκωνιστεί από το καθημερινό διαιτολόγιο.

Μελέτη όμως από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνανών και φαινολικών ενώσεων, ουσιών με έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Επίσης, η μελέτη αυτή έδειξε ότι η πρωτεΐνη που περιέχει σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά έχει ως αποτέλεσμα το ταχίνι να παρουσιάζει αντιβακτηριακή δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών που ευθύνονται για ορισμένες αλλεργικές εκδηλώσεις.

Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης είναι:

Η  υψηλή περιεκτικότητα του ταχινιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα, αφού δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και φαίνεται να λείπουν από την καθημερινή διατροφή.

Η επάρκεια στα απαραίτητα λιπαρά οξέα εξυπηρετεί τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία:

-από καρδιαγγειακές νόσους και,

-στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από επιλεγμένους σπόρους σησαμιού.

Οι σπόροι αυτοί περνούν από επεξεργασία αποφλοίωσης και ξήρανσης και στη συνέχεια πολτοποιούνται, δημιουργώντας το ταχίνι.

Πρόκειται για έναν δυνατό σύμμαχο στην διατήρηση της καλής υγείας με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην ευεξία και στην μακροζωία.

Τι είναι το ταχίνι

Το ταχίνι, στην κλασική του μορφή, αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται.

Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο ή πορτοκάλι, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Τα θρεπτικά συστατικά

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1,Β2, νιασίνη  κ.α.),  αμινοξέα  και  υδατάνθρακες.

Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και για το λόγο αυτό, το ταχίνι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπέρ-τροφή (superfood).

Το ταχίνι, περιέχει επίσης σε ποσοστό 20% φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας.

Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών!

Το ταχίνι είναι ακόμη πλούσιο σε:

– Aσβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση.

– Kάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Μαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

– Xαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων.

 Σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας.

– Αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.

– Υδατάνθρακες που ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα,

Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη και,

βιταμίνη Ε που προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.

Διατροφική Ανάλυση

Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15γρ.) έχει περίπου 90 θερμίδες, 8γρ. λίπη τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα ή καλά λίπη, 3γρ. υδατάνθρακες, 3γρ. πρωτεΐνη και 1γρ. φυτικές ίνες.
Καθώς έχει πολλές θερμίδες προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας!
1 κουταλιά είναι αρκετή!

Ιδέες για να το απολαύσετε:

-Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι ή αναμειγμένο με κακάο για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.

-Αναμειγμένο με γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα.

– Σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες με λαχανικά και θαλασσινά και σε πολλά ακόμα φαγητά.

– Ως ξεχωριστό dressing για τις σαλάτες, ανακατεύοντας ταχίνι με λίγο χυμό λεμονιού και μέλι.

-Μια άλλη ιδέα είναι dressing με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού, και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.

– Αναμειγμένο με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, όπως άσπρα φασόλια.

-Μαζί με κακάο σκόνη, χαρουπάλευρο ή ρευστή σοκολάτα για να φτιάξετε γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και μπάρες με νιφάδες δημητριακών.

– Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς, σέλερυ, ντοματάκια, ραπανάκια.

– Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.

Προσθέστε λοιπόν και εσείς στην καθημερινή σας διατροφή ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, το ταχίνι.

Δοκιμάστε επίσης: Τοστ με μέλι, ταχίνι και ξηρούς καρπούς!

Σε μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως αλείψτε 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι και στην άλλη 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.

Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο καρύδι και άλλο ένα αμύγδαλο και είναι έτοιμο!

Το γλυκό σνακ σας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, και Ω3 λιπαρά οξέα!

Η λύση, λοιπόν, στο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι η σωστή επιλογή τροφίμων και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε καθημερινή βάση.

Θα πρέπει να οργανώνουμε σωστά την ημερήσια διατροφή της οικογένειας, με τακτικά γεύματα.

Επίσης, να προσπαθούμε να έχουν ποικιλία, να ελέγχουμε την ποσότητα των γευμάτων και να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό.

Και με ταχίνι!

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού