Διατροφή

Φρουκτόζη: Μέσω ποιου μηχανισμού αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου;

Φρουκτόζη: Μέσω ποιου μηχανισμού αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου;

Η κατανάλωση φρουκτόζης αυξάνει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Το παραπάνω γεγονός μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση φρουκτόζης και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και επικεντρώθηκε περισσότερο στα κύτταρα των μικρολαχνών του λεπτού εντέρου και πως αυτά επηρεάζονται από μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Τα κύτταρα αυτά σχηματίζουν τις τριχοειδές δομές που βρίσκονται στο λεπτό έντερο και βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα καθώς διέρχονται από το πεπτικό σύστημα.

Η έρευνα εξέτασε πειραματόζωα (ποντίκια) τα οποία οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες.

Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια που έκαναν αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης είχαν 25-40% μακρύτερες μικρολάχνες συγκριτικά με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

Η αύξηση του μήκους των μικρολαχνών συνδέθηκε με:

-αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών,

-αύξηση του σωματικού βάρους και,

-συσσώρευση λίπους σε διάφορα όργανα των πειραματοζώων.

«Η δομή της φρουκτόζης διαφέρει από αυτή άλλων σακχάρων όπως η γλυκόζη με αποτέλεσμα να μεταβολίζεται διαφορετικά», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι ο κύριος μεταβολίτης της φρουκτόζης προάγει την επιμήκυνση των μικρολαχνών και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων στο έντερο», προσθέτουν.

Προηγούμενες έρευνες από την ίδια ομάδα ερευνητών είχαν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τον όγκο των νεοπλασμάτων σε μοντέλα πειραματοζώων με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αντίστοιχα, ο περιορισμός της φρουκτόζης στη διατροφή μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση των νεοπλασμάτων αυτών.

Θέλοντας να εξετάσουν αν η φρουκτόζη μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο υπερπλασίας στο λεπτό έντερο, οι επιστήμονες εξέτασαν ακολούθως στο μικροσκόπιο ιστούς ποντικών που είχαν κάνει διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, καθώς και ιστούς από ποντίκια μίας ομάδας ελέγχου.

Στα πλαίσια της παραπάνω μελέτης, ένας από τους ερευνητές διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έκαναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είχαν αυξημένο μήκος μικρολαχνών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες και αποφάσισαν να εξερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο αυτό.

Το πρώτο βήμα ήταν να εξετάσουν αν το μεγαλύτερος μήκος των μικρολαχνών επηρέαζε τη λειτουργικότητά τους.

Προκειμένου να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα χρησιμοποίησαν τρεις ομάδες πειραματόζωων.

-Η πρώτη ομάδα έκανε διατροφή με χαμηλά λιπαρά,

-η δεύτερη διατροφή με υψηλά λιπαρά και,

-η τρίτη διατροφή με υψηλά λιπαρά και υψηλή φρουκτόζη.

Τα ποντίκια της τελευταίας ομάδας είχαν μεγαλύτερο μήκος μικρολαχνών, καθώς και αυξημένο σωματικό βάρος συγκριτικά με τα ποντίκια που έκαναν διατροφή με υψηλά λιπαρά χωρίς φρουκτόζη.

Εξετάζοντας καλύτερα τις αλλαγές στο μεταβολισμό, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου μεταβολίτη της φρουκτόζης (του fructose-1-phosphate), είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Ο μεταβολίτης αυτός σε συνδυασμό με ένα ένζυμο που μεταβολίζει τη γλυκόζη (pyruvate kinase) επηρέαζε τα κύτταρα των μικρολαχνών με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μήκος των τελευταίων.

Στα ποντίκια που τα παραπάνω γονίδια είχαν απενεργοποιηθεί, δεν υπήρχε καμία επίδραση από τη φρουκτόζη.

Προηγούμενα μοντέλα πειραματόζωων είχαν δείξει ότι ο παραπάνω μεταβολίτης της φρουκτόζης μπορεί να ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, οι παρατηρήσεις τους είναι λογικές, αν αναλογιστούμε την εξέλιξη των θηλαστικών.

Τα τελευταία ζώα, ιδιαίτερα αυτά που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες φρουκτόζης το φθινόπωρο.

Ακολούθως η φρουκτόζη μετατρέπεται σε λίπος, το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου τα ζώα να μπορούν να επιβιώσουν το χειμώνα.

Προφανώς, ο άνθρωπος δεν εξελίχθηκε έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τη φρουκτόζη με αυτό τον τρόπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, η ίδια η φρουκτόζη δεν είναι επιβλαβής.

Όλες οι αρνητικές επιδράσεις που περιγράφονται στη μελέτη έχουν να κάνουν με την υπερβολική κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας, καθώς ο οργανισμός του ανθρώπου δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις ποσότητες της ουσίας αυτής στη δυτική διατροφή.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι προφανώς οι παρατηρήσεις της μελέτης τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από νέες έρευνες με ανθρώπους εθελοντές.

Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή ήδη βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάρμακα που στοχεύουν το παραπάνω ένζυμο.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού