Διατροφή

Τα ποτά με τις περισσότερες θερμίδες – Ποια να προσέχετε

Τα ποτά με τις περισσότερες θερμίδες – Ποια να προσέχετε

 Θερμίδες είναι μονάδες ενέργειας που το σώμα μετατρέπει σε «καύσιμο».

Ένα ποτό θεωρείται ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αν μετράει τουλάχιστον 500 θερμίδες ή και παραπάνω.

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να  καταναλώνουν περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, από τρόφιμα και ποτά συνολικά.

Τα περισσότερα ποτά κατατάσσονται σχετικά χαμηλά στον μετρητή θερμίδων, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεσή τους.

Τα ποτά με πολλή ζάχαρη και άλλα πρόσθετα έχουν συχνά περισσότερες θερμίδες από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι καταναλωτές.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα και μπορεί να προκαλέσει θέματα υγείας, όπως η υπερβολική αύξηση βάρους.

Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις όπου η γρήγορη λήψη θερμίδων από ένα ποτό μπορεί να είναι επωφελής.

Αυτό όμως αφορά κυρίως αθλητές, ιδιαίτερα τους body builders, που θέλουν υψηλής ενέργειας και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά, για να τονώσουν την ανάπτυξη των μυών.

Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες , ή η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια, ώστε  να χρειαστούν αυτά τα είδη ποτών για να πάρουν θρεπτικά συστατικά.

Σε αυτά τα δύο τελευταία παραδείγματα, είναι η ποιότητα των θερμίδων που τις καθιστά αναγκαίες,  και όχι ο αριθμός τους.

Δεν έχουν όλες οι θερμίδες ισότιμο θρεπτικό προφίλ και οι άνθρωποι που είναι συνετοί διαβάζουν τα συστατικά που περιέχει κάθε ποτό ή τρόφιμο, προτού τα καταναλώσουν.

Η χρησιμότητα στους αθλητές

Για τους body builders και κάποιους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό σε συγκεκριμένα αθλήματα, τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι συχνά ένας βολικός και εύκολος τρόπος για να αποκτήσουν γρήγορη ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην τροφοδοσία της μυϊκής δύναμης.

Η διαδικασία της πέψης είναι συνήθως πολύ πιο αργή και η διάσπαση των πρωτεϊνών είναι συχνά πιο χρονοβόρα για τις τροφές που χρειάζεται να μασηθούν, παρά για εκείνες που είναι ήδη υγροποιημένες και έτοιμες για κάποιον να τις καταπιεί.

Τα έτοιμα αθλητικά ποτά μπορεί να τα βρει κανείς σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από ένα υγιεινό μείγμα συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες για να βοηθήσουν τον αθλητή να βάλει βάρος και να διατηρήσει υψηλή την ποσότητα των θερμίδων στη διατροφή του, αποφεύγοντας παράλληλα τις τροφές που περιλαμβάνουν ανθυγιεινά συστατικά.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να τα φτιάξουν στο σπίτι και συνήθως εστιάζουν στις πρωτεΐνες από φυτικές πηγές και σπόρους μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα. ς.

Ως μορφή διατροφής

Οι γιατροί μερικές φορές συνιστούν επίσης μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής για άτομα που δεν μπορούν να πάρουν τις θερμίδες που χρειάζονται μόνο από το φαγητό.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή που βρίσκονται σε κατάσταση αποκατάστασης από χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες, μπορεί να μην είναι σε θέση να φάνε τροφές ή μπορεί να μην έχουν όρεξη για κανονικά γεύματα.

Ένα ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουν τις θερμίδες που χρειάζονται για να συνεχίσουν την θεραπεία τους, και να βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας τους.

Τα περισσότερα από αυτά τα είδη ποτών παρασκευάζονται από σύνθετες πρωτεΐνες και συνήθως εμπλουτίζονται με βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Ποτά από ζάχαρη και λίπη

Δεν είναι, όμως, όλα τα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες χρήσιμα, πολλές φορές μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Τα σάκχαρα και τα χημικά γλυκαντικά συχνά εκτοξεύουν το ύψος των θερμίδων, χωρίς την αντίστοιχη διατροφική ωφέλεια.

Τα μιλκσέικ που παρασκευάζονται κυρίως από παγωτό και σακχαρούχα κρέμα γάλακτος είναι κάποια από αυτά τα άσχημα παραδείγματα, όπως και κάθε είδος καφέ με κρέμα, σαντιγί ή σιρόπια που είναι εξαιρετικά δημοφιλή.

Τα αναψυκτικά τύπου κόλα επίσης εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία, ιδιαίτερα αν καταναλώνονται σε μεγαλύτερα μεγέθη από ένα κανονικό κουτάκι αναψυκτικού.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ που από μόνο του είναι μια σύνθετη ζάχαρη αποτελεί άλλον έναν τρόπο να προσθέσετε θερμίδες στον οργανισμό σας, χωρίς αντίστοιχα ποιοτικά οφέλη και ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνετε, μπορεί να κάνετε ζημιά στον εαυτό σας.

Τα διάφορα κοκτέιλ, είναι επίσης πρόβλημα, καθώς με τα διάφορα λικέρ, σιρόπια και γλυκαντικά που διαθέτει στο… οπλοστάσιό του ο μπάρμαν, μπορούν να διπλασιάσουν ή ακόμα και να τριπλασιάσουν τη θερμιδική αξία του ποτού που έχετε παραγγείλει.

Άτομα που δεν είναι προσεκτικά σε ό,τι αφορά τα ποτά που καταναλώνουνθα διαπιστώσουν μακροπρόθεσμα με δυσάρεστο τρόπο (αύξηση βάρους) ότι δύο κοκτέιλ πριν από το δείπνο κοστίζουν από άποψη θερμίδων, πιο πολύ από το ίδιο το δείπνο τους.

Για τους λόγους αυτούς, χρειάζεται προσοχή στο τι τρώμε και τι πίνουμε, και μην ξεχνάμε το ρητό: “Παν μέτρον άριστον”! 

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού