Διατροφή

Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού

Ζήτημα μείζονος σημασίας η γνησιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού

Πολύτιμες πληροφορίες προς παραγωγούς και καταναλωτές αναφορικά με την ποιότητα και αυθεντικότητα του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού παρείχε η Ημερίδα Ενημέρωσης «Ποιότητα και Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τρόποι προσδιορισμού της γνησιότητας των δύο αυτών προϊόντων, καθώς και η ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και καταναλωτών για το ζήτημα.

Tο QuaAuthentic_GR είναι τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2021.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-05678).

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως Συντονιστής του έργου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, στη σύμπραξη μετέχουν το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου ΕΡΓΑΝΑΛ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου ΣΕΒΙΤΕΛ.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι κ.κ., Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του προγράμματος και τη δυνατότητα ελέγχου προέλευσης δύο κατεξοχήν ελληνικών προϊόντων.

Επισήμανε τη σπουδαιότητα του να γνωρίζει ο καταναλωτής τι ακριβώς αγοράζει, και τόνισε πως το πρόγραμμα QuaAuthentic_GR θα συμβάλλει τα μέγιστα στον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

Ο κ. Κίντζιος με τη σειρά του, μίλησε για τη συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που προσφέρει, ενώ τόνισε την ανάγκη για πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων μέσω σύγχρονων επιστημονικών εργαλείων.

Ο κ. Κυριαζής τόνισε στον χαιρετισμό του πως η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της αγροδιατροφής μπορεί να δημιουργήσει ασφαλέστερα προϊόντα και να ενισχύσει την ελληνική οικονομία.

Ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό και εμπορικό ενδιαφέρον που χαρακτηρίζει τόσο το ελληνικό ελαιόλαδο όσο και το μέλι, και τόνισε πως το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θωράκιση των δύο αυτών προϊόντων.

Βασικός στόχος της Ημερίδας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Prolepsis ήταν η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της εμπορευσιμότητας του ελαιόλαδου και του μελιού μέσα από τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας και της ποιότητάς τους, κάτι που αναπτύχθηκε σε βάθος από όσους τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Αυθεντικότητα Ελληνικού Ελαιόλαδου και Μελιού: Αναλυτικές Μέθοδοι και Περιορισμοί, Σύγχρονες Πρακτικές & Νομοθεσία», στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν η εξέχουσα σημασία της τεκμηριωμένης ποιότητας των προϊόντων στην αγορά, καθώς και η ανάπτυξη συνδυαστικών ελέγχων για να περιοριστεί το πρόβλημα της νοθείας.

O κ. Γεώργιος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ είπε πως η βιομηχανία ελαιόλαδου έχει υψηλές προσδοκίες από τα εργαλεία ελέγχου ποιότητας και αυθεντικότητας που αναπτύχθηκαν από το πρόγραμμα, καθώς θα συμβάλλουν στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Το πρόβλημα της άτυπης διάθεσης χύμα ελαιόλαδου έφερε στο προσκήνιο ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου, προσθέτοντας πως είναι αναγκαία η ενδυνάμωση της εκπροσώπησης των παραγωγών, ώστε να διαχυθεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε δράση ενημέρωσης.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι μίλησε και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα των κλασικών μεθόδων ελέγχου του ΕΦΕΤ έχουν μικρές παρεκκλίσεις από τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν οι παραγωγοί για το προϊόν τους, ενώ έκανε σαφές πως η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους είναι απαραίτητη.

Ο κ. Χαρίλαος Τσιτούρης, Χημικός, Διαχειριστής των εργαστηρίων ΕΡΓΑΝΑΛ, εξήρε τη σημασία της σταθερής και τεκμηριωμένης ποιότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα προϊόν που είναι διαθέσιμο στην αγορά, εγχώρια και εξωτερική.

Ο κ. Γιώργος Πίττας, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδυαστικών ελέγχων για να περιοριστεί το πρόβλημα της νοθείας στο μέλι , ενώ  επισήμανε το βασικό πρόβλημα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις ασταθείς κλιματικές συνθήκες, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των μελισσοκόμων, ώστε να διατηρήσουν τα μελίσσια τους παραγωγικά.

Ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού  «ΔΗΜΗΤΡΑ», ανέλυσε το έργο του Οργανισμού στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης πιστοποιημένου γενετικού υλικού για τις δέκα βασικές ελληνικές ποικιλίες ελιάς, το οποίο δημιουργεί μια σταθερή, υψηλή ποιότητα.

Ο κ. Πέτρος Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος QuaAuthentic_GR, μίλησε για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη των εργαλείων του έργου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε με πιο γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο να πιστοποιούν την αυθεντικότητα των ελληνικού ελαιόλαδου και μελιού.

Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του τριετούς ερευνητικού προγράμματος QuaAuthentic_GR, τον συντονισμό του οποίου ανέλαβε το Ινστιτούτο Prolepsis, θα συμβάλλουν στην ταυτοποίηση της εγκυρότητας των δύο σημαντικών προϊόντων στον τομέα εξαγωγών της χώρας μας.

Το πρόγραμμα είναι δίπλα σε καταναλωτές και παραγωγούς παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν στην ποιότητα, τη γνησιότητα και την υψηλή διατροφική αξία του ελληνικού ελαιόλαδου και του μελιού.

Στο τέλος της Ημερίδας, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsisκα Αθηνά Λινού, τόνισε την εξέχουσα σημασία των εργαλείων και του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του QuaAuthentic_GR και πρότεινε στους αρμόδιους των υπεύθυνων Υπουργείων την αξιοποίηση των Οδηγών για καταναλωτές και παραγωγούς με στόχο την προστασία τους και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων.

Διατροφή

24.09.2021

Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά: Πώς οφελούν την υγεία

Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν μειωμένο και όχι αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγα λίπη από τέτοιες τροφές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Η «αιρετική» έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες που δεν έχουν βρει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και στον […]

24.09.2021

Σας αρέσει το γάλα και τα τυριά; Δεν χρειάζεται να τα αποφεύγετε!

Υπέροχα νέα για όσους θέλουν να τρώνε πολλά γαλακτοκομικά ακόμη και με πλήρη λιπαρά. Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν μειωμένο και όχι αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγα λίπη από τέτοιες τροφές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Η “αιρετική” έρευνα έρχεται να προστεθεί […]

Υγιεινότερο μπέικον απο φυτικές ουσίες και πράσινο τσάι
23.09.2021

Υγιεινότερο μπέικον απο φυτικές ουσίες και πράσινο τσάι

Κι όμως! Αυτές οι τροφές δεν είναι απαγορευμένες όπως νόμιζες
22.09.2021

Κι όμως! Αυτές οι τροφές δεν είναι απαγορευμένες όπως νόμιζες

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας
21.09.2021

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Ψαροκροκέτες εργαστηρίου σύντομα στο πιάτο μας
21.09.2021

Ψαροκροκέτες εργαστηρίου σύντομα στο πιάτο μας

Η μείωση της ζάχαρης σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αποτρέψει ασθένειες σε εκατομμύρια άτομα
20.09.2021

Η μείωση της ζάχαρης σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αποτρέψει ασθένειες σε εκατομμύρια άτομα

Η υγιεινή διατροφή σύμμαχος έναντι της COVID-19
20.09.2021

Η υγιεινή διατροφή σύμμαχος έναντι της COVID-19

Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και οργάνωση διατροφής
20.09.2021

Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και οργάνωση διατροφής

Αλάτι ένας από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες
20.09.2021

Αλάτι ένας από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Επιδημίες
4

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Περισσότερα

25.09.2021

ΕΚΠΑ: Αντισώματα για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Τουλάχιστον έξι μήνες διατηρείται η ανοσία έναντι του SARS-COV-2 μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με νεότερα αποτελέσματα της προοπτικής μελέτης του ΕΚΠΑ που διεξάγεται στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” από την αρχή των εμβολιασμών του Ελληνικού πληθυσμού. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί με τη μορφή 20 άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. […]

25.09.2021

Κορωνοϊός: Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1.853 κρουσμάτων COVID-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής: 51 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 45 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 109 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών 46 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών […]

Σημαντικά τα τακτικά τεστ για SARS-CoV-2 στα σχολεία
25.09.2021

Σημαντικά τα τακτικά τεστ για SARS-CoV-2 στα σχολεία

COVID-19: 1.853 νέα κρούσματα –  333 διασωληνωμένοι – 16 νεκροί
25.09.2021

COVID-19: 1.853 νέα κρούσματα – 333 διασωληνωμένοι – 16 νεκροί

ΚΥΑ: Όλοι οι κανόνες για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
25.09.2021

ΚΥΑ: Όλοι οι κανόνες για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

ΕΟΔΥ: ΤΑ σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
25.09.2021

ΕΟΔΥ: ΤΑ σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ο. Υ.
24.09.2021

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ο. Υ.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
24.09.2021

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ολική θυρεοειδεκτομή σε 41χρονη χωρίς γενική αναισθησία
24.09.2021

Ολική θυρεοειδεκτομή σε 41χρονη χωρίς γενική αναισθησία

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ
24.09.2021

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ