Διατροφή

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε; Νέες οδηγίες

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε; Νέες οδηγίες

Τον περασμένο Οκτώβριο  (2020) δημοσιεύτηκαν νέες οδηγίες στο Annals of Internal Medicine σχετικά με την κατανάλωση κοκκίνου κρέατος.

Οι οδηγίες αυτές δημιούργησαν μεγάλες αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα καθώς υποστήριζαν ότι τα οφέλη από τον περιορισμό του παραπάνω τροφίμου σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι προτείνεται μέχρι σήμερα, είναι αμελητέα.

Προφανώς, οι παραπάνω οδηγίες δεν συμφωνούν με τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν συνδέσει την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση στους περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον αν πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας.

-Η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί, αυτό όμως δεν ισχύει για το επεξεργασμένο κρέας

Οι συγγραφείς των οδηγιών εξέτασαν τη μέση κατανάλωση κρέατος στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη ως βάση για τις οδηγίες τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξετάστηκαν, ο μέσος άνθρωπος στις περιοχές αυτές καταναλώνει 2-4 μερίδες του συγκεκριμένου τροφίμου σε 1 εβδομάδα.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες (όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ) η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται είναι αυξημένη σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα.

Όπως έδειξαν τα ίδια δεδομένα, το 1/3 του πληθυσμού καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.

Αν και η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος από μοσχάρι, χοίρο ή πρόβατο έχει περιοριστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν ισχύει το ίδιο για τα επεξεργασμένα κρέατα”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος- Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Το λουκάνικο και το ζαμπόν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των κρεατικών που καταναλώνονται από τους πληθυσμούς του Δυτικού κόσμου.

-Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών νόσων

Το μήνυμα από τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο Annals δεν ήταν αρκετά σαφές με αποτέλεσμα να ερμηνευθεί λανθασμένα από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αρκετά από αυτά να διαμηνύουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε άφοβα την κατανάλωση κρέατος.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 3,5 μερίδων κρέατος την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος σε σχέση με την παραπάνω, τόσο υψηλότερος είναι και ο αντίστοιχος κίνδυνος“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να προσδιοριστεί επίσης ποια ποσότητα θεωρείται ως 1 μερίδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ως 1 μερίδα θεωρούνται τα 90 γραμμάρια, ποσότητα δηλαδή που αναλογεί στο μέγεθος περίπου 1 τράπουλας.

Μία μπριζόλα με βάρος 360 γραμμάρια ισοδυναμεί ουσιαστικά με 4 μερίδες κρέατος σε 1 μόνο γεύμα.

Η σύνδεση αυτή είναι ισχυρότερη για το επεξεργασμένο κρέας.

Δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι ακόμα και 4 φέτες μπέικον, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να στοιχειοθετηθεί ο χαρακτηρισμός του επεξεργασμένου κρέατος ως καρκινογόνο.

Δεδομένα έχουν δείξει ότι ποσότητες πάνω από 60 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

-Ο περιορισμός του κοκκίνου κρέατος μας επιτρέπει να καταναλώσουμε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα

Δυστυχώς, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος συχνά χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, δηλαδή το γεγονός ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά υγιεινά τρόφιμα.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την κατανάλωση των ωφελίμων αυτών τροφίμων.

Σύμφωνα με δεδομένα από το USDA, σχεδόν το 90% του πληθυσμού δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες λαχανικών καθημερινά.

Οι περισσότεροι ενήλικες αποφεύγουν τα όσπρια και τα λαχανικά.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι η αντικατάσταση του κρέατος με τρόφιμα ολικής αλέσεως, λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος μπορεί επίσης να βοηθήσει και τον πλανήτη μας, καθώς τα ζώα κτηνοτροφίας παράγουν το 14% των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Διατροφή

06.10.2022

Έρευνα: Δείτε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν το μυαλό των 50άρηδων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε […]

05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Γνωρίζατε πως αρκετοί άνθρωποι μετά από το τρέξιμο παρουσιάζουν πονοκέφαλο; Άραγε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αυτό το «αθώο» σύμπτωμα; ​Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ειδικά όταν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αν συμβαίνει συστηματικά και συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, θολή όραση ή ακόμα και συμφόρηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν […]

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%
05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε
05.10.2022

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε

Απώλεια βάρους: Τα 30 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς εξαντλητικές δίαιτες
04.10.2022

Απώλεια βάρους: Τα 30 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς εξαντλητικές δίαιτες

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50
04.10.2022

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50

Το burger σας προστατεύει από την… κατάθλιψη σύμφωνα με νέα μελέτη!
04.10.2022

Το burger σας προστατεύει από την… κατάθλιψη σύμφωνα με νέα μελέτη!

Κρεμμύδι: Πώς βοηθά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη
03.10.2022

Κρεμμύδι: Πώς βοηθά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη

Ρόφημα φασκόμηλου: Οφέλη για την υγεία, διατροφική αξία και τι πρέπει να προσέχετε
29.09.2022

Ρόφημα φασκόμηλου: Οφέλη για την υγεία, διατροφική αξία και τι πρέπει να προσέχετε

To πρωτόκολλο αντιγήρανσης Venus Legacy εγκρίθηκε από τον FDA! – Α.Γαϊτάνης «Πρόκειται για επανάσταση» (βίντεο)
29.09.2022

To πρωτόκολλο αντιγήρανσης Venus Legacy εγκρίθηκε από τον FDA! – Α.Γαϊτάνης «Πρόκειται για επανάσταση» (βίντεο)

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

07.10.2022

«Σβήνουν» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών!

H κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως ενόψει εκλογών και «σβήνει» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ενώ ετοιμάζεται να επαναφέρει πίσω και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σβήνονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί και το θέμα των ανεμβολίαστων […]

06.10.2022

Έρευνα: Δείτε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν το μυαλό των 50άρηδων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε […]

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns
06.10.2022

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες
05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%
05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;
05.10.2022

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!
05.10.2022

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»
05.10.2022

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»
05.10.2022

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε
05.10.2022

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε