Διατροφή

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε; Νέες οδηγίες

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε; Νέες οδηγίες

Τον περασμένο Οκτώβριο  (2020) δημοσιεύτηκαν νέες οδηγίες στο Annals of Internal Medicine σχετικά με την κατανάλωση κοκκίνου κρέατος.

Οι οδηγίες αυτές δημιούργησαν μεγάλες αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα καθώς υποστήριζαν ότι τα οφέλη από τον περιορισμό του παραπάνω τροφίμου σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι προτείνεται μέχρι σήμερα, είναι αμελητέα.

Προφανώς, οι παραπάνω οδηγίες δεν συμφωνούν με τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν συνδέσει την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρωίμου θανάτου, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση στους περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον αν πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας.

-Η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί, αυτό όμως δεν ισχύει για το επεξεργασμένο κρέας

Οι συγγραφείς των οδηγιών εξέτασαν τη μέση κατανάλωση κρέατος στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη ως βάση για τις οδηγίες τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξετάστηκαν, ο μέσος άνθρωπος στις περιοχές αυτές καταναλώνει 2-4 μερίδες του συγκεκριμένου τροφίμου σε 1 εβδομάδα.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες (όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ) η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται είναι αυξημένη σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα.

Όπως έδειξαν τα ίδια δεδομένα, το 1/3 του πληθυσμού καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.

Αν και η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος από μοσχάρι, χοίρο ή πρόβατο έχει περιοριστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν ισχύει το ίδιο για τα επεξεργασμένα κρέατα”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος- Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Το λουκάνικο και το ζαμπόν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των κρεατικών που καταναλώνονται από τους πληθυσμούς του Δυτικού κόσμου.

-Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών νόσων

Το μήνυμα από τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο Annals δεν ήταν αρκετά σαφές με αποτέλεσμα να ερμηνευθεί λανθασμένα από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αρκετά από αυτά να διαμηνύουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε άφοβα την κατανάλωση κρέατος.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 3,5 μερίδων κρέατος την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος σε σχέση με την παραπάνω, τόσο υψηλότερος είναι και ο αντίστοιχος κίνδυνος“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να προσδιοριστεί επίσης ποια ποσότητα θεωρείται ως 1 μερίδα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ως 1 μερίδα θεωρούνται τα 90 γραμμάρια, ποσότητα δηλαδή που αναλογεί στο μέγεθος περίπου 1 τράπουλας.

Μία μπριζόλα με βάρος 360 γραμμάρια ισοδυναμεί ουσιαστικά με 4 μερίδες κρέατος σε 1 μόνο γεύμα.

Η σύνδεση αυτή είναι ισχυρότερη για το επεξεργασμένο κρέας.

Δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι ακόμα και 4 φέτες μπέικον, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να στοιχειοθετηθεί ο χαρακτηρισμός του επεξεργασμένου κρέατος ως καρκινογόνο.

Δεδομένα έχουν δείξει ότι ποσότητες πάνω από 60 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

-Ο περιορισμός του κοκκίνου κρέατος μας επιτρέπει να καταναλώσουμε περισσότερα υγιεινά τρόφιμα

Δυστυχώς, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την κατανάλωση κοκκίνου και επεξεργασμένου κρέατος συχνά χάνουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, δηλαδή το γεγονός ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά υγιεινά τρόφιμα.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την κατανάλωση των ωφελίμων αυτών τροφίμων.

Σύμφωνα με δεδομένα από το USDA, σχεδόν το 90% του πληθυσμού δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες λαχανικών καθημερινά.

Οι περισσότεροι ενήλικες αποφεύγουν τα όσπρια και τα λαχανικά.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι η αντικατάσταση του κρέατος με τρόφιμα ολικής αλέσεως, λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος μπορεί επίσης να βοηθήσει και τον πλανήτη μας, καθώς τα ζώα κτηνοτροφίας παράγουν το 14% των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού