Διατροφή

Θρέψη: 5 κλειδιά για υγιεινή διατροφή μωρών και ενηλίκων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Θρέψη: 5 κλειδιά για υγιεινή διατροφή μωρών και ενηλίκων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η υγιεινή διατροφή είναι υψίστης σημασίας καθώς προλαμβάνει πολλές ασθένειες και συμβάλλει στην μακροζωία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μάλιστα, παραθέτει συμβουλές για την σωστή διατροφή, για τα μωρά και τους ενήλικες.

Τα πέντε κλειδιά για υγιεινή διατροφή είναι τα ακόλουθα:

Από τη γέννηση έως την ηλικία των 6 μηνών, να ταΐζετε τα μωρά αποκλειστικά με μητρικό γάλα (δηλαδή να μην τους δίνετε άλλο φαγητό ή ποτό) και να τα ταΐζετε «κατ’ απαίτηση» (δηλαδή όσο συχνά θέλουν, μέρα και νύχτα).

Σε ηλικία 6 μηνών, εισαγάγετε μια ποικιλία ασφαλών και θρεπτικών τροφών για να συμπληρώσετε το θηλασμό, και συνεχίστε να θηλάζετε μέχρι τα μωρά να είναι 2 ετών ή και περισσότερο.

Μην προσθέτετε αλάτι ή σάκχαρα σε τρόφιμα για μωρά και μικρά παιδιά

Γιατί;

Από μόνο του, το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και υγρά που χρειάζονται τα μωρά για τους πρώτους 6 μήνες της υγιούς ανάπτυξης και ανάπτυξής τους.

Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, έχουν καλύτερη αντίσταση έναντι συνηθισμένων παιδικών ασθενειών όπως διάρροια, αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του αυτιού. 

Στη μεταγενέστερη ζωή, όσοι θηλάζουν ως βρέφη, είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή να υποφέρουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φάτε μια ποικιλία τροφίμων

εικονίδιο ποικιλία τροφίμων

Φάτε έναν συνδυασμό διαφορετικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών τροφών (π.χ. δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, αραβόσιτος ή ρύζι, ή αμυλούχοι κόνδυλοι ή ρίζες όπως πατάτα), όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια), λαχανικά , φρούτα και τρόφιμα από ζωικές πηγές (π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα).

Γιατί;

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας ολόκληρων (δηλαδή μη επεξεργασμένων) και φρέσκων τροφίμων καθημερινά βοηθά τα παιδιά και τους ενήλικες να αποκτήσουν τις σωστές ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών.

Τους βοηθά επίσης να αποφύγουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, λίπη και αλάτι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους (δηλαδή υπέρβαροι – παχυσαρκία) και μειωμένη αντίσταση σε μη μεταδοτικές ασθένειες.

Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μικρά παιδιά καθώς συμβάλλει  στην σωστή ανάπτυξή τους. 

Βοηθά επίσης τους ηλικιωμένους να είναι υγιείς και να έχουν ενέργεια.

Φάτε πολλά λαχανικά και φρούτα

εικονίδιο λαχανικών και φρούτων

Φάτε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων

Για σνακ, επιλέξτε ωμά λαχανικά και φρέσκα φρούτα, αντί για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, λίπη ή αλάτι

Αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα λαχανικών και φρούτων καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια σημαντικών βιταμινών

-Όταν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα επιλέξτε ποικιλίες χωρίς πρόσθετο αλάτι και σάκχαρα.

Γιατί;

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι σημαντικές πηγές βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, φυτικών πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών. 

Τα άτομα των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Φάτε μέτριες ποσότητες λιπών και ελαίων

εικονίδιο λιπών και λαδιών

Χρησιμοποιήστε ακόρεστα φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο, σόγια, ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο) αντί για λίπη ζώων ή έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη (π.χ. βούτυρο, γκι, λαρδί, καρύδα και φοινικέλαιο)

Επιλέξτε λευκό κρέας (π.χ. πουλερικά) και ψάρια, τα οποία έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κατά προτίμηση σε σχέση με το κόκκινο κρέας

Τρώτε μόνο περιορισμένες ποσότητες επεξεργασμένων κρεάτων, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι

-Όπου είναι δυνατόν, επιλέξτε εκδόσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά ή μειωμένα λιπαρά

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, ψημένα και τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν βιομηχανικά παραγόμενα λιπαρά

Γιατί;

Τα λίπη και τα έλαια είναι συγκεντρωμένες πηγές ενέργειας και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λίπους, ιδιαίτερα των λανθασμένων ειδών λίπους, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. 

Για παράδειγμα, τα άτομα που τρώνε ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και trans-λιπαρά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα trans-fat μπορεί να υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά το βιομηχανικά παραγόμενο trans-fat (π.χ. μερικώς υδρογονωμένα έλαια) που υπάρχουν σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι η κύρια πηγή.

Τρώτε λιγότερο αλάτι και σάκχαρα

εικονίδιο αλάτι και σάκχαρα

Κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία τροφίμων, περιορίστε την ποσότητα αλατιού και καρυκευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (π.χ. σάλτσα σόγιας και σάλτσα ψαριού).

Αποφύγετε τα τρόφιμα (π.χ. σνακ), με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα.

Περιορίστε την πρόσληψη αναψυκτικών ή σόδας και άλλων ποτών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (π.χ. χυμοί φρούτων, εγκάρδια και σιρόπια, αρωματισμένα γάλατα και ποτά γιαουρτιού)

Επιλέξτε φρέσκα φρούτα αντί για γλυκά σνακ όπως μπισκότα, κέικ και σοκολάτα

Γιατί;

Τα άτομα των οποίων η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (συμπεριλαμβανομένου του αλατιού) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ομοίως, εκείνοι των οποίων η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, επιπλέον έχουν αυξημένο κίνδυνο φθοράς των δοντιών.

Τα άτομα που μειώνουν την ποσότητα σακχάρων στη διατροφή τους, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού