Διατροφή

Σημάδια στο σώμα μας λόγω κακής διατροφής

Σημάδια στο σώμα μας λόγω κακής διατροφής

Ο ρόλος της υγιεινής αλλά παράλληλα πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για  να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας, είναι σημαντικός. 

Τα αποτελέσματα της διατροφής που ακολουθούμε, αντανακλάται στο πρόσωπο και το σώμα μας, κυρίως δε στην αντίδραση του οργανισμού. 

H ελλιπής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών έχει κύρια έκφανση την υποθρεψία, κρυφή ή φανερή. 

-Φανερή όταν ο οργανισμός δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις καθημερινές δραστηριότητες και συνυπάρχει, συνήθως, μυϊκός καταβολισμός.

Κρυφή υποθρεψία εμφανίζεται όταν σε μακροχρόνια βάση προσλαμβάνουμε ελλιπή θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα μικροθρεπτικά.

Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν είτε λόγω μίας στερητικής δίαιτας ή ενός προβλήματος υγείας.

Η κρυφή υποθρεψία μπορεί να συνυπάρχει με αυξημένο βάρος όπως και με αυξημένη περιφέρεια μέσης. 

Δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να εμφανισθεί λόγω αλληλεπιδράσεων της τροφής με φάρμακα.

Παρόμοιο αποτέλεσμα προκύπτει με συγκεκριμένους συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών, οι οποίοι ενδέχεται να μειώσουν την απορρόφηση.

“Παρ’ όλα αυτά, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει κάποια προειδοποιητικά μηνύματα”, τονίζει ο κ.  Θεόδωρος Κουτράκος, Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και εξηγεί:

Για παράδειγμα:

Αδύναμο ανοσοποιητικό. Η άμυνα του οργανισμού στηρίζεται στην επαρκή θρέψη του οργανισμού με έμφαση στις μικροθρεπτικές A, C, E, D, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και φυλλικό οξύ.

Καταναλώνοντας ποικιλία φρέσκων λαχανικών, φρούτων και ψαριών και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, συνήθως επιτυγχάνουμε την επαρκή πρόσληψη χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Παρόμοια συστατικά απαιτεί και η λειτουργία του εγκεφάλου όπου θα πρέπει να εξετάσουμε εάν καταναλώνουμε αρκετά καλά λιπαρά (δομικά υλικά) και καλούς υδατάνθρακες (καύσιμο του εγκεφάλου).

Ιδιαίτερα η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων έχει συσχετισθεί με τη βέλτιστη εγκεφαλική υγεία. 

ξηροφθαλμία μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης βιταμίνης Α και Ε.

-Επούλωση πληγών. Η αποκατάσταση ενός μικροτραυματισμού αλλά και η επούλωση μίας χειρουργικής τομής συνδέεται με την επαρκή διατροφική υποστήριξη.

Σαφώς η δυναμική του ανοσοποιητικού μας παίζει μεγάλο ρόλο αλλά και η παροχή των δομικών υλικών ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη αποκατάσταση είναι ουσιώδης.

-Δερματική υγεία. Η γήρανση του δέρματος είναι αναπόφευκτη.

Σημάδια που μπορεί να αξιολογηθούν ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι το ωχρό δέρμα, το οποίο μπορεί να υποδεικνύει έλλειψη φυλλικού οξέος, Βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

-Οδοντική υγεία. Η οδοντική υγεία επηρεάζεται αρνητικά μέσω διατροφικών επιλογών με υψηλά επίπεδα απλών σακχάρων και πολύ επεξεργασμένων τροφίμων.

Επίσης η υγεία των ούλων, στηρίζεται στην επαρκή κατανάλωση τροφίμων με πλούσια περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, στην επαρκή κατανάλωση της βιταμίνης C, η οποία μπορεί να προέλθει από κατανάλωση από τρόφιμα όπως εσπεριδοειδή, φράουλες, τομάτες.

-Υγεία των μαλλιών. Οι τρίχες έχουν υγιή, φυσική μορφή όταν υπάρχει επαρκής πρωτεϊνική πρόσληψη αλλά και πλούσια διατροφή σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί οι τρίχες να λεπτύνουν, να θαμπώσουν ή ακόμη και να αυξηθεί η τριχόπτωση. 

-Υγεία του γαστρεντερικού. Το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να μας υποδείξει με διάφορους τρόπους μια ακατάλληλη διατροφή.

Σαφώς την επιθυμητή ισορροπία την επιτυγχάνουμε με επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, νερού και ελαιόλαδου – «καλού» λίπους.

Όμως, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά απορροφώνται σε διάφορα στάδια του γαστρεντερικού σωλήνα οπότε η υγεία μας εξαρτάται άμεσα από τη υγιή ισορροπία του.

Τόσο στην ενήλική ζωή όσο και στη παιδική ηλικία, ένα σημαντικό μέτρο προφύλαξης είναι η επιλογή διατροφικής ποικιλίας.

Με αυτό το τρόπο χωρίς πολλή προσπάθεια μπορούμε να επιτύχουμε τη πρόσληψη μιας βεντάλιας θρεπτικών συστατικών κοντά στην ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε επιπλοκή“, καταλήγει ο κ. Κουτράκος.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού